Hopp til innhold

Støre: Libya må selv ta ansvar

Som et eksempel på utfordringene som Libya står foran, har NRKs fotograf i Libya blitt truet med våpen til å ta av seg klær. Har Norge noe ansvar for at ikke også det nye Libya blir et diktatur?

Mustafa Abdel-Jalil

Mustafa Abdel-Jalil leder Libyas overgangsråd, som stadig flere land anerkjenner som landets offisielle myndigheter.

Foto: ISMAIL ZITOUNI / Reuters

NRKs utenriksmedarbeider Jan Espen Kruse har nylig vært i Libya. I Verden på lørdag på P2 i dag kunne han fortelle om en episode som er beskrivende for utfordringene Libya står overfor - og som kan gi vestlige statsledere frysninger på ryggen.

Jan Espen Kruse

NRKs utenriksmedarbeider Jan Espen Kruse har nylig vært i Libya.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

– Man diskuterer ikke med en kalasjinikov

Da Kruse var i Libya for NRK kom det en opprører opp til fotografen hans. Kameramannen hadde på seg en T-skjorte med en tegning av en pin up-jente. På T-skjorten kunne man se noen lange ben - ikke noe annet.

– En mann med kalasjnikov kom bort til fotografen og sa: «Du tar av deg den T-skjorta her og nå». Når man har en kalasjnikov foran seg, så diskuterer man ikke, sier Kruse om hendelsen. Fotografen tok av seg T-skjorta og snudde den.

– Etterpå kom det bort andre revolusjonssoldater som lurte på hva som skjedde. Jeg tillot meg å si at dette bare er et nytt diktatur. En av de som var til stede oversatte hva jeg sa til de andre soldatene, og det ble til en stor diskusjon dem imellom, forteller Kruse.

Det endte med at de andre soldatene sa: «Dette går ikke an, vi skal ha frihet. Ta på deg den T-skjorta igjen». Deretter jaget de bort mannen som hadde forlangt at fotografen skulle ta av seg T-skjorta.

Vil ha sharia som rettesnor for Libya

– Man skal ikke trekke for mye ut av en slik enkelthendelse, men jeg tror det er denne diskusjonen landet og libyerne nå står overfor. Hvor sterkt skal det muslimske elementet være, sier Kruse.

Den nye lederen for Libyas overgangsråd, Mustafa Abdel-Jalil, har sagt at sharia - den strenge muslimske loven - skal være en rettesnor for det nye Libya.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap)

Libya, ikke Norge, må ta ansvar for hvordan landet skal bli etter Muammar al-Gaddafi, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Foto: Hans Petter Blom / NRK

– Og det må da gå kaldt nedover ryggen på vestlige ledere som har vært med på å betale denne voldsomme bombingen for å kvitte seg med Muammar al-Gaddafi, hvis det er et slikt land det nye Libya skal bli, sier Kruse.

Støre: Libyerne må ta ansvar

Norge har deltatt i de internasjonale aksjonene for å overholde FNs Libya-resolusjon, som skal bruke alle tilgjengelige midler for å beskytte sivile mot Gaddafi-regimets erklærte hensikt om å gå til angrep på eget folk.

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener likevel at det er Libyas egne innbyggere som må ta ansvar for at Libya nå ikke erstatter et diktatur med et annet.

– Dette er det libyerne som må diskutere og ta ansvar for. Det er libyerne som har ført kampen i Libya - vi fulgte bare opp FN-resolusjonen.

– Det ligger ikke noen oppskrift i dette for at Norge skal være engasjert i detaljene videre, sier Støre.

Neste uke vil Libya være tema i FN i New York, og det vil legges føringer for hvordan det internasjonale samfunnet skal forholde seg til det nye Libya. Utenriksministeren sier at Norge vil ta opp i FN temaer som Kruse forteller om i Verden på lørdag, som kvinners stilling i samfunnet og demokratiske rettigheter.

– Dette må vi stille klare krav til, sier Støre.

SISTE NYTT

Siste nytt