Støre vil forhandle med Taliban

- Jeg tror vi her hjemme bruker Taliban som sekkebegrep på alt som er leit, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NRK.

Jonas Gahr Støre
Foto: Kristiansen, Lars Harald J. / SCANPIX

Det er ikke gått to uker siden hotellangrepet i Kabul, men nå ønsker Støre forhandlinger med Taliban.

Støre mener at de sosiale og politiske elementene må skilles fra de kriminelle og utenlandske terrorelementene.

Og ikke minst: - Forhandlinger må skje på afghansk vis, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Støtter forhandlinger med Taliban

Støre legger vekt på at mange med bakgrunn fra talibanbevegelsen nå er med i styre og stell, både på parlaments- og distriktsnivå. Men han tror at Taliban som fenomen i områdene i Sør-Afghanistan, er et politisk og sosialt fenomen som myndighetene i Kabul må i inngrep med.

- Og det oppfatter jeg også at Afghanistans president Hamid Karzai er opptatt av. Og jeg tror nøkkelen ligger i at de får til disse "afghanske prosessene" som kan sikre politiske svar på de spenningene.

- Så du støtter forhandlinger?

- Ja, jeg gjør det. Men det må være på afghansk vis. Og det er klart at forhandlinger med folk som begår alvorlige volds- og terrorhandlinger, er krevende, sier Støre til NRK.

- Og det er sammenfallende med andre konflikter av lignende karakter, at det er en viktig strategi å ha, parallellt med det man gjør på sikring.

Hør innslaget med Jonas Gahr Støre her: Støre vil forhandle med Taliban . Hør radioprogrammet Verden på lørdag på P1 og P2 klokken 11.03 hver lørdag.

SISTE NYTT

Siste nytt