Støre kritisk til Ungarns reformer

Utenriksminister Jonas Gahr Støre ringte selv til sin ungarske kollega for å finne ut hva som skjer i Ungarn.

Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre ringte i dag sin kollega i Ungarn for å uttrykke bekymring for de store politiske reformene i landet.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Jeg ringte ham for ham for å gi uttrykk for den uroen som vi opplever når vi nå leser rapportene fra Ungarn, sier Gahr Støre til NRK.

Ungarns utenriksminister, János Martonyi, forsikret Støre om at de nye lovendringene er i tråd med europeiske tradisjoner.

– De har jo etter hva jeg forstår på ham og Thorbjørn Jagland vurdert at grunnloven respekterer hovedprinsippene for konstitusjoner i Europa, sier Støre.

Tillitsproblem

Ifølge Støre har Ungarn et fundamentalt tillitsproblem når EU og en rekke andre land kommer med så kraftig reaksjoner, og det reises spørsmål om demokrati, rettsstat og ytringsfrihet i landet.

– Hvis det er slik at disse lovendringene er i tråd med sentrale europeiske prinsipper så har Ungarn en stor oppgave med å kommunisere det.

Norge gir betydelige midler til Ungarn gjennom EØS-kontingenten. Men ifølge Støre er det ingen planer om å holde tilbake noe av dette:

– Vi har ingen planer fra norsk side om ensidige tiltak nå.

Vil ikke gi EU råd

Utenriksministeren vil ikke gi anbefalinger til EU om hva Unionen må gjøre, men sier han har tillit til Kommisjonens gjennomgang av saken. Støre har liten tro på en boikott på linje med den EU i noen måneder forsøkte seg med mot Østerrike i 2000 på grunn høyrepopulisten Jörg Haider.

Flere tusen demonstranter viser sin misnøye med regjeringen og statsminister Viktor Orbán

Flere tusen demonstranter viste i desember sin misnøye med regjeringen og statsminister Viktor Orbán.

Foto: LASZLO BALOGH / Reuters

Støre mener også det er liten grunn til å feste lit til uttalelsene fra USAs tidligere ambassadør i Ungarn, Mark Palmer, om at Ungarn kan bli kastet ut av EU:

– En tidligere amerikansk ambassadørs uttalelser om hva EU kommer til å gjøre med et medlemsland, ville jeg ikke brukt som den viktigste kilden, sier Støre til NTB.

Nok brevskriving

EU-kommisjonen sier den i løpet av «dager eller uker» vil ta stilling til om reformene bryter med EUs lovverk, og om den skal gå til juridiske skritt for å få endret dem.

– Kommisjonen vil selvfølgelig sørge for at ungarsk lov er i tråd med EUs traktater, sier talsmann Olivier Bailly.

Belgias tidligere statsminister og nå leder for de liberale i EU-parlamentet, Guy Verhofstadt, mener imidlertid EU ikke kan somle i denne saken. Tiden for brevskriving fram og tilbake er over, ifølge Verhofstadt.

– Nå må EU-institusjonene sette i gang rettslige og politiske sanksjoner, sier den tidligere statsministeren, ifølge AFP.

Visse endringer

Kursen på den ungarske valutaen sank til rekordlavt nivå mot euroen onsdag som følge av frykt for at Ungarn ikke vil få i land en avtale med EU og Det internasjonale pengefondet om nye lån. EU og IMF avbrøt forhandlingene i desember på grunn av bekymring over grunnlovsreformene.

Tilhengere avdet høyreekstremt partiet Jobbik i Ungarn

Det høyreekstremt partiet Jobbik har fått mye kritikk etter at de forandret deler av grunnloven.

Foto: LASZLO BALOGH / Reuters

Men den ungarske regjeringen skal være åpen for visse endringer i de omstridte reformene for å sikre en avtale med de internasjonale långiverne, melder Reuters.

Ungarn ønsker en avtale med IMF så rask som mulig, sa finansminister Tamas Fellegi torsdag.

SISTE NYTT

Siste nytt