Hopp til innhold

Enorme skader på USAs østkyst etter «Sandy»

«Sandy» traff østkysten av USA natt til tirsdag. Minst 48 personer er døde i syv delstater, og flere store branner og enorme ødeleggelser i og rundt New York har fått Barack Obama til å erklære katastrofe.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Under finner du oppdateringer fra ekstremværet Sandys første døgn, minutt for minutt:

23.50: Fortsatt er svært mange på USAs østkyst uten strøm. Siste offisielle fullstendige oppdatering fra energidepartementet i landet som kom for rundt tre timer siden lister opp at over 8,2 millioner kunder mangler strøm.
– Hotellet vi bor på fikk strøm tilbake kl. 16.45 lokal tid, så gikk det 10 min og strømmen forsvant igjen, sier Christian Wathne som bor på et hotell ikke langt unna Ground Zero i New York til NRK. Du kan lese mer om hans opplevelser av byen her.

23.28: Med de nye tallene på døde fra storbyen New York regner man nå med at minst 48 personer har mistet livet i USA i uværet «Sandy». Mange av de døde har mistet livet etter å ha blitt truffet av fallende trær, skriver nyhetsbyrået AP.

23.04: Guvernør Dan Malloy i Connecticut opplyser at en brannmann har mistet livet mens han var på jobb under stormen Sandy.

22.57: Borgermesteren i New York City Michael Bloomberg opplyser på en pressekonferanse at de nå vet om 18 personer som har mistet livet i byen som et resultat av uværet «Sandy». Forrige gang han ga offisielle tall for byen var det snakk om 10.

22.30: Flytrafikken er igjen åpnet til Washington. SAS opplyser til NTB at deres første fly fra Europa landet tirsdag kveld norsk tid. – Vi vurderer å fly SK909 fra København til Washington onsdag hvis Newark fortsatt er stengt, sier informasjonssjef Knut-Morten Johansen i SAS til NTB. De tre store flyplassene i New York er fortsatt stengt inntil videre.

21.41: NRKs reporter som er på vei inn til Manhattan kan fortelle at det til tross for at uværet har roet seg noe er veldig rolig på veiene. På vei inn mot byen sees knekte strømmaster og hauger av grener og annet som er skjøvet til veikanten.

21.30: 1,8 kilometer av Battery-tunnelen mellom Manhattan og Brooklyn er fylt med vann. Guvernør Andrew Cuomo har nylig besøkt tunnelen som kan ta lang tid å tømme for vann.

Vannet står til taket i Battery-tunnelen

Sett nedover Battery-tunnelen sees det at vannet står til taket. Bildet er tatt av stabssjefen til guvernøren Howard Glaser.

Foto: Howard Glaser

21.24: Strømbruddene på grunn av uværet «Sandy» er det største værskapte utfallet av strømtilførsel i byen New York noensinne, opplyser kraftleverandøren Con Edison.

21.00: Mer enn 16 000 flyginger til og fra flyplassene på østkysten av USA har blitt kansellert av uværet så langt. Alle flyplassene i New York-området er fortsatt stengt inntil videre.

20.50: Føderale kontorer i hovedstaden Washington DC vil igjen åpne i morgen onsdag. Kontorene har vært stengt i to dager på grunn av uværet.

(Saken fortsetter under videoen)

Flom på Long Beach Island, New Jersey

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Store skader etter flom på Long Beach Island, New Jersey.

20.47: New York-guvernør Andrew Cuomo forteller journalister at det kan ta så mye som to uker å pumpe ut alt vannet fra den underjordiske jernbanestasjonen PATH på Manhattan for tog til Jersey.

20.30: Det meldes nå om nye oversvømmelser i Talbot, Maryland, ifølge nødetatene i området. Havet stiger med flo sjø, men det er ennå to timer til full flo sjø.

19.58: Det hvite hus opplyser at Obama i morgen onsdag vil reise til New Jersey for å besøke de hardest rammede områdene sammen med guvernør Christie.

19.50: Presidenten vil ikke ha på seg at føderale myndigheter ikke stiller opp. Derfor sier han at «guvernører som ikke får hjelp kan ringe meg personlig i Det hvite hus». Les mer i denne artikkelen

19.34: Obama advarer om fare for flere oversvømmelser: – Denne stormen er ikke over ennå, sier presidenten på besøk hos Røde Kors ifølge AP.

(Saken fortsetter under videoen)

USAs president Barack Obama snakker hos Røde Kors.

KLIKK FOR Å SE VIDEO: USAs president Barack Obama snakker hos Røde Kors.

19.22: I ei pressemelding fra presidentens administrasjon opplyses det at Obama har hatt en telefonkonferanse med alle guvernører og ordførere fra de hardest rammede områdene. Obama takket for innsatsen og manet til at alle fortsatt må være fremoverlente. Samtidig fortalte han om sorg over tapene av liv så langt.

19.21: President Obama har forlatt Det hvite hus. Journalister som følger presidenten rapporterer at det er ventet at han vil uttale seg om uværet hos Røde Kors om kort tid.

19.16: Siste oppdatering er at 38 har mistet livet som følge av stormen i USA, ifølge nyhetsbyrået AP. 69 personer mistet livet i Karibien av stormen før «Sandy» nådde USA.

19.05: Kraftselskapet på Long Island i New York opplyser at det vil ta minst ti dager før alle der får strømmen tilbake.

(Saken fortsetter under bildet)

En treplanke med spiker stikker ut av baderomsveggen over toalettet til Carolyn og Kendall Coleman

GJENNOM VEGGEN: En treplanke med spiker stikker ut av baderomsveggen over toalettet til Carolyn og Kendall Coleman i Dover Township, York County, Pennsylvania. Planken flerret igjennom veggen under herjingene til 'Sandy'.

Foto: Chris Dunn / Ap

19.00: President Obama har nå skrevet under på papirene som erklærer unntakstilstand også i delstaten West Virginia.

18.25: Presidentkandidat Mitt Romney har ikke stoppet alle sine reiser som Obama. I dag byttet han dog ut planlagte valgkamparrangementer med et arrangement knyttet til krisehjelp for stormrammede:
– Det er med tungt hjerte vi tenker på alle de rammede i store deler av USA. Mange har det ille i dag, sa Romney da han møtte pressen ifølge CNN.

18.15: Rundt 60 personer er strandet på Fire Island utenfor øst for New York uten rent vann og strøm. – Vi fikk reddet ut 14 personer tidlig mandag, sier kommunikasjonssjef Vanessa Baird-Streeter i Suffolk County til CNN. Kystvakten vil forsøke å få inn forsyninger til de strandede ifølge tv-kanalen.

18.08: Guvernøren i New Jersey Chris Christie fortalte på en pressekonferanse at situasjonen i delstaten er alvorlig med jernbanelinjer vasket ut av havet og store områder fortsatt oversvømt.

18.07: Det amerikanske nyhetsbyrået AP melder nå at dødstallet i USA som resultat av stormen har steget til 35.

18.00: Også Nasdaq-børsen i New York åpner igjen i morgen onsdag. New York-børsen NYSE opplyser at bygget deres på Wall Street ikke ble skadet:
– Bygget vårt og systemene våre ble ikke skadet. Vår folk har jobbet hardt for å gjøre det mulig å åpne for handel uten problemer i morgen, sier sjef Duncan Niederauer ved NYSE til AFP.

(Saken fortsetter under videoen)

USAs østkyst dagen etter at "Sandy" herjet for fullt.

SE VIDEO: Opprydning på USAs østkyst dagen etter at 'Sandy' herjet for fullt,

17.55: Fra klokken 22 norsk tid vil noen bussruter igjen være i drift i New York. Alle reiser vil inntil videre være gratis melder transportmyndighetene.

17.35: Arrangørene av New York Marathon ser for seg å gjennomføre løpet som planlagt førstkommende søndag, men gjør nå vurderinger av om noen deler av løypa kan ha blitt påvirket av stormen. De ser også om kollektivtransporten klarer å håndtere alle løperne, skriver New York Times.

17.18: Alle offentlige skoler i byen New York holder stengt både tirsdag og onsdag, opplyser borgermesterens kontor.

17.05: Børsen i New York, Wall Street, ventes derimot å kunne gjenåpne i morgen.

16.59: Flyplassen La Guardia i New York vil holde stengt også onsdag, opplyser guvernøren i staten New York Andrew Cuomo på en pressekonferanse.

16.39: Minst 33 personer er drept i syv delstater som følge av uværet, melder nyhetsbyrået AP.

16.32: Barack Obama avlyser et planlagt valgkamparrangement i svingstaten Ohio onsdag, opplyser hans talsperson Jay Carney. Presidenten skal være i Det hvite hus i Washington D.C. for å styre redningsarbeid som følge av «Sandy». Obama avlyste arrangementer også mandag og tirsdag.

Se hvordan vannet flommet inn i en av tunnelen brukt av kollektivtrafikken:

16.23: Myndighetene i New York opplyser at alle broene mellom Manhattan og Brooklyn nå er gjenåpnet.

16.22: New York-senator Chuck Schumer opplyser at de får all hjelpen de trenger, etter ordre fra president Barack Obama.

16.21: Vannet man får i springen er trygt å drikke, opplyser Bloomberg.

16.20: En person skal ha omkommet da et tre falt over et hus, og flere mennesker har druknet.

16.18: National Weather Service opplyser i sin timesoppdatering kl. 16 norsk tid at «Sandy» beveger seg sakte vestover. Sentrum av stormen er nå 190 km sørøst for Pittsburgh, Pennsylvania. «Sandy» har nå høyeste vindhastighet på like over 20 m/s, eller liten storm som det heter her i Norge.

16.17: T-banen i New York vil trolig være stengt i ytterligere fire eller fem dager.

16.13: Selv om stormen har passert, er forholdene fortsatt farlige, sier Bloomberg. Parker er fortsatt stengt, og borgermesteren ber folk om å holde seg unna ødelagte strømledninger og kystlinjene.

16.12: 911 har hatt minimale forsinkelser, men Bloomberg minner om at nødnummeret bare skal brukes i livstruende situasjoner.

16.11: Bloomberg ber folk om å melde fra om trær som faller ned.

16.10: Det har ikke vært noen uværsrelaterte dødsfall på byens sykehus, selv om to måtte stenge i løpet av natta.

16.09: Det er ingen flytrafikk i New York.

16.08: Kollektiv transport er stengt inntil videre. Det er begrensede bussmuligheter, og Bloomberg sier han håper veiene vil være ryddet i morgen.

16.07: Energidepartementet i USA opplyser at det totalt nå er 8,1 millioner strømkunder som er uten strøm i landet. Verst rammet er staten New Jersey, der nesten 2,5 millioner husstander, 62 prosent av alle strømkunder, er uten strøm klokken 15 norsk tid.

16.07: Skadene på elektrisitetsnettet er de verste noensinne, opplyser Bloomberg. 750.000 mennesker er fortsatt uten strøm i New York, og det kan ta to til tre dager før alle får strømmen tilbake.

16.07: Arbeidet med å åpne veier og kollektivsystemer er i gang, og newyorkere bes om å holde seg unna veiene.

16.06: Minst 10 mennesker har omkommet i byen, og man venter at tallet vil stige, sier Bloomberg.

16.05: 76 tilfluktssentre er åpnet i New York, og vil holde åpent til alle kan flytte hjem igjen.

16.04: Brannen i Queens er nå under kontroll, men over 80 hjem er totalskadd, sier Bloomberg.

16.03: «Sandy» har nå forlatt New York-området. Bloomberg skryter av redningsarbeiderne, og sier at stormen er en av de verste som har rammet byen.

15.51: Bruene Manhattan Bridge, Williamsburg Bridge og Brooklyn Bridge skal være gjenåpnet. Togtrafikken mellom New Jersey og Manhattan vil ikke komme i gang igjen før om tidligst en uke.

15.49: New York-ordfører Michael Bloomberg holder pressekonferanse straks. NRK sender direkte her.

15.30: – Skadene er enorme, ulikt noe annet jeg har sett tidligere, sier Christie.

15.26: 29 sykehus mistet strømmen, og det kan ta over åtte dager før strømmen er helt tilbake i New Jersey, sier Christie.

15.16: Det er 5500 mennesker i lokale tilfluktssentre, og føderale krisemyndigheter skal skaffe mat til alle som er hjemløse, sier Christie.

15.13: New Jersey-guvernør Chris Christie opplyser at 2,4 millioner husstander er berørt av «Sandy». Det er dobbelt så mange som da orkanen «Irene» rammet østkysten i 2011.

14.54: Dødstallene er ventet å stige ettersom mange fortsatt er savnet, melder AFP.

14.40: Ifølge kriseberegningsbyrået Eqecat vil uværet berøre over 60 millioner amerikanere.

13.51: 145.000 kunder er uten strøm i Canada, melder Reuters.

13.42: Flere store amerikanske nettsider er nede etter oversvømmelser i lokalene til serversentralen Datagram Inc i New York. Huffington Post og Gawker er blant nettsidene som har problemer, melder Reuters.

13.33: New Jerseys største strømleverandør har stengt et atomkraftanlegg fordi mesteparten av vannpumpene er ubrukelige. Det skal ikke være noen andre problemer ved anlegget, og situasjonen beskrives som stabil.

13.20: Wall Street holder fortsatt stengt tirsdag. Det er første gang siden 1888 at NYSE-børsen holder stengt to dager på rad på grunn av været. Både NYSE og Nasdaq planlegger å gjenåpne i morgen.

12.41: Stormens herjinger vil ifølge amerikanske medier trolig koste over 20 milliarder dollar. Den nasjonale værmeldingstjenesten sier det er meldt regn i fem dager til i USA etter «Sandy» har passert.

12.02: Kollektivtrafikken er i gang igjen i Boston, melder CNN.

11.52: Totalt 85 mennesker er nå bekreftet døde i Karibia, USA og Canada som følge av «Sandy». Av disse er 16 drept i USA og én i Canada.

11.40: Flere hundre mennesker evakueres fra Moonachie i New Jersey, der en demning brast tirsdag morgen. Hele byen skal være under vann.

11.05: 13.500 flyavganger fra nordøstkysten av USA til alle kanter av verden er nå bekreftet innstilt. Dette er fly som skulle tatt av i går eller i dag. I tillegg er allerede 500 av onsdagens avganger innstilt, og flere er ventet, melder AP.

10.50: En demning har bristet i New Jersey, melder Reuters. Byene Moonachie, Little Ferry og Carlstadt er nå delvis under vann. Det er så langt ikke meldt om skadde, men man tar ingen sjanser.

– Vi er redningsmodus, sier Geanne Baratta, sjef for de lokale redningsmyndighetene.

10.38: Obama erklærer katastrofetilstand i New York etter «Sandy»-uværet, melder AFP. Med denne erklæringen kan føderale midler settes inn i hjelpearbeidet i de rammede områdene.

10.17: Ifølge siste oppdaterte varsel fra National Weather Center hydrometeorologiske varslingstjeneste, beveger «Sandy» seg nå vestover og krysser søndre Pennsylvania, med en maksstyrke på 105 kilometer i timen. Det forventes at «Sandy» vil holde en vestlig eller nordvestlig kurs, med en avtakende fart etter hvert som uværet nærmer seg det vestlige Pennsylvania. Onsdag er det ventet inn til Canada.

Brannfolk i New York kjemper mot flere husbranner i bydelene Queens.

Kraftige branner i Queens

09.56: Det har brutt ut brann etter «Sandys» herjinger i Old Saybrook, Connecticut. Brannmannskapene har, i likhet med kollegene som har kjempet mot flammene i Queens i New York, problemer med å ta seg frem på grunn av vannmassene. To hus er så langt meldt totalskadde.

09.50: Det utstedes flomvarsel for østkysten, i påvente av at høyt tidevann er på vei inn. Det advares mot mindre oversvømmelser, ifølge NWS Boston.

09.30: Det kan ta én uke før strømmen er fullstendig tilbake til New York etter uværet, sier strømleverandøren ConEd i en uttalelse, ifølge nyhetsbyrået AP.

09.19: Ingen folk har blitt evakuert ut av brannmannskaper fra de rundt 50 totalskadde hjemmene etter storbrannen i Queens, opplyser brannvesenet i New York til lokalavisen NY1, men det er uvisst om noen befant seg der da den brøt ut ved 6-tiden norsk tid tirsdag. De store vannmassene etter «Sandy» har vanskeliggjort slukningsarbeidet.

09.05: Norske myndigheter har ikke fått meldinger om skadde nordmenn eller norske i nød etter at orkanen «Sandy» rammet New York. Det er uklart hvor mange norske som befinner seg i området.

– Vi har ikke noe tall på hvor mange nordmenn som befinner seg i New York. Det foreligger ingen plikt til eller noe system for å registrere seg, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet til NTB.

08.58: Brannvesenet melder at mer enn 50 hjem er totalskadd etter brannen i Queens. Man har fått kontroll på hoveddelen av brannen, men det er ikke meldt slukket ennå.

Spedbarn og kreftpasienter måtte hjelpes ned trappene da strømmen forsvant på et sykehus i New York tirsdag natt.

Reddet ut av strømløst sykehus

08.44: 170 brannmenn kjemper nå mot flammene i Queens i New York, ifølge NBC News. Det er ennå ikke kommet inn meldinger om at brannen er under kontroll.

08.30: Myndighetene hever dødstallene ytterligere, 16 personer er nå bekreftet omkommet etter uværet «Sandy». Blant disse er en av de to som var savnet etter at seilskuten «Bounty» som forliste mandag kveld. Kapteinen er fortsatt savnet. De omkomne er fordelt over statene New Jersey, New York, Maryland, North Carolina, West Virginia, Pennsylvania og Connecticut, i tillegg til at en kvinne omkom i Toronto i Canada.

08.20: Eierselskapet Exelon Corp har slått alarm om tilstanden ved atomkraftverket Oyster Creek i New Jersey etter at vannet har steget.
Det er USAs atomkraftmyndigheter Nuclear Regulatory Commission som har slått alarm på nivå nummer to, såkalt «alert» etter at vannstanden har steget 2 meter på grunn av orkanen «Sandy». Dersom vannet stiger ytterligere, vil atomkraftverket måtte åpne nødlagre av vann for å kjøle ned brukte brenselstaver av uran.
Den økte vannstanden kan få konsekvenser for pumpene som sirkulerer vannet som kjøler ned brenselstavene.

Flere personer er døde, millioner er strømløse og det vil ta flere dager før ting er som normalt på østkysten av USA.

Slik har «Sandy» herjet i natt

08.04: Brannen i Queens i New York er nå oppgradert til en såkalt alarm 5-brann, som er det høyeste utrykningsnivået. Det er fremdeles problemer med tomme brannhydranter i slukningsarbeidet, og lukten av brann brer seg nå over hele Queens og andre deler av byen, ifølge vitneskildringer på Twitter.

07.45: Det er meldt om oversvømmelser i syv undergrunnstunneler og seks bussgarasjer i New York. Så ille har det aldri vært, tross 108 års fartstid for byens undergrunnssystem.

– Vi har aldri sett en katastrofe så ødeleggende som dette. Dette rammer hele vårt transportsystem i hele regionen, sier Joseph Lhota, formann for Metropolitan Transportation Authority (MTA).

undervann

UNDER VANN: Biler står langt på vei under vann på nedre Manhatten, området som er hardest rammet av uværet.

Foto: Reuters

07.30: – Vi har 4300 mennesker som jobber for å gjenopprette strømforsyningen, men så lenge «Sandy» fremdeles er i full sving fokuserer vi på å begrense skadene akkurat nå, melder strømleverandøren PPL Electric, som forsyner store deler av Pennsylvania.

07.26: Ifølge CBS News er nå hele 7,1 millioner kunder uten strøm over hele det østlige USA.

07.24: Ifølge brannvesenet i New York står nå 15 bygninger i brann i Breezy Point i bydelen Queens.

07.15: Brannvesenet sliter med å komme frem til brannene i New York på grunn av mye vann i gatene. Forsvaret bistår nå med slukningsarbeid, sikkerhet og transport.

07.07: Den post-tropiske stormen «Sandy» er nå lokalisert sør for Lancaster i Pennsylvania, ifølge det siste varselet fra National Hurricane Center. Det er ikke forventet vind i styrke tropisk storm andre steder de neste 48 timene. Nytt varsel er ventet klokken 10 norsk tid.

07.01: Det tas nå i bruk store trucker og gummibåter for å redde ofre for vannmassene. Brooklyn er hardt rammet, meldes det over sambandet, ifølge NYC Arecs. Syv undergrunnstunneler under East River er oversvømte.

06.55: Nødsambandet er overbelastet, folk har problemer med å komme igjennom, og mange sliter med batterikapasitet på telefoner og radio som følge av strømbrudd i New York.

06.50: Dette er det største uværsrelaterte strømbruddet i vår historie, sier visepresident i strømleverandøren ConEd, John Miksad, til selskapets Twitter-side.

greenwich

INNEKOS: På kaféen French Roast i Greenwich Village har folk kommet sammen i den stormfulle natten, mens «Sandy» herjer utenfor.

Foto: Reuters

06.45: Brannvesenet får hjelp fra forsvaret til slukningsarbeidet flere steder i byen. Brannhydranter skal være tomme for vann, noe som gir store utfordringer.

06.25: Det brenner flere steder i New York. For en knapp time siden ble det meldt om storbrann i to kvartal i Queens. Siste melding er at over 50 biler står i full fyr i Boro Park i Brooklyn.

06.10: Denne interaktive kartoversikten fra Con Edison viser oppdatert info om hvor folk er uten strøm.

05.50: – Jeg får forsikringer fra sykehuset om at de nå gjør sitt ytterste for å få pasientene i trygghet, sier New York-borgermester Michael Bloomberg, etter at NYU Medical Center måtte evakueres tirsdag morgen, norsk tid. Strømforsyningen ved det som er et av USAs største sykehus ble slått ut av strømbrudd i området, og rundt 200 pasienter evakueres nå. Sykehuset håper å ha dette overstått på noen timer.

– Pasientene flyttes til fasiliteter i nærheten. Det går på reservestrøm nå, og er ikke meldt om oversvømmelser, sier pressetalskvinne Lisa Greiner ved sykehuset til CNN.

sykehus

EVAKUERTE PASIENTER: Flere hundre pasienter ved flere sykehus i New York måtte evakueres etter strømtrøbbel. Her blir en kvinne sendt ut i ambulanse utenfor NYU Tisch Medical Center i New York.

Foto: Reuters

Ved Bew Yorks Bellevue Hospital Center meldes det om oversvømmelser i kjeller, men ingen skader utover dette.

05.37: Dødstallene etter herjingene til «Sandy» oppjusteres til 13, melder nyhetsbyrået AP. De omkomne er fordelt over seks stater, det siste tilfellet fant sted i Toronto, Canada, hvor en kvinne ble truffet av flyvende gjenstander utendørs.

05.30:
Brannvesenet i New York melder på Twitter at to kvartaler i bydelen Queens nå står i brann.

05.26:
Ifølge Washington Posts værblogg, Capital Weather Gang, er nå hele 5,8 millioner strømkunder uten strøm. Også nyhetsbyrået AP melder dette.

05.20:
50–75 ambulanser er klare til å evakuere NYU Medical Center etter strømbruddet som rammet sykehuset, som er et av USAs største. Strømtrøbbelet i forbindelse med uværet vedvarer, melder NY-borgermester Michael Bloomberg.

– Vi forsøker å flytte disse pasientene så raskt som mulig, forhåpentligvis i løpet av noen timer, sier Robert Grossman ved NYU til New York Daily News.

05.13:
Flere steder skal innbyggere ha nektet å evakuere. Ifølge NYC Arecs, nødsamband i New York, er flere personer i Staten Island fanget i andre etasje i hjemmene sine fordi hele første etasje er fylt av vann.

forlis

FORLIS: Den 18 fot store seilbåten var sjanseløs i møtet med bølgene «Sandy» skapte i Atlanterhavet, og to av mannskapet på 16 omkom.

Foto: ap/us cOAST gUARD

04.54: Våre ansatte i nødetatene gjør en fantastisk jobb nå. Alle New York'ere skylder dem en stor takk, sier New York-guvernør Andrew Cuomo på Twitter.

04.50: CNBC melder at 215 pasienter fra NYU Langone Medical Center evakueres. Et strømbrudd i området førte til problemer med strømgeneratoren som skal være i beredskap ved strømtrøbbel. Fra før har New York University Hospital meldt om evakuering som følge av strømproblemer, og brannvesenet har tidligere i kveld også rykket ut til Coney Island Hospital.

04.30: Kraftselskapet Con Edison avkrefter at arbeidere skal være fanget i en bygning.

04.07: Alarm ved atomkraftverk. Alarmnivået er hevet til det lavest av alarmene ved et avstengt atomkraftverk i New Jersey, opplyser atomsikkerhetskommisjonen i USA i en pressemelding. Alarmen skyldes unormalt høy vannstand i kjølesystemene til atomkraftverket. Det er dog ventet at vannstanden som skyldes stormflo vil synke de nærmeste timene. Atomsikkerhetskommisjonen understreker likevel at alle atomkraftverk er trygge, også det som nå har hevet alarmnivået sitt.

03.55: – Uværet «Sandy» gir fortsatt vind i orkan styrke noen steder, melder nasjonale værmyndigheter. I den siste oppdateringen fra meteorologene forteller de at «Sandy» nå har en vindstyrke på 33,5 m/s.

03.37: 19 arbeidere skal være fanget inne i et kraftverk øst på Manhattan, ifølge opplysninger et øyenvitne har gitt til Reuters. En redningsarbeider som vil være anonym sier til nyhetsbyrået at det skal ha skjedd en eksplosjon ved anlegget.

(Ble senere avkreftet av kraftselskapet – se melding 04.30)

Video: TrillianMedia.

Video: TrillianMedia

03.26: Minst 3,1 millioner er nå uten strøm, melder nyhetsbyrået AP. 250.000 bare på Manhattan.

03.13: Ti omkomne som følge av orkanen, melder CNN. Seks personer har omkommet etter at trær har falt over ende. Fem dødsfall i New York.

03.11: Flyplassene LaGuardia, Kennedy, Newark Liberty og Teterboro er stengt.

03.02: New Yorks borgermester Michael Bloomberg: – New York University hospital har mistet backupstrømforsyningen. De jobber nå med å flytte pasientene.

03.02: New Yorks borgermester Michael Bloomberg: – Ikke gå ut. Ikke kjør på veien – det blokkerer for utrykningskjøretøy. Og ikke ring 911 med mindre du er i livsfare. 911 mottar rundt 10.000 samtaler i halvtimen.

03.01: New Yorks borgermester Michael Bloomberg: – Vannet er nå på vei tilbake.

02.58: New Yorks borgermester Michael Bloomberg: – Det er et stort antall branner som følge av at strømkabler har falt ned på bakken.

02.46: Guvernøren i Maryland sør for New York har fått vite fra meteorologene at den verste delen av stormen ennå ikke har kommet. – Ifølge det nasjonale meteorologiske instituttet er vi nå på vei inn i den verste delen av denne stormen. Vær forsiktige alle sammen, sier guvernør Martin O'Malley i Maryland.

Vannet flommer inn på T-banestasjoner

02.43: Vannet har flommet inn i mange T-banestasjoner. – Det er uvisst hvor lang tid det vil ta å få vannet ut. Det kan ta 14 timer, og så mye som fire dager, sier en talsmann for transportsektoren.

02.32: Nyhetsbyrået AFP melder om to døde i New Jersey. De skal ha omkommet etter at et tre falt over bilen de satt i.

02.21: CNN melder om fem bekreftede dødsfall.

02.18: Politiet maner nå folk som faktisk vil melde om nødstilfeller om å holde linja hvis de blir stående på vent hos nødtelefonen 911. Det er store problemer med å håndtere alle henvendelsene.

02.17: Det nasjonale orkansenteret melder at både Long Island og sentrale deler av New York nå opplever vind med orkan styrke i kastene.

Myndighetene som overvåker havnivåene langs kysten i USA melder også at havet har steget med over 4 meter ved Battery park sør på Manhattan i New York som resultat av stormflo.

02.07: Kontoret til New York-guvernøren har nå fått inn meldinger om at stormfloen har steget til hele 3,96 meter. Det er langt over rekorden fra 1821 på 3,41 meter.

02.05: Mange amerikanske nettsteder melder om fem orkanrelaterte dødsfall. CNN melder at de kun har ett dødsfall bekreftet.

02.01: Store deler av nedre Manhattan har nå mistet strømmen. – Vi har mistet strømmen på hotellet, men de har fått i gang nødgeneratorer som vil vare i 48 timer. Samtidig har vi verken tv-signal eller internett, sier Christian Wathne som nå bor på et hotell like ved Ground Zero. Tidligere bodde han lenger ned på Manhattan, men måtte evakuere. Les mer om det her

01.59: NY-guvernør Andrew Cuomo skriver på twitter at biler flyter nedover gaten.

01.47: Transportmyndighetene i New York bekrefter nå at t-banetunnelen mellom Manhattan og Brooklyn er i ferd med å fylles med vann.

01.36: Vann strømmer nå inn i flere av tunnelene som binder Manhattan sammen med New Jersey og Brooklyn, ifølge guvernøren i staten New York. Tunnelen ble stengt for mange timer siden i frykt for slike oversvømmelser.

01.29: Flyplassen LaGuardia er nå stengt, melder CNN.

Første dødsfall

01.22: NBC New York melder om det første dødsfallet forårsaket av orkanen «Sandy». Et tre skal ha falt over huset der en 30 år gammel mann oppholdt seg.

01.06: Den maksimale vedvarende vindstyrken er på 130 km/t.

01.05: Stormens senter har nå nådd New Jersey, melder det nasjonale orkansenteret. Orkanen traff land 10 km sørvest for Atlantic city.

01.04: Flere journalister i New Jersey melder om at det smeller høyt fra transformatorer.

01.02: Vannstanden i Battery, på sørspissen av Manhattan, er nå en fot høyere enn rekorden fra 1960, melder CNN.

00.57: New York-guvernør Andrew Cuomo melder at dikene som skulle beskytte flyplassen La Guardia er brutt. Rullebanene skal nå være oversvømt.

00.52: Det er nå målt vindkast i orkan styrke på en bro i New York. Robert Kennedy-broen stenges etter at det ble målt kastevinder på over 44 m/s, opplyser guvernør Andrew M. Cuomo.

00.35: En bil ble tatt av vannmassene i Absecon i New Jersey. To menn og en kvinne var fanget i bilen mens vannet sto nesten en meter opp rundt bilen, men ble reddet av redningsmannskaper som klarte å åpne dørene på bilen, melder New Jersey Office of Emergency Management.

00.27: – Krana som knakk er like ved hotellvinduet vårt, forteller nordmannen Pål Gjestang. Flere bygninger i nærheten har måttet evakuere i frykt for at større deler av krana skal rase ned mot bakken. Les Gjestangs historie her.

Manhattan-bygning mistet en hel vegg

00.21: Mer enn 2,2 millioner har mistet strømmen i totalt 11 stater, melder CNN.

00.18: En hel vegg på en bygning på Manhattan har rast sammen, melder Sky news.

00.04: Det nasjonale orkansenteret melder at «Sandy» er ventet å treffe land innen en time. De snakker da om orkanens senter, mens ytterkantene av orkanen kan ha truffet land allerede. Orkanen er nå nedgradert. Den maksimale vedvarende vindstyrken er beregnet til 140 km/t.

23.32: En av de to savnede fra HMS Bounty er nå funnet. Kvinnens tilstand beskrives som «unresponsive» – responderer ikke på kontakt.

23.34: Redningsmannskaper forsøker å hente ut 500 innbyggere som ikke har klart å komme seg vekk fra de oversvømte områdene i Atlantic City, melder Wall Street Journal.

23.21: CNN melder at 1,5 millioner strømkunder er uten strøm på grunn av orkanen.

Sandy

En mann padler nedover en flomstor vei i Lindenhurst, New York, mens orkanen Sandy nærmer seg. Orkanen har tatt strømmen for over 1,5 millioner mennesker.

Foto: Jason DeCrow / Ap

23.11: Borgermester Bloomberg: – Det er mulig dette er det verste uværet vi har sett, men vi har aldri vært bedre forberedt. Derfor er det ikke sikkert skadene blir så store.

23.08: Borgermester Bloomberg: – Vi har ikke måttet redde noen ennå. Så lenge du holder deg innendørs, er det trygt.

23.04: Nesten 12.000 flyginger til den amerikanske østkysten er innstilt i påvente av uværet, melder NTB.

23.03: USAs direktorat for krisehåndtering (FEMA) anslår at vinden alene vil forårsake skader for minst 15 milliarder kroner, skriver NTB.

22.45: New Yorks borgermester Michael Bloomberg holder pressekonferanse nå:

– Vi har sett store ødeleggelser. Det verste gjenstår. Folk må holde seg innendørs.

Over ti ganger så mange meldinger til 911 som normalt fra Queensland.

– Storstilt evakuering rundt kranen som har kollapset.

22.39: New Jersey-guvernør Chris Christie melder på Twitter at orkanen beveger seg dobbelt så raskt som det han først fikk beskjed om. Vil treffe Atlantic city i løpet av den nærmeste timen.

22.31: Broene Brooklyn, Manhattan, Williamsburg og Ed Koch Queensboro er nå stengt, melder kontoret til New Yorks borgermester.

22.18: New Yorks borgermester Michael Bloomberg holder pressekonferanse fra klokken 22.30 norsk tid.

22.04: Det nasjonale orkansenteret varsler en livstruende springflo og orkanvinder.

21.56: Atlantic County melder på Facebook at nødetatene har stanset alle utrykninger etter klokken 16 lokal tid. Nødhjelpskoordinator Vince Jones har beordret nødetatene til å søke tilflukt, og vente

21.08: Et fly fra kystvakten og to redningshelikoptre søker fremdeles etter de to savnede av et mannskap på totalt 16 fra skipet HMS Bounty. 14 er reddet. Skipet har sunket, og bare masten er synlig.

20.42: 316.000 er uten strøm i 11 stater, som følge av orkanen, melder U.S. Department of energy. 105.089 er uten strøm i New York.

20.24: Seks franske statsborgere som var savnet etter orkanen «Sandys» herjing i Det karibiske hav har returnert til Martinique.

20.20: Atlantic city er under vann.

– Byen er så å si under vann, sier sikkerhetssjef Willie Glass i Atlantic city.

35.000 hus og næringsbygg skal være uten strøm, ifølge The Kansas City Star.

20.09: «Sandy» beveger seg nå nordvestover med en fart på 44 km/t. Orkanens senter ligger nå 285 kilometer sørøst for millionbyen New York og ventes å nå land mandag ettermiddag eller tidlig kveld lokal tid.
«Sandy» har nå en vindstyrke på drøyt 40 meter i sekundet, noe som tilsvarer kategori 1 på en skala fra 1 til 5.

20.06: 57.000 uten strøm i Massachusetts.

20.00: Orkanen er ventet å treffe New Jersey og Delaware i løpet av 3–5 timer (NOAA – National Oceanic and Atmospheric Administration)

Kran ved skyskraper kollapset

Kran veltet

Folk i bygningene rundt er beordret til å komme seg i de lavere etasjene etter at en kran har veltet.

Foto: CBS

19.58: En kran har kollapset på Manhattan. Ingen skal ha kommet til skade.

19.45: Orkanen beveger seg raskere enn først antatt. Er ventet å treffe kysten av New Jersey så tidlig som 17 lokal tid (23 norsk tid).

19.32: New York maraton melder at løpet på søndag vil gå som planlagt.

19.00: Ingen biler kan nå være ute på veiene i New York. Politiet overvåker at dette overholdes.

18.29: President Barack Obama har erklært unntakstilstand i Connecticut.

18.28: Finansmarkedene vil holde stengt også tirsdag på grunn av orkanen, melder tv-stasjonen ABC 7.

18.10: Atlantic City har innført portforbud mellom 18.00 og 06.00 på grunn av voldsom flom og ekstreme værforhold, TV-stasjonen ABC 7.

17.54: Klokken 14 lokal tid (19 norsk tid) skal alle biler være borte fra gatene. – Det er helt dødt. Politiet står på hvert gatehjørne og passer på, melder den norske hotelleieren Jarl Haugedal til NRK.no.

17.52: I New York City er både børsen og FNs hovedkontor stengt, og alle møter i FN er avlyst. Nærmere 400.000 innbyggere er allerede evakuert fra nedre del av Manhattan.

17.51: Jon Gelius i USA: I kveld kan orkanen «Sandy» dele delstaten Maryland i to.

17.45: President Barack Obama holder pressekonferanse om orkanen «Sandy»: – Den viktigste beskjeden jeg har nå: Vær så snill og hør på hva politiet og myndighetene sier.

– Millioner vil bli berørt. Skader på strøm og transport vil ta flere dager å rette, varsler Obama.

17.00: Høgskole-direktør: – Det føles som å være i en Hollywood-film

Les alle sakene om orkanen «Sandy»

SISTE NYTT

Siste nytt