Hopp til innhold

Storbritannia deltar ikke i et militært Syria-angrep

Statsminister David Cameron gikk på et overraskende nederlag i Parlamentet.

David Cameron, Underhuset

Statsminister David Camerons planer om rask militær aksjon mot Syria strandet i Parlamentet.

Foto: POOL / Reuters

Forslaget om å kunne angripe Syria uten FN-mandat falt torsdag kveld. 285 stemte nei, mens 272 representanter støttet forslaget.

Dermed havarerte Camerons planer om en rask militær reaksjon mot Syria.

Kvinne hjelpes i Syria

En kvinne som skal ha vært en av de som ble rammet av angrepet med kjemiske våpen i forrige uke, fikk onsdag hjelp til å bevege seg da hun skulle møte FNs våpeninspektører.

Foto: Mohamed Abdullah / Reuters

Avstemningen er kun rådgivende, men Cameron lovet ikke å sette seg over resultatet i Parlamentet.

– Det er tydelig at Parlamentet ikke ønsker militær britisk deltakelse i Syria. Jeg forstår skepsisen i både befolkningen og Parlamentet, og vil forholde meg til det, sier Cameron.

– USA blir skuffet

Til BBC Newsnight la ikke forsvarsminister Philip Hammond skjul på at han var skuffet, men uttrykte forståelse for skepsisen mot å involvere seg i Midtøsten.

Han sa USA, som landets allierte, vil bli skuffet over at Storbritannia ikke vil bli involvert, men la til:

– Jeg forventer ikke at manglende britisk deltagelse vil stoppe noen aksjon.

Talsperson Caitlin Hayden i det amerikanske sikkerhetsrådet sier de har registrert resultatet fra avstemningen i det britiske parlamentet.

– Som vi har sagt , vil president Obamas beslutninger bli styrt av hva som er til beste for USA . Han mener at det er sentrale interesser på spill for USA og at landene som bryter internasjonale normer om kjemiske våpen trenger å bli holdt ansvarlige, uttaler Hayden.

Overrasket

Etter å først ha tvunget regjeringen til å dempe et forslag om å godkjenne bruk av militærmakt mot Syria, overrasket landets største opposisjonsparti, Labour, med å kunngjøre at de overhodet ikke ville støtte forslaget, skriver NTB

Labour-leder Ed Miliband legger vekt på at FN-inspektørene må få gjøre ferdig sitt arbeid, og at det er for tidlig å gå inn for et militært angrep nå. Bevisene må komme først, sier Miliband.

I sin tale til Underhuset la Miliband vekt på å lære fra erfaringene fra Irak-krigen og understreket at man ikke har sikre bevis for at det var Syrias president Bashar al-Assad som sto bak bruken av kjemiske våpen nær Damaskus.

FN-inspektører i Syria

FN-eksperter på kjemiske våpen tar med en bærepose med prøver fra Ain Tarma, et av stedene der det skal ha blitt angrepet med kjemiske våpen.

Foto: STRINGER / Reuters

En kilde i regjeringsapparatet anklager Miliband for å vingle i sin stillingtaken og å komme Assad «til unnsetning», skriver The Guardian.

Sikkerhetsrådet uten beslutning

Samtidig med avstemningene i Storbritannia, var FNs sikkerhetsråd samlet for å diskutere situasjonen i Syria. Det kom ikke noen offisiell uttalelse etter torsdagens møte.

FN-inspektørene som gransker det påståtte nervegass-angrepet i Syria, er ventet tilbake på lørdag. Noen militær aksjon vil trolig ikke starte før disse er tilbake, skriver Reuters.

USA handler alene

Samtidig torsdag gjorde Det hvite hus det klart at USA kan komme til å gå til aksjon mot Syria alene. Men at en amerikansk reaksjon på den angivelige bruken av kjemiske våpen vil være begrenset. Talsmann for Det hvite hus, Josh Earnest, avviser at USA vil bli dratt inn i et scenario tilsvarende USAs invasjon i Irak.

Myndighetene la torsdag også fram en uttalelse fra regjeringens etterretningskomité. Den mener det ikke er tvil om at det var et angrep med kjemiske våpen utenfor den syriske hovedstaden Damaskus i forrige uke.

Men til nyhetsbyrået Associated Press sier amerikanske myndighetskilder at det er «flere hull» i etterretningsrapportene som knytter president Bashar al-Assad til bruken av kjemiske våpen.

– Neppe snarlig angrep

Noe militært angrep mot landet er neppe nært forestående, mener en norsk ekspert.

– Når og hvis et angrep kommer, vil landene som deltar trolig bruke alle virkemidler unntatt soldater på bakken. Men det pågår fortsatt heftig politisk diskusjon om saken, påpeker seniorrådgiver Per Erik Solli ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) overfor NTB.

Så lenge denne diskusjonen i og utenfor FNs sikkerhetsråd ikke er avsluttet, vil USA og dets allierte heller ikke angripe Syria. Man ønsker seg mer tid til å finne en løsning som ikke omfatter en militær aksjon, men det vil bli et angrep slik situasjonen er nå, mener Solli.

SISTE NYTT

Siste nytt