Julen er i tillegg til å være en tid for samvær, gaver og god mat, tradisjonelt sett også jakttid, særlig på landsbygda i England og Wales. Andre juledag, eller Boxing Day som dagen heter i Storbritannia, er det tradisjon for hundeglam, jakthorn og rødkledde jegere høyt til hest.
Det vil si, de siste ti årene har jakten måttet utføres på moderne vis, uten at reven slites i filler av hundene på slutten. Nå jakter som oftest hundene på kunstige spor, gjerne i form av en væske med sterk duft av rev. I noen tilfeller er det tiltatt med en svært begrenset form for revejakt med hund.
Nå kan alt forandres – igjen.
Omstridt forbud
Det førte til et enormt rabalder da daværende statsminister Tony Blair og hans arbeiderpartiregjering oppfylte et gammelt valgløfte med å innføre forbud i England og Wales i 2004. Regjeringen hadde flertall i parlamentet og kunne derfor trumfe det gjennom. Forbudet trådte i kraft fra februar 2005. I Skottland hadde den skotske selvstyreregjeringen innført forbud allerede i 2002. Men på landsbygda ble folk rasende over direktivene fra hovedstaden, og det ble arrangert enorme demonstrasjoner utenfor parlamentet.
I ti samfulle år har pressgruppen The Country Alliance (bygdealliansen) lobbet for å få avskaffet forbudet. Gruppen mener forbudet ødelegger økonomien i lokalsamfunn, ødelegger gamle tradisjoner og at det ikke finnes noen bevis for at forbudet har økt dyrevelferden. Det drepes minst like mange rever nå, som før forbudet ble innført, hevder de. For det er selve jakten med hunder som er forbudt, ikke det å ta livet av rev. I mange områder skytes mye rev, særlig på grunn av skader de påfører i landbruket.
Mange rever trekker også inntil byene, og lever av mat de finner i søppeldunker hjemme hos folk. Enkelte bydeler, som Wandsworth sørvest i London, har sendt ut egne retningslinjer for folk som selv ønsker å skyte rev som herjer på eiendommene deres.
Det er ikke bare i landlige strøk det finnes rev, i storbyen London er reve-besøk i hagen ikke et uvanlig syn.
Foto: Espen Aas / NRKRural stemmesanking
Nigel Farage ønsker å avskaffe jaktloven.
Foto: Espen Aas / NRKUavhengighetspartiet UKIP, som har hatt en enorm fremgang på meningsmålingene det siste året, har sagt at de ønsker lokale folkeavstemninger for å gjeninnføre revejakt med hunder der folk ønsker det. Deres karismatiske leder Nigel Farage ønsket personlig jaktlag lykke til på andre juledag i sin valgkrets i Kent.
– Hvis jeg satt i Underhuset og det var en avstemning om avskaffelse av loven i morgen, ville jeg stemme for det? Ja, av liberale årsaker, sa Farage.
Det konservative regjeringspartiet har også mange motstandere av forbudet i egne rekker, en av dem er statsminister David Cameron. Etter valgseieren i 2010 lovet han at det skulle åpnes for en ny avstemning hvor folkevalgte fikk stemme fritt, uten partipisk, men avstemningen har uteblitt. Trolig fordi regjeringen ikke var sikre på utfallet.
Men foran det kommende parlamentsvalget i mai, seiler revejakt opp til å bli en viktig sak. Irritasjonen over forbudet er stor hos mange folkevalgte, samtidig som det kan sikre partiet avgjørende stemmer i rurale valgkretser hvor UKIP ser ut til å bli hovedmotstander.
Det britiske arbeiderpartiet Labour er stadig imot, men det kan hende at revejaktspørsmålet ender opp som en sak som kun engelske folkevalgte får stemme over. Etter at det skotske parlamentet nå får enda større makt over skotske spørsmål, krever mange engelske folkevalgte at skotske parlamentsmedlemmer i Westminster må holdes utenfor denne avstemningen. I så fall forsvinner mange nei-stemmer fra skotske nasjonalister og Labour-representanter, og de konservative med hjelp av de UKIP-medlemmene som eventuelt blir valgt inn kan sikre flertall for en omgjøring av loven.
Flertall i folket
Men selv om det altså kan gå mot et flertall for å tillate revejakt i maktens korridorer, er det i skarp kontrast til folkets vilje. Meningsmålinger har vist at hele 80 prosent av britene støtter opp om et fortsatt forbud, uavhengig av om folk bor i by eller i distriktene.
Revejakt har stadig et rykte på seg for å være en blodsport for overklassen.
Da NRK nylig foretok en uhøytidelig rundspørring på gaten i en av de ytre bydelene i London, var resultatet entydig – ingen av de vi møtte ønsket å heve forbudet mot revejakt. De omtalte den som inhuman(!) og brutal.
Like fullt valgte så mange som 250.000 mennesker å støtte opp om revejakten 2. juledag, ifølge avisen The Daily Telegraph, det betyr mange tusen stemmer i viktige valgkretser for kandidater fra både de konservative og UKIP. Revejakt-spørsmålet er langt fra dødt i britisk politikk.