NRK Meny
Normal

Store kystbyer synker

Grunnen under en rekke av de største kystbyene i verden synker kraftig. Byene synker opptil ti ganger mer enn det havet stiger.

INDONESIA-ECONOMY-ASIA-ADB

Deler av Jakarta har sunket 4 meter på 35 år, hovedsakelig på grunn av at grunnvannet pumpes opp. Verdens store kystbyer synker opptil ti ganger mer enn havet stiger.

Foto: ROMEO GACAD / Afp

Synkende land er et større problem for verdens kystbyer enn stigende hav, slo forskere fast på årets generalforsamling i den Europeiske Geofysiske Union. I noen deler av verden synker landet opptil ti ganger så mye som det havet stiger. Flere tiår med uttak av grunnvann i Tokyo, førte til at byen sank to meter før aktiviteten ble stanset, fortalte forskerne. De sa at andre byer gjør lurt i å følge Tokyos eksempel.

Synker under havnivå

Gilles Erkens fra Deltares Research Institute i Utrecht, Nederland, hevdet at deler av Jakarta, Ho Chi Minh-byen og Bangkok kommer til å synke under havnivå hvis det ikke settes inn tiltak.

Erkens sier til BBC News at innsynkning av landområder ikke har fått samme oppmerksomhet som havnivåstigning. Begge fenomenene bidrar til det samme problemet, men innsynkningen av land foregår mye raskere.

Må slutte å tappe grunnvannet

–Det viktigste tiltaket for å stanse utviklingen er å slutte med å pumpe opp grunnvann under byene. Da trenger man selvsagt en ny drikkevannskilde, men Tokyo klarte dette, sier Erkins.

Venezia opplevde kraftig innsynkning i forrige århundre på grunn av oppumping av grunnvann, men etter at grunnvannsuttaket ble stanset, synker byen mye mindre, skriver BBC News.

Sank 4 meter på 35 år

Forskere ved Deltares Research Institute har studert innsynking av grunnen under de fem store kystbyene Jakarta, Bangkok, New Orleans, Dhaka og Ho Chi Minh-byen. Forskerne fant at det nordlige Jakarta hadde sunket 4 meter de siste 35 årene - en innsynkning på mellom 10 og 20 cm i året, skriver avisen Daily Mail.

Ødeleggelsene på grunn av at landet synker, er anslått til milliarder av dollar i året, og man regner med at kostnadene bare vil øke.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt