Hopp til innhold

Støre: – Ingen norske såret

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier at han ikke kjenner til at noen norske soldater er såret under storangrepet i Kabul. Norske soldater deltar i kamphandlingene.

Jonas Gahr Støre

Utenriksministeren mener at det er positivt at afghanerne selv slår tilbake Talibans angrep mot flere mål i Kabul og andre afghanske byer.

Foto: NRK

Tidligere i dag ble det meldt at en norsk soldat skal være såret etter å ha blitt skutt i halsregionen under Taliban-angrepene mot flere mål i Kabul og andre byer i Afghanistan.

Les: Kraftige kampar i Kabul

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier til NRK at han ikke har fått meldinger om at norske soldater skal være skadet i kampene. Heller ikke Forsvaret har noen opplysninger om dette.

– Vi har ikke opplysninger om at noen nordmenn er blitt såret, sier Støre til NRK.

NATO melder at minst 14 Taliban-opprørere er drept under angrepene i Kabul og andre steder i landet. Det er ikke meldt om noen drepte NATO-soldater.

– Svært dramatisk

Det er i dag avfyrt flere rakettdrevne granater mot parlamentet i Kabul. Flere angripere skal ha prøvd å storme bygningen, men sikkerhetsstyrker skal ha klart å kjempe dem tilbake. Også presidentboligen, NATO-hovedkvarteret, flyplasse byens ambassadestrøk er angrepet. En NATO-talsmann sier at så mange som sju områder av byen kan være angrepet.

Norsk soldat i kamp i Kabul

Dette bildet viser en norsk spesialsoldat i kamp under dagens koordinerte Taliban-angrep.

Foto: Musadeq Sadeq / Ap

Støre omtaler dagens angrep som svært dramatisk, men legger til at det nå ser ut som om angrepet er i ferd med å bli slått tilbake.

– Hva har vært situasjonen for den norske ambassaden?

– Den har ikke vært noe mål i seg selv, men ligger i et område med andre ambassader. Og når noe sånt skjer, har vi veldig strenge rutiner for sikkerheten til de ansatte der. Vi har gode rutiner og har inntrykk av at de er fulgt godt.

Bekrefter at norske styrker er involvert

Forsvaret bekrefter at norske spesialstyrker deltar i kamphandlingene i Kabul. De har ansvar for å trene og mentorere afghansk spesialpoliti.

– Det innebærer også å følge det afghanske spesialpolitiet ut i kamphandlinger, og å gi råd og rettledning i skarpe situasjoner. Det gjelder også i denne pågående operasjonen, sier talsmann for forsvarssjefen, oberstløytnant Bent-Ivan Myhre.

– De er der for å sørge for at afghanerne selv kan ivareta sikkerheten i Kabul, og det har de gjort i lang tid nå. Dette er kanskje noe av det viktigste vi kan gjøre nå, sier Støre.

Forsvaret melder at det tjenestegjør i underkant av 20 norske offiserer i Kabul. De jobber i ISAF-hovedkvarteret og ved den internasjonale flyplassen i byen.

Afghanerne slår selv tilbake

Støre legger vekt på at det er det afghanske forsvaret som har hovedansvaret i Kabul, og at det er et godt tegn at de selv klarer å slå tilbake angrepet.

– Det er verdt å merke seg at det er afghanerne selv som driver angrepene tilbake. Våre spesialstyrker er der for å hjelpe til og trene afghanerne til å gjøre et slikt oppdrag.

Selvmordsangrep i Afghanistan

Tre selvmordsbombere ble drept i denne bilen før de rakk fram til flyplassen i Jalalabad med sin dødelige last.

Foto: Rahmat Gul / Ap

– Hva forteller dette om situasjonen i Afghanistan når Taliban kan komme med et så detaljert og målrettet angrep?

– Det forteller alt om dramatikken i Afghanistan. Kabul er en millionby som er enda større nå enn før på grunn av store flyktningstrømmer. Det er ikke en hermetisk tettet by. Det forteller at det er et høyt konfliktnivå og at det er mulig å gjøre denne typen angrep. Men det forteller også at afghanerne har mulighet til å slå slike angrep tilbake. Men det er et dystert budskap som vi må analysere når vi får bedre oversikt.

SISTE NYTT

Siste nytt

Avisa New York Times har offentleggjort nye videoar frå Butsja i Ukraina som viser at russiske soldatar bortfører menn som kort tid etter vart funne drepne.

Nye videoar skal dokumentere drap i Butsja

Avisa New York Times har offentleggjort nye videoar frå Butsja i Ukraina som viser at russiske soldatar bortfører menn som kort tid etter vart funne drepne.