NRK Meny
Normal

Storbritannia utstyrer opprørerne

Utenriksminister William Hague skifter kurs og Storbritannia gir nå syriske opprørere feltutstyr, radioer, mobiltelefoner og medisiner for nærmere 50 millioner kroner.

Soldater i Den frie syriske hæren

Den frie syriske hæren får nå utstyrsforsterknigner fra Storbritannia.

Foto: ZOHRA BENSEMRA / Reuters

Utstyret skal overleveres til Den frie syriske hæren.

Hittil er det hovedsakelig arabiske land, som Saudi-Arabia og Qatar, som har gitt direkte støtte til opprørsiden.

Storbritannia - og Vesten - har hittil i stor grad forholdt seg til den politiske opposisjonen og bistått internasjonale bistandsorganisasjoner og syriske menneskerettighetsgrupper.

Storbritannias utenriksminister William Hague

Storbritannias utenriksminister William Hague endrer strategi overfor opprørerne i Syria.

Foto: Hasan Jamali / Ap

Men i frustrasjon over at den politiske siden ikke klarer å samle seg i likhet med verdenssamfunnet har Hague bestemt seg for å skifte kurs.

– Folk i Syria kan ikke vente i det uendelige, de dør mens ingenting skjer, sa William Hauge i dag da han begrunnet kursskiftet.

Beslutningen tok han etter nok en «dødfødt» diskusjon i FNs sikkerhetsråd om sanksjoner mot det syriske regimet.

Tidligere i uken skal også president Barack Obama ha godkjent å gi etterretningsstøtte til de mest organiserte opprørssoldatene.

Redd for ekstremistene

Det er frykten for at Syria kan ende i et fullstendig kaos som gjør at Storbritannia trapper opp kontakten med den væpnede opposisjonen, ifølge Hague.

– Utenlandske ekstremister og Al Qaida-grupper kan få fotfeste hvis vi ikke våger å stille opp for de syrerne som ønsker et åpent og demokratisk Syria, mener den britiske utenriksministeren.

I en kronikk i avisen The Times avviser at han pengestøtten til Den frie syriske hæren er å ta side i en borgerkrig.

– Opprøret som ble startet av vanlige syrere står i fare for å bli kapret av utenlandske radikale krefter med et helt annet mål.

– Risikoen for totalt kaos og et maktvakuum er så stor at vi må bygge kontakter mot de som kan kommee til å styre Syria i fremtiden, skriver Hague i kronikken.

Han betegner det nåværende regimet som dødsdømt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ødelagt strøk i Damaskus

AFP har mottatt dette bildet fra opposisjonsnettverket Shaam News Network som skal vise et ødelagt strøk i Damaskus etter at kampene mellom regjeringssoldater og opprørssoldater var over.

Foto: HO / Afp

Radio og telefoner

De 5 millioner pundene, altså rundt 50 millioner kroner, skal brukes til innkjøp av radioer, satelitt- og mobiltelefoner, flyttbare strømgeneratorer, feltklær, vannrensere og ikke minst førstehjelpsutstyr og medisiner.

– Vi må sørge for at det finnes utstyr som kan varsle sivile om kommende angrep og krigshandlinger, og utstyr som gjør at syrere får formidlet sine budskap til omverdenen. Dette utstyret må kunne komme seg forbi regimets tekniske blokader, sier Hague.

Han har også godkjent at pengene kan gå til innkjøp av stridsutstyr, som skuddsikre vester, for at både opprørssoldater og sivile i stridssoner enklere kan tørre å gi livreddende behandling til sårede.

For deler av summen vil Storbritannia kjøpe mengder av medisinsk ustyr og medisiner og få fraktet det inn i Syria.

Fra britisk side er det nå gitt til sammen nærmere 400 millioner kroner til humanitær hjelp og hjelpeorganisasjoner som jobber innenfor og utenfor Syria. En annen bevilgning på 15 millioner har gått til opplæring av syriske menneskerettighetsorganisasjoner og politiske grupperinger.

Det har vært en kilde til frustrasjon hos vestlige støttespillere at den politiske syriske opposisjonen ikke har vært villig til å forplikte seg til å følge prinsipper for godt styresett, som de opposisjonelle selv kritiserer Assad-regimet for å bryte i stor stil.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Regjeringssoldater i Aleppo

Dette bildet som er sendt ut fra det syriske statlige nyhetsbyrået SANA viser regjeringssoldater som patruljerer et strøk i Aleppo.

Foto: - / Afp

William Hague legger ikke skjul på at de har mottatt rapporter om overgrep også fra opposisjonens side.

– Derfor er det ikke aktuelt å gi våpenbistand på dette tidspunktet. Vi aner ikke hvor våpnene kan havne og hva de kan bli brukt til, sier han.

Han sier også at Storbritannia har gitt klar beskjed til Den frie syriske hæren at de forplikter å følge menneskerettigheter og krigskonvensjoner - selv om deres motpart ikke gjør det.

Syriske leger har ved flere anledninger fortalt til NRK at leger og sykepleiere som hjelper sårede opprørssoldater og sivile blir arrestert eller drept.

Det har vært en utstrakt bruk av tortur, drap, henrettelser og massakrer.

De internasjonale FN-observatørene som har vært i Syria de siste månedene, og som selv har militær bakgrunn, var oppriktig sjokkert over hvordan regimet uten å nøle sender stridsvogner og kamphelikoptre inn i tett bebodde boligstrøk for å slå ned i utgangspunktet fredelige protester.

FN har gjentatte ganger bedt begge sider respektere uskrevne humanitære lover og menneskerettigheter.

Brigadesjefer i Den frie syriske hæren signerte denne uken en oppførselskodeks, som forbyr bruken av voldtekt, tortur og drap på krigsfanger, uten at noen tror det vil bli noe «sesam sesam» for god krigsoppførsel.

Nært forhold

Bashar og Asma al-Assad

Syrias presidentpar Asma og Bashar al-Assad bodde mange år i Storbritannia.

Foto: DIMITAR DILKOFF / Afp

Storbritannia har indirekte hatt et nært forhold til Assad-regimet, selv om Syria har vært en alliert av Sovjetunionen og senere Russland.

Syrias nåværende president Bashar al-Assad bodde mange år i London hvor han virket som øyenlege. Hans kone Asma er vokst opp i Storbritannia og hennes far, en fremtredende lege, bor og virker fortsatt i den britiske hovedstaden.

Flere av de mest fremtredende syriske eksilorganisasjonene har også tilholdssted i London.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt