Store skader på Cuba etter Irma

Tak ble flerret av, veier oversvømt og et lite museum lagt i ruiner, selv om orkanen «Irma» bare sneide langs nordkysten av Cuba.

CUBA-HURRICAN-IRMA

Cubanerne har gjort alt de kunne for å hindre orkanen å forårsake store skader. Her sørger en kvinne for at vinduene er lukket.

Foto: YAMIL LAGE / AFP

– Det er voldsomme krefter på utsiden av døren, vi hører bare lydene. Det er for skummelt å gå ut på gatene. Det sier Susan Nadja Fares fra Sandefjord, som er i Cubas hovedstad Havanna til NRK.

Sammen med en stor gruppe nordmenn holder hun seg innendørs etter at politiet har beordret alle vekk fra gatene.

– Vi hører det smeller og det kommer store vindkast. Området vi bor i er helt mørklagt, uten strøm. Jeg føler meg likevel trygg. Da vi var ute tidligere for å handle vann og mat så vi ødelagte palmer ligge strødd, men vi så ikke ødelagte bygninger, forteller Fares på telefon fra Cuba til NRK.

Etter at stormens øye sent lørdag fortsatte bort fra Cuba, var myndighetene søndag i gang med å evaluere skadene etter det som var en svært sterk kategori 5-orkan da den fikk landkjenning natt til lørdag.

Myndighetene gjorde det klart at Irma kan ha forårsaket store skader på kjeden av små, lavtliggende øyer som Cayo Coco og Cayo Guillermo langs nordkysten, der det de siste årene er bygd en rekke hoteller og resorts for utenlandsk turisme.

Effektiv evakuering

Det er ikke kommet noen meldinger om dødsfall. Cuba har et effektivt system for å evakuere befolkningen når en orkan står for døra, og i dagene før Irma ble en million mennesker beordret bort fra utsatte områder, inkludert 10.000 turister som ble busset til hoteller innover på øya.

I timene før orkanen gikk soldater fra hus til hus i de små kystbyene for å tvinge folk til å reise. De fraktet dem bort med buss til tilfluktssentre, offentlige bygninger og skoler.

Cuba Hurricane Irma

Orkanen førte med seg store bølger og stormflo som oversvømmet strandpromenaden Malecón og gater opp til 600 meter inn i byen

Foto: Ramon Espinosa / AP

Oversvømmelse i 36 timer

Havanna slapp unna det verste da orkanen satte kursen mot Florida Keys og passerte et godt stykke nord for byen. Men utkanten av orkanen førte med seg store bølger og stormflo som oversvømmet strandpromenaden Malecón og gater opp til 600 meter inn i byen. Sivilforsvaret sier at oversvømmelsene vil vare i 36 timer.

De første bildene fra øyene viser nedblåste strøm- og telefonmaster og skilt, veltede trær og store skader på hustak.

Et provinsmuseum ligger i ruiner, og 39 hus i innlandsbyen Camagüey har kollapset. I Caibarien, som ligger nærmere kysten, er områder av byen under vann.

Cuba har likevel trolig sluppet mye lettere unna en de små øyene lenger øst, som Saint Martin, Barbuda og St. Barts, som er nærmest fullstendig rasert.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt