NRK Meny
Normal

Minst hundre hjem ødelagt av skogbranner i Australia

Kraftige skogbranner i områdene rundt Sydney har ført til at flere hundre australiere har måttet rømme fra hjemmene sine.

Skogbranner i Australia

Et teppe av gulgrå røyk henger over Sydney. Myndighetene frykter en tørr og brannfarlig sommer.

Foto: GREG WOOD / Afp

I øyeblikket pågår det sju store skogbranner i delstaten New South Wales, melder AFP.

En uvanlig varm vår og kraftige vinder har ført til store problemer for brannmannskapene som slåss mot flammene.

Over Sydney henger et tykt teppe av røyk fra brannene i delstaten. Flere veier er stengt, og mange holder seg hjemme fra skole og arbeid.

Mistet hjemmet

Så langt er ingen skadet eller omkommet som følge av brannene, men mange av innbyggerne har måttet forlate hjemmene sine etter hvert som flammene kom nærmere.

Flere hus og eiendommer er ødelagt i store skogbranner i delstaten New South Wales i Australia. Til sammen brenner det over 100 steder, og 40 av brannene er ute av kontroll, ifølge lokale medier.

Store skogbranner i Australia

Joe Moore fra byen Springfield sier til Sky News at huset hans ble offer for flammenes rov, og anslår at rundt 40 andre hus også er ødelagt. Tallet er ikke bekreftet fra offisielt hold, men myndighetene frykter at så mange som 100 hjem er rammet av brannene.

– Det er den verst tenkelige situasjonen vi kunne forventet oss, sier Moore.

Røyken vises på radaren

Leder for redningsmannskapene Mike Gallacher baserer seg på ubekreftede meldinger fra politi og brannfolk om store ødeleggelser.

– Ut fra bildene vi har sett er det snakk om betydelige materielle tap av eiendommer og boliger. Situasjonen ser ikke bra ut, sier Gallacher.

Ifølge Gallacher opplever brannfolkene de verste arbeidsforholdene på mange år. Flammene sprer seg raskt og røyken er så tykk at den vises på vær-radarene.

Brannvesenet hadde satt inn fly i slokkingen, men disse måtte settes på bakken da vinden skapte problemer.

Frykter brannsommer

Skogbranner er vanlig i Australia i sommermånedene mellom desember og februar.

Myndighetene frykter spesielt mange branner i år på grunn av lite nedbør i vinter. I tillegg er det ventet tørt og varmt vær i tiden fremover.

For fire år siden førte en kraftig skogbrann i Victoria til at tusenvis av hjem ble ødelagt og 173 mennesker mistet livet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt