Hopp til innhold

Støre: Dette er dramatisk for forholdet mellom USA og Libya

Utenriksminister Jonar Gahr Støre fordømmer på det sterkeste gårsdagens angrep i Benghazi.

Jonas Gahr Støre

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre har tatt kontakt med libyske myndigheter

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Vi vil nå ta kontakt med libyske myndigheter og understreke at de har ansvaret for sikkerheten ved utenlandske stasjoner. For dette er voldshandlinger vi fordømmer på det sterkeste, sier Støre til NRK.

I går angrep lokale militsgrupper og demonstranter det amerikanske konsulatet i Bengahzi og drepte USAs ambassadør og tre andre ved konsulatet. Hvordan de fire døde er fortsatt uklart.

Alvorlig

– Dette er svært alvorlig og et viktig prinsipp for at diplomatiet skal fungere er at diplomater er i sikkerhet. Det er ikke noen konflikt mellom USA og Libya, snarere tvert i mot, men her har noe sviktet i sikkerheten. For et viktig prinsipp er at diplomater skal ha trygghet til å operere under vanskelige forhold, sier Støre.

Libyske myndigheter opplyser i dag at bygningen ble beskutt med rakettdrevne granater, stukket i brann og plyndret. Sikkerhetsfolk skal ha forsøkt å hindre opptøyene, men at de kom til kort.

Libyas visestatsminister Wanis al-Sharif fordømmer angrepet og kaller det feigt.

Dramatisk

– Dette er dramatisk for forholdet mellom de to landene, men jeg opplever at det er ansvarlige myndigheter på begge sider som tar kontakt. Jeg merker meg også at libyske myndigheter tar avstand fra det som har skjedd og mener dette er et angrep på alle som ønsker seg et åpnere samfunn, sier Støre.

Bakgrunnen for angrepet skal være en film produsert av den israelsk-amerikanske forretningsmannen Sam Bacil, som hevder islam er som kreft.

Filmen ligger ute på YouTube og har satt sinne i kok både i Libya og Egypt.

SISTE NYTT

Siste nytt