Hopp til innhold

Avis: May lokker med arbeideres rettigheter for å få støtte til EU-avtale

Mange av hennes partifeller vil stanse avtalen med EU, men May forsøker å hente støtte hos opposisjonen. Hun skal være villig til å godta Labours krav om arbeiderrettigheter for å sikre seg deres stemmer.

BRITAIN-EU/January 9, 2019.

Forvirring preger Brexit-striden i Storbritannia. Overgangsavtalen med EU blir trolig nedstemt, men Theresa May forsøker nå å lokke Labour til å stemme for den.

Foto: HENRY NICHOLLS / Reuters

Under spørretimen onsdag sa Theresa May nei til Labours krav om nyvalg dersom avtalen med EU blir stemt ned. Torsdag gjentok Labours leder Jeremy Corbyn at de vil stemme mot avtalen og vuderer mistillit mot regjeringen hvis avtalen ikke blir godtatt.

Men bak kulissene er det noe annet som skjer, ifølge avisa Daily Mirror. May forsøker å hente støtte fra Labour ved å godta deres krav om å beholde EUs regelverk for arbeideres rettigheter.

BRITAIN-EU/LABOUR Jeremy Corbyn

Kan labourleder Jeremy Corbyn redde EU-avtalen? Statsminister, Theresa May, skal ifølge britiske medier søke støtte fra Labour mot å godta flere rettigheter for arbeidere.

Foto: Phil Noble / Reuters

Det vil gjelde både lønn, arbeidsforhold, helse- og sikkerhet, samt miljøstandarder for bedriftene.

Avisa skriver at en slik garanti fra May, vil være en betydelig innrømmelse til Labour, mot å sikre partiets stemmer for overgangsavtalen med EU, eller i det minste noen stemmer for EU-avtalen fra labourparlamentarikere.

Statsministeren har heller ikke gitt opp håpet om at en fortsatt dialogen med EU skal bære frukt, i tolvte time. Planen er å komme tilbake med nye detaljer før tirsdagens avstemning.

Kort frist for alternativ

Theresa May er enda hardere presset etter onsdagens avstemning i Underhuset. Der tapte hun med bare 11 stemmer, 308 mot 297.

BRITAIN-POLITICS/MAY theresa

Theresa May er hardt presset. Nå forsøker hun å få stemmer fra opposisjonen for å siker en overgangsavtale med EU.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Der ble det vedtatt et krav om at hun må legge fram en «plan B» innen tre dager hvis avtalen med EU blir nedstemt tirsdag i neste uke. Tidligere hadde hun en frist på 21 dager på å legge fram et alternativ for parlamentet.

Det har også stormet rundt parlamentetspresidenten, speaker John Bercow. Han er en konservativ parlamentariker, men høstet i går raseri hos flere av sine partifeller.

BRITAIN-POLITICS-EU-BREXIT john bercow

Parlamentets leder, speaker John Bercow, høstet storm i Underhuset etter å ha godtatt votering over et forslag som førte til nederlag for regjeringen.

Foto: HO / AFP

De er skuffet fordi han tillot avstemningen. Noen konservative parlamentarikere hevder at han bruker sin stilling for å kjempe mot Brexit, og at han ikke er så nøytral som en leder av parlamentet bør være.

Avstemningen om overgangsordningen med EU skulle opprinnelig ha blitt gjennomført før jul, men ble utsatt da det gikk opp for May at et stort flertall av parlamentarikerne var innstilt på å stemme mot. Nå skal den finne sted tirsdag 15. januar.

– Katastrofe, sier businessminister

– Brexit uten noen avtale med EU vil være en katastrofe for landet, sa statsråd for industri, energi og business, Greg Clark, til BBC radio torsdag. Han sa at det vil føre til mye høyere toll for flere importvarer, blant annet biler.

– Handelen med det som er britenes nærmeste handelspartnere i dag, må da skje etter regelverket til Verdens handelsorganisasjon (WTO), som er et mye enklere og mindre avansert avtaleverk, sa Clark.

Han oppfordret Underhusets medlemmer til å samarbeide for å hindre en Brexit uten noen avtale med EU.

SISTE NYTT

Siste nytt