Hopp til innhold

Storbritannia fikk utsettelse på mega-regning til EU

Storbritannia har fått utsatt en EU-regning på nesten 18 milliarder kroner frem til neste høst. Statsminister David Cameron har tidligere lovet å ikke betale regningen, men rekker nå å gjennomføre parlamentsvalg før endelig forfallsdato.

BELGIUM-EU-SUMMIT

– We will not pay that bill. Noe slikt sier David Cameron, for nå har han klart å få utsatt en gigantregning til EU til etter Storbritannias neste parlamentsvalg.

Foto: ALAIN JOCARD / Afp

FINLAND-BALTIC-FUTUR-FORUM

Storbritannias statsminister, David Cameron (nummer fire fra venstre), var i dag i møter med mange av sine baltiske og nordiske kollegaer. Cameron skulle nok helst sett at han var i samme båt som Erna Solberg, som slipper forholde seg til megaregninger fra EU, slik alle de andre statslederne må.

Foto: MARTTI KAINULAINEN / Afp

Finansministrene i EU ble i dag enige om å utsette forfallet på en ekstrainnbetaling til EU-budsjettet fra Storbritannia frem til september neste år. I to uker har det vært en harsk ordkrig mellom Storbritannia og EU om regningen, men nå ser striden ut til å kunne legges bi.

Sjelden har britene sett sin statsminister så sint som da han for to uker siden fikk presentert regningen på 1,7 milliarder pund fra EU. Regningen kom fordi britiske økonomi har gått bedre enn andre land i unionen, og måtte derfor bidra mer til budsjettet.

Nektet plent å betale

Statsministeren lovet dyrt og hellig at det ikke kom på tale å betale regningen da han fikk den i neven, men skapte samtidig trøbbel for seg selv. Han har i lengre tid forsøkt å få med seg andre medlemsland på å reformere EU, blant annet for å begrense den frie flyten av folk over landegrensene. I stedet har mye av tiden gått med på å krangle om regningen.

Tidligere denne uken uttalte den nye presidenten i EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, at Cameron var en kranglefant, og sa han måtte betale regningene sine som alle andre.

Det hører med til historien at Cameron jobbet aktivt for å forhindre at Juncker fikk jobben president, da han mente han var feil mann for jobben.

EUs budsjettkommissær truet i forrige uke med straffebøter dersom regningen ikke ble betalt. Andre land som også fikk beskjed om å betale inn mer, deriblant Irland, sa de kom til å gjøre opp for seg.

Britain UKIP

Om det er noen som tjener på Storbritannias store regning til EU, så er det UKIP-leder Nigel Farage. Han leder et anti-EU-parti som tar stadig flere stemmer fra de konservative, nettopp på grunn av UKIPs tydelige anti-EU-politikk.

Foto: Gareth Fuller / Ap

Stykkevis og delt

Etter det fire timer langt møte mellom EUs finansministre i Brussel i dag, har imidlertid Storbritannia fått delvis medhold i sin oppbrakthet over regningen.

Finansminister George Osbourne sa etter møtet at landet nå har fått halvert beløpet til 850 millioner pund i stedet, altså nærmere ni milliarder kroner. Beløpet skal dessuten betales inn i to omganger, innen utgangen av september 2015, og ikke som en engangsinnbetaling som først varslet.

Under et to dagers besøk for nordeuropeiske statsministre i den finske hovedstaden Helsingfors, gjentok statsminister David Cameron i formiddag at han ikke kom til å betale beløpet på 1,7 milliarder pund, og heller ikke betale noe beløp som var i nærheten av dette. Noen timer senere ble det klart at han kan stå ved sine ord.

Hardt press om EU

Spørsmålet om EU er det største og vanskeligste i britisk politikk om dagen. Motstanden mot unionen er stor både blant briter og David Camerons egne partifeller. Dersom landet hadde blitt tvunget til å betale det milliardbeløpet innen 1. desember som opprinnelig var kravet, ville det vært et nærmest uopprettelige nederlag for statsministeren.

Anti-EU partiet UKIP, stjeler velgere fra de konservative i stor stil for tiden, og på målinger foretatt rett etter milliardkravet kom, fikk partiet sine høyeste måling noensinne, på 19 og 20 prosent.

Nå har David Cameron bevist at han kan gjøre noe med EU bare han står på. Spørsmålet er om det er godt nok for velgerne og partifellene. De krever fortsatt at han får gjennomført de lovede reformene i EU, særlig det som handler om innvandring.

Så langt har Cameron fått minimal støtte for dette. Både den finske statsministeren Alexander Stubb, den nyvalgte svenske statsministeren Stefan Löfven og Norges Erna Solberg sa til BBC i går kveld at de ikke ønsket noen restriksjoner på fri flyt av folk over landegrensene i EU. Alexander Stubb omtalte de frie friheter, hvor fri flyt av mennesker er en av dem, som "hellig".

Valg før endelig forfall

Om nøyaktig seks måneder, den 6. mai, er det parlamentsvalg i Storbritannia. EU-spørsmålet, og ikke minst spørsmålet om innvandring unionen, kommer til å stå svært sentralt.

Utfallet av valget er høyst usikkert, i øyeblikket er de konservative jevnstore med arbeiderpartiet Labour, men for en gangs skyld kan Cameron slå fast at det også kommer gode nyheter fra Brussel.

Eller som hans finansminister George Osbourne sa det:

– I stedet for å utfordre loven, har vi forandret loven. Det er et skikkelig resultat for Storbritannia.

SISTE NYTT

Siste nytt