Hopp til innhold
Urix forklarer

Dette er hva Boris Johnson vil med brexit

LONDON (NRK): Boris Johnson ønsker å vise at han er en tøff forhandler. Men hva er det britene vil med EU-utmeldingen og hva skjer hvis de ikke blir enige?

Brexit-feiring

Storstilt feiring av at Storbritannia er ute av EU etter 47 år i London fredag. Mandag la statsminister Boris Johnson fram sine ønsker for brexit.

Foto: Daniel Leal-olivas / AFP

I en tale til næringsliv og utenlandske ambassadører la Boris Johnson fram sin smørbrødliste for Storbritannias framtid utenfor EU.

Vil ha Canada-avtale

Britene ønsker en begrenset handelsavtale som er lik den Canada har med EU. Det innebærer flere ting:

 • En frihandelsavtale for alle varer – uten toll og avgifter.
 • Arbeideres rettigheter og miljøstandarder skal forbli som nå.
Britain leaves EU on Brexit day

Britene er ute av EU etter 47 år. Det ble markert med stor fest 31. januar og natt til 1. februar.

Foto: Henry Nicholls / Reuters
 • Canada-avtalen omfatter ikke tjenester. Det er uklart hva dette i så fall betyr for britenes finanssentrum City, som står for brorparten av økonomien.
 • Et annet problem for britene er at Canada brukte sju år på sin avtale med EU. Johnson sier han vil gjøre det på elleve måneder.

Handelsavtaler med USA og Japan

Britain Brexit

Flere skjær i sjøen for Boris Johnson: Franske, nederlandske og danske fiskere vil ikke gi seg uten en kamp for fortsatt å få fiske i britisk farvann etter brexit.

Foto: Gareth Fuller / AP
 • Britene er allerede i gang med samtaler med USA om en handelsavtale.
 • Meningen er å lage handelsavtaler med en gruppe av elleve land blant andre Japan, Australia og New-Zealand innen årsskiftet.
 • Men det kan også by på utfordringer. For USA vil selge sine klorvaskede kyllinger, men britene sier de ikke vil fire på krav om mathygiene eller miljøstandarder.
 • Britene vil heller ikke legge sykehusene sine i potten i forhandlingene. Storbritannia har et helsevesen som ligner Norges.

Villig til å gå fra forhandlingsbordet

Boris Johnson ønsker å spille så tøff som mulig overfor EU, i forkant av forhandlingene om en avtale som skal styre forholdet mellom Storbritannia og EU etter at overgangsperioden går ut ved årsskriftet.

Britain Brexit

Mye er fortsatt uklart i forhold til grensen mellom Nord-Irland, som er Storbritannia og Irland, som er EU, etter brexit.

Foto: Peter Morrison / AP

Derfor er det viktig for ham å si at:

 • Storbritannia truer med å gå fra forhandlingsbordet dersom det ikke blir enighet innen fristen 31. desember. Noe som kan bety en såkalt Hard-Brexit.
 • Britene vil ikke at EU-domstolen skal avgjøre dersom det blir konflikter.
 • Problemet for britene er at uten en avtale vil også de stå på «bar bakke». En selvstendig rolle i Verdens handelsorganisasjon kan heller ikke bøte på det.

Les også: Farvel, EU!

SISTE NYTT

Siste nytt