Store politistyrker jaktet Paris-mistenkte i Brussel

Belgisk politi bekrefter at en terrormistenkt er drept og fire politifolk er såret i en dramatisk politiaksjon i Brussel.

Skyitng på taket
Foto: YVES HERMAN / Reuters/ntb Scanpix

Fire politimenn er såret etter at en eller flere mistenkte etter Paris-terroren åpnet ild under en politiaksjon i Brussel.

I løpet av det som skulle være et rutinesøk, ble sikkerhetsstyrkene beskutt. Så fulgte en politioperasjon, som fortsatt pågår, sa statsminister Charles Michel til pressen ved 21-tiden.

Politiet ventet angivelig ikke dramatikk da skulle sjekke en bolig i Brussel-bydelen Forest, men ting utviklet seg raskt da en eller flere gjerningsmenn begynte å skyte idet politiet åpnet døra. Til slutt var fire politifolk såret, en av dem fransk.

Ifølge noen belgiske medier kunne det fortsatt være gjerningsmenn på flukt, men det ble ikke bekreftet. Identiteten til personene bak skytingen ble heller ikke gjort kjent.

En terrormistenkt er drept

Påtalemyndigheten bekreftet tidligere tirsdag kveld at en gjerningsmann
bevæpnet med en Kalasjnikov var drept av politiet.

Mannen ble funnet død da politiet stormet en leilighet, sier polititjenestemannen som ikke ønsker å bli identifisert.

Den drepte er ikke Saleh Abdeslam, den eneste av de antatte gjerningsmennene fra Paris-angrepene som fortsatt er på frifot.

Store politistyrker jakter Paris-mistenkte i Brussel

FLYKTET: Ifølge avisen Derniere Heure flyktet gjerningsmennene via taket. Flere våpen skal være etterlatt i kjelleren.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters/NTB Scanpix

Tungt væpnede politistyrker

Ifølge avisen Le Soir ble politifolkene lettere såret i skytingen i Rue du Dries. TV-stasjonen RTL melder at skadene for en av dem er alvorlige.

Skytingen fant sted ved 14.30-tiden i forbindelse med en politiaksjon mot en bolig i Forest. Forest-ordfører Marc-Jean Ghyssels sier til lokale medier at to personer hadde tatt tilhold i en bolig, men det er ikke kjent hva som skjedde med dem.

Forest ligger sør for Brussel sentrum, nær Molenbeek, og ble sperret av tungt væpnede politistyrker i forbindelse med aksjonen.

Aksjonen knyttes til politiets arbeid i kjølvannet av terrorangrepet i Paris i november, og franske myndigheter bekrefter at fransk politi var involvert.

Skyitng på taket

30 SKUDD: TV-kanalen VRT har snakket med et øyenvitne som forteller at det ble løsnet rundt 30 skudd.

Foto: YVES HERMAN / Reuters/ntb Scanpix

– Løsnet rundt 30 skudd

– Et team av belgiske og franske politifolk aksjonerte og ble beskutt fra tunge våpen, sa den franske innenriksministeren Bernard Cazeneuve til Reuters.

Ifølge avisen Derniere Heure flyktet gjerningsmennene via taket. Flere våpen skal være etterlatt i kjelleren.

TV-kanalen VRT har snakket med et øyenvitne som forteller at det ble løsnet rundt 30 skudd. Ifølge Le Soir ble det løsnet skudd i to omganger.

En drøy halvtime senere meldte øyenvitner om ny skyting i området, og en talsmann for påtalemyndigheten bekreftet senere at ytterligere en politimann var såret.

Ifølge Derniere Heure ble en av gjerningsmennene nøytralisert, angivelig etter å ha blitt oppdaget fra et politihelikopter. Dette er ikke bekreftet fra offisielt hold. Politiet har sperret av et stort område og jaktet tirsdag kveld på ytterligere to mistenkte.

Tore Tollersrud med siste fra Brussel etter at skuddveksling i antiterroraksjon hvor tre politimenn skal være skadd og en mistenkt skal i følge meldinger være "uskadeliggjort"

SE VIDEO: NRKs Brussel-korrespondent Tore Tollersrud her med siste nytt fra aksjonen i Brussel.

– Abdeslam er ikke målet for aksjonen

Belgisk politi etterforsker flere bindinger til Brussel etter Paris-terroren. I begynnelsen ble det meldt at politiet blant annet jager den terrormistenkte mannen Saleh Abdeslam.

Abdeslam er etterlyst internasjonalt, mistenkt for å ha deltatt i terrorangrepene. Men ved 17-tiden sa franske politikilder til AFP at Abdeslam ikke er målet for denne aksjonen.

Abdeslam Salah

ETTERLYST: 26 år gamle Salah Abdeslam er etterlyst etter terrorangrepet i Paris.

Foto: Police Nationale / NTB scanpix

– Operasjonen hadde ikke Saleh Abdeslam som mål. Den var rettet mot folk som har tilknytning til en eller flere av de elleve belgierne som også er siktet, sier politikilden.

130 personer ble drept i flere angrep i Paris 13. november i fjor.

Abdeslam skal ha kjørt bilen med de tre som sprengte seg selv ved Stade de France. Ifølge to belgiere som hentet ham og fraktet ham over grensen til Belgia, hadde han mislyktes i forsøket på å sprenge seg selv.

Det er spesielt Brussel-bydelen Molenbeek som er i søkelyset, men belgisk politi har gjennomført flere aksjoner også andre steder.

Flere politifolk ble såret

SÅRET: Flere politifolk ble såret under en antiterroraksjon i Brussel tirsdag.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters
Store politistyrker i Brussel

BESKUTT: Et team av belgiske og franske politifolk aksjonerte og det ble beskutt fra tunge våpen, sier den franske innenriksministeren Bernard Cazeneuve til Reuters.

Foto: DIRK WAEM / Afp/NTB Scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt