Kinesisk storoffensiv mot terrortrussel

Etter flere blodige terrorangrep den siste tiden, har kinesiske myndigheter økt antallet antiterrøvelser i forsvaret og politiet. Det blir flere øvelser i tiden fremover, forsikrer myndighetene om.

Antiterror-øvelse i Kina

VIDEO: Antiterrorøvelse i Kina.

I en kunngjøring om offensiven søndag, ber sikkerhetsmyndgihtene polistyrker rundt om i landet om å bistå, melder CCTV.

Offensiven kommer etter det myndighetene beskriver som en rekke blodige angrep den siste tiden, utført av terrorister og religiøse ekstremister.

Så sent som torsdag i forrige uke ble minst 31 mennesker drept og over 90 såret i et terrorangrep i Urumqi, hovedstaden i Xinjiang-regionen nordvest i landet. Ifølge nyhetsbyrået Xinhua slo to angripere til mot en markedsplass, hvor de kastet eksplosiver på folkemengden. De drepte var alle sivile.

Tirsdag opplyste myndighetene at politiet hadde pågrepet fem personer for å ha konspirert ivet eksplosivangrep, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Nytt utstyr

Kinesiske myndigheter er nå opptatt av å vise befolkningen at de tar terrortrusselen på alvor. Etter angrepet i Urumqi torsdag innførte myndighetene strengere sikkerhetstiltak på offentlige steder i flere byer, og strengere kontroll med eksplosiver og våpen.

Det har vært gjennomført antiterrorøvelser rundt om i landet, fra regioner nordvest i landet til i tett befolkede byer i sør.

(Saken fortsetter under bildet)

China Xinjiang Explosion

Det kinesiske politiet sperret torsdag i forrige uke av markedsplassen hvor en bombe gikk av, i Urumqi i Xinjiang-regionen.

Foto: Cao Zhiheng / Ap

I Zhejiang-provinsen øst i landet øvde politiet tirsdag på respons på terrorangrep. Flere polititeam ble satt inn for å overmanne angriperne og frigjøre gisler.

Det var første gangen at en del av politiets mest avanserte utstyr, inkludert presisjonsrifler for snikskyttere, pansrede patruljekjøretøy og et nytt kommandosystem ble brukt i kampøvelser.

Tidligere i måneden gjennomførte væpnet politi i Hunan-provinsen også en avansert øvelse som omhandlet å få reddet ut gisler. Politifolkene fikk ikke vite noe om oppdraget på forhånd, og måtte gå 47 kilometer inn i et fjellområde for å finne terroristene og løslate gislene.

Flere øvelser

Kinesiske politimyndigheter sier at landet bør forberede seg på flere øvelser, fordi regjeringen kommer til å ha trykk på antiterrorarbeidet.

I tillegg til i Xinjiang-regionen, har flere av landets provinser lovet å innføre egne antiterrortiltak. Myndighetene i provinsene Yunnan, Guangdon og Jiangxi, samt i flere andre områder, har etablert spesialstyrker som skal ha pansrede kjøretøy og helikoptre til disposisjon.

Reuters siterer nyhetsbyrået Tianshan på at sikkerheten skjerpes på skoler i Urumqi i Xinjiang, og på en jernbanestasjon hvor én person ble drept og 79 skadd i et terrorangrep i april.

Til sammen er 180 mennesker drept i terrorangrep i Kina det siste året.

Peker på undertrykking

Eksilgrupper og menneskerettighetsorganisasjoner mener at den virkelige grunnen til uroen er at kinesiske myndigheter undertrykker de vel to millioner uigurene i Xinjiang-regionen.

Uigurene er Kinas eneste muslimske minoritet og snakker et tyrkisk språk. Uigurene har lenge klaget over det de mener er diskriminering av deres språk, kultur og religion, til fordel for Han-kinesere. Sistnevnte er den dominerende etniske gruppen i Kina.

Uigurene ønsker frihet til å utøve sin religion og frykter at deres kultur og historie er i ferd med å forsvinne. Militante grupper blant uigurene ønsker et eget muslimsk Turkestan i Sentral-Asia, styrt av islams sharia-lover.

Kinesiske sentralmyndigheter påstår at separatistgrupper i Xinjiang har som mål å danne sin egen stat, som de ønsker å kalle Øst-Turkestan. Dette til tross for at eksperter tviler på innflytelsen og utbredelsen til den mest prominente grupperingen, the East Turkestan Islamic Movement (ETIM).

SISTE NYTT

Siste nytt