NRK Meny
Normal

– Politiet har som oppgave å handle om noen har hemmelig info

Innenriksdepartementet forsvarer aksjonen mot mannen til en The Guardian-journalist på Heathrow med å si at politiet skal stoppe de som har hemmelig informasjon som kan hjelpe terrorister.

Theresa May sammen med politimann og politibil

Innenriksminister Theresa May er øverste politiske leder for britisk politi. Departementet hennes støtter politiet etter at de holdt tilbake mannen til The Guardian-journalisten som slapp Snowden-avsløringene til verden.

Foto: Paul Rogers / Reuters

David Miranda, mannen til Guardian-journalisten Greenwald, ble søndag holdt tilbake på flyplassen i ni timer.

Britiske myndigheter tok også beslag i alle datamaskinene, mobiltelefonene og annen elektronikk som han hadde med seg da han mellomlandet på Heathrow. Miranda var da på vei fra Berlin til hjembyen Rio de Janeiro i Brasil hvor han bor sammen med journalisten som først skrev om overvåkingsavsløringene fra Edward Snowden.

Tirsdag forsvarer britiske myndigheter seg med å si at politiet brukte lovhjemlene slik de skal brukes for å hindre terrorisme.

– Hvis politiet tror at en person er i besittelse av hemmeligstemplet sensitiv og stjålet informasjon som kan hjelpe terrorister må de gripe inn, og lovverket er der for at de skal kunne gjøre det, heter det i en uttalelse fra det britiske innenriksdepartementet.

Departementet er øverste politiske myndighet med ansvar for politiet i Storbritannia.

Både politiet og myndighetene som helhet har måttet tåle krass kritikk etter at det ble kjent at terrorlover var blitt brukt for å holde tilbake partneren til Guardian-journalisten.

Les også: Kraftige reaksjoner mot flyplass-aksjon

– Dette er et angrep på pressefriheten. Å anholde min partner for ni timer, uten å gi ham tilgang til en advokat, og beslaglegge hans eiendeler, er helt klart ment som en avskrekkende beskjed til journalister som har rapportert om NSA, sa Glenn Greenwald til sin egen avis.

Kritikken fikk også gjenhør hos brasilianske myndigheter hvor Miranda er statsborger, Amnesty International og i politiske miljøer i Storbritannia.

Innenriksdepartementet som ledes av minister Theresa May er ikke enig i at aksjonen på Heathrow var et overgrep.

– Myndighetene og politiet har en plikt til å beskytte borgerne og nasjonal sikkerhet. De som er uenige i dette må tenke en gang til på hva de egentlig støtter, heter det i uttalelsen.

Glenn Greenwald og David Miranda

SLITEN: David Miranda var svært sliten da han endelig kom fram til Brasil og mannen sin, journalisten Glenn Greenwald.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

Miranda og The Guardian med rettslige skritt for å stoppe politiet

Like etter den noe krasse uttalelsen fra innenriksdepartementet ble kjent gikk den involverte ut sammen med The Guardian med et mottrekk.

David Miranda går til rettslige skritt for å bestride bruken av terrorlovene mot ham. Avisa The Guardian støtter ham i det juridiske mottrekket, og vil også be om at datamaskiner og materiale leveres tilbake med én gang.

Alan Rusbridger

Redaktør Alan Rusbridger i The Guardian sier også avisa reagerer på bruken av terrorlover.

Foto: LEON NEAL / Afp

– Han går mot politiet og britiske myndigheter i retten, og vil ha et svar på om de kan beslaglegge materiale og datamaskiner. Mange journalister fra hele verden reiser via Heathrow, sier ansvarlig redaktør Alan Rusbridger i The Guardian til sin egen avis.

Miranda ble stanset av sikkerhetsvakter på Heathrow flyplass i London og avhørt på grunnlag av terrorloven «The Terrorism Act 2000.»

Dette mener Rusbridger er meget merkelig.

– Bruken av disse reglene er merkelig. Han ble holdt i et vakuum uten noen rettigheter. Det er veldig lite britisk, og mennesker over hele verden blir bekymret av dette, sier redaktøren.

I tirsdagens avis avslører også redaktøren hvordan britiske myndigheter truet med rettslige skritt mot det anerkjente mediehuset og til slutt tvang The Guardian til å knuse harddisker.

Les også: The Guardian tvunget til å slette dokumenter

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt