Hopp til innhold

En av verdens kaldeste byer målte over 30 grader

Rekordhøye temperaturer og tinende tundra: klimaendringene har nådd Sibir for alvor.

To brannkonstabler drar med seg brannslanger mot en skogbrann ikke langt unna.

INTENST: Flere tusen brannkonstabler kjemper mot flammene i Sibir i Russland. I noen regioner har det vært erklært unntakstilstand i ukevis.

Foto: NANNA HEITMANN / NYT

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Vi kveles. Lungene våre fylles av røyk, skriver innbyggere i et brev til president Vladimir Putin. I brevet ba innbyggerne om mer utstyr og bistand til å få has på flammene som har herjet Sibir i ukevis.

Vanligvis forbinder vi Sibir med tundra, minusgrader, snø og is. Selv om også Sibir endrer seg om sommeren, er årets sommersesong noe utenom det vanlige.

Bilde tatt fra helikopter som tydelig viser omfanget av skogbrannene i Sibir. Røyk stiger opp fra store deler av skogen.

Oversiktsbilde publisert av det russiske forsvaret. Bildet er tatt fra et skogområde i Jakutia i Sibir, vest i Russland, hvor skogbrannene har spredt seg i flere uker.

Foto: Russian Defense Ministry Press Service / AP

I sommer har temperaturene strukket seg opp mot 40 grader. Det er rekordhøyt for området, som strekker seg fra Uralfjellene i vest til Stillehavet i øst.

I byen Verkhojansk, kjent for å være en av de kaldeste byene i verden vinterstid, bikket gradestokken 30 grader tidligere i juli.

Også i hovedstaden Moskva har det vært varmerekord. I juni opplevde byen sin varmeste dag på 120 år, og tangerte forrige rekord fra 1901.

Uker med unntakstilstand

I fjor brant områder i Russland på størrelse med staten Florida i USA, eller tre ganger Finnmark fylke. Årets sesong er ventet å bli enda verre.

Nå herjer skogbranner på et område på 8000 kvadratkilometer.

Oversiktsbilde fra en landsby i Sibir, som ble nær nedbrent av skogbrannene i området.

Byen Dzhabyk i Tsjeljabinsk-regionen i Sibir ble nær totalskadd av flammene tidligere i juli. Skogbrannsesongen i Sibir er bare så vidt i gang.

Foto: ALEXEY MALGAVKO / Reuters

Den russiske hæren har sendt fly med vannbomber for å bistå de tusenvis av brannkonstablene som jobber for å få kontroll på flammene, på ordre fra president Vladimir Putin.

Republikken Sakha, også kjent som Jakutia, er et av de hardest rammede områdene. Der har det vært erklært unntakstilstand i flere uker, skriver The Guardian.

I byen Magaras kjemper brannkonstabler side om side med frivillige for å hindre brannene i å spre seg.

I Jakutia rapporterte lokale myndigheter sist torsdag det var mer enn 300 skogbranner i området.

Brannmenn jobber for å begrense spredningen av brann i en skog i Sibir.

I Jakutia i Sibir, står en brannmann og slukker restene av et ulmende tre. Den 15. juli sa lokale myndigheter at det var mer enn 300 branner i området.

Foto: AP

På samme måte som i USA, hvor det også er skogbranner ute av kontroll, har Russland en årlig brannsesong. De senere årene, og særlig i år, har likevel brannene blitt større, kraftigere og vart lenger.

– Risikoen for skogbrann har økt betraktelig i hele landet, grunnet de unormalt høye temperaturene, uttalte forsvarsminister Sergei Shoigu sist tirsdag.

Frykter miljøkonsekvensene

Til nå er det meldt om få dødsfall, men brannene har slukt flere hjem i landsbyene i de rurale strøkene.

En brannmann går gjennom et nedbrent hus i byen Tsjeljabinsk i Russland.

En politimann går gjennom restene av et hus i byen Dzhabyk i Tsjeljabinsk-regionen 11. juli i år. Flere hus i byen brant til grunnen.

Foto: ALEXEY MALGAVKO / Reuters

I tillegg til enorme ødeleggelser skapt av flammene, skaper de høye temperaturene bekymring for karbondioksidet lagret i den evig frosne tundraen.

Både i 2019 og i 2020 førte skogbrannene i Jakutia til at rekordmengder med drivhusgasser ble sluppet ut i atmosfæren, ifølge Copernicus Atmosphere Monitoring Service.

SISTE NYTT

Siste nytt