NRK Meny
Normal

Støre: Glad han er i sikkerhet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er svært glad for at den iranske advokaten Mohammad Mostafaei har kommet seg til Norge. Men han benekter at norske myndigheter var involvert i flukten fra Teheran.

Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier at norske myndigheter bisto Mohammad Mostafaei med å reise fra Istanbul til Norge. Men at de ikke kjente til flukten fra Iran.

Foto: David Krekling / NRK

– Vi er først og fremst glad for at han er i sikkerhet, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre i ettermiddag, etter at Mohammad Mostafaei (35) hadde holdt sin pressekonferanse.

Mostafaei har vært forsvarer for den iranske kvinnen Sakineh Mohammadi Ashtiani som er dømt til steining for utroskap, og en rekke andre dødsdømte i Iran.

Se i Nett-TV: Intervju med Mohammad Mostafaei

Han flyktet fra Iran for omtrent to uker siden.

Rømte til Tyrkia

Han gikk først i dekning da det ble utstedt arrestordre på ham, og den iranske etterretningstjenesten startet jakten på advokaten. Han kom seg til Tyrkia med bil, hest og til fots. I Istanbul ble pågrepet av tyrkisk politi i forrige uke, for å ha tatt seg ulvolig inn i landet.

Før han flyktet fra Iran, søkte han om å fornye sitt visum til Norge ved den norske ambassaden i Teheran - noe han fikk. Mostafaei var i Norge så sent som i fjor.

– Vi har ingen kjennskap til flukten fra Iran. Men vi har vært meget aktive etter at vi fikk vite at han var fengslet i Tyrkia, sier utenriksminister Støre.

Mohammad Mostafaei

Mohammad Mostafaei fortalte om flukten på en pressekonferansen.

Foto: David Krekling, NRK

Norge og andre vestlige land fryktet at Tyrkia ville gi etter for iransk press og utlevere Mostafaei til Iran.

– Vi har blant annet hatt kontakt med tyrkiske myndigheter og FNs høykommisæren for flyktninger. Nå er vi glad for at han endelig er i sikkerhet.

Vi har fulgt opp ønsket hans om å komme til Norge, og han er her på lovlig grunnlag, sier Støre.

Visumet Mohammad Mostafaei har, gjelder multiple inn- og utreiser for ham og familien i ett år.

Det er på nåværende tidspunkt uklart om menneskerettsadvokaten kommer til å søke asyl i Norge eller ikke.

Vil ikke utnytte asylinstituttet

– Jeg har ikke dratt fra Iran for å benytte meg av asylinstituttet, men for å belyse situasjonen for utenomverdenen. I Iran søkte jeg om visum til Norge, og har fått innvilget dette både for meg selv og familien for ett år, sa Mostafaei på pressekonferansen.

Ektefellen Fereshteh Halimi (33), som arbeider med barns rettigheter i Iran, ble fengslet etter at mannen gikk i skjul. I går fikk han nyheten om at hun var sluppet fri fra fengselet, og han var meget lettet og håpet han fikk se igjen kona Fereshteh og datteren Parmida (7) så snart som mulig.

Utenriksdepartementet vil ikke si noe om en eventuell asylsøknad for advokaten og hans familie.

– Jeg vil ikke kommentere spørsmålet om han har søkt asyl, fordi Utenriksdepartementet ikke kommenterer enkeltsaker, svarte Støre da han ble spurt om saken.

Mohammad Mostafaei roste og takket norske myndigheter og norske menneskerettighetsorganisasjoner for støtten både tidligere og gjennom de siste ukene.

Han mener det er svært viktig at Norge og andre opprettholder presset mot Iran.

Les bakgrunn:

– Menneskerettighetssituasjonen i Iran er under enhver kritikk, og å støtte disse advokatene er en del av vårt menneskerettighetsarbeid. Vi har fortsatt diplomatisk forbindelse med Iran, og gjennom vår ambassade vil vi fortsette å støtte disse advokatene, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt