NRK Meny
Normal

Iransk rakettbase fikk omfattende skader i mystisk eksplosjon

Rakettbasen ved Tehran som ble rammet av en eksplosjon for to uker siden fikk omfattende skader, viser et satelittbilde.

Satelittbilde fra 22.11.2011 viser ødeleggelsene ved en base i Iran etter eksplosjon 12.11.2011

ETTER EKSPLOSJON: Dette satelittbildet fra 22. november i år viser ødeleggelsene ved militærbasen i Iran etter eksplosjonen 12. november.

Foto: Digitalglobe - Institute for Science and International Security

Den mystiske eksplosjonen rammet et baseområde ved Malard vest for Irans hovedstad den 12. november.

Satellittbildet, som kommer fra den amerikanske ikke-statlige organisasjonen the Institute for Science and International Security (ISIS), viser ifølge Washington Post at basen er ødelagt.

Selv kalte iranske myndigheter episoden et uhell i forbindelse med transport av ammunisjon. Nesten 20 personer mistet livet i eksplosjonen, meldte internasjonale medier.

Bilde fra 09.09.2011 viser den samme militærbasen i Iran to måneder før eksplosjonen

FØR EKSPLOSJON: Dette satelittbildet fra 9. september i år viser den samme militærbasen i Iran to måneder før eksplosjonen fant sted.

Foto: GeoEye via Google Earth

Kan ha testet nytt missil

ISIS spesialiserer seg på studier av atomvåpenprogrammer og ledes av David Albright, tidligere inspektør for FN og Det internasjonale atomenergibyrået (IEAE).

Det er ikke mulig å si hvordan eksplosjonen oppsto ved å se på satellittbildet, ifølge senioranalytiker Paul Brannan i ISIS.

Tidligere har det blitt spekulert i om denne og andre eksplosjoner i Iran har skyldtes sabotasje, men dette har vært umulig å bekrefte.

ISIS har fått vite av godt informerte tjenestemenn at eksplosjonen fant sted like etter at Iran hadde nådd en milepæl i utviklingen av et nytt missil. Det er ikke klart hvilken milepæl det er snakk om.

– Iran kan ha gjennomført en ustabil prosedyre med en rakettmotor på området, sier Brannan til Washington Post.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt