NRK Meny
Normal

Storbank stanser Wikileaks-penger

Den amerikanske banken Bank of America melder seg nå inn i klubben som nekter å håndtere pengeoverføringer til Wikileaks.

Bank of America-skilt

Wikileaks hevder å sitte på dokumenter om Bank of America, og banken svarer nå med å stanse alle overføringer de tror er på vei til varslernettstedet.

Foto: Chuck Burton / Ap

Andre finansinstitusjoner som blant andre Mastercard, Paypal og Visa Europa har stanset overføring av penger til Wikileaks, noe som gjør det mye vanskeligere for varlsernettstedet å motta donasjoner og pengestøtte for å fortsette arbeidet med å publisere dokumenter.

«Uforenlig med vår interne politikk»

Bank of America, som har hovedkontor i Charlotte i North Carolina, har gitt ut en pressemelding der de opplyser at de ikke lenger vil håndtere overføringer de tror vil ende opp hos Wikileaks, som den siste tiden har publisert over tusen hemmeligstemplede dokumenter fra det amerikanske diplomatiet.

«Beslutningen er basert på vår rimelige tro på at Wikileaks kan være innblandet i aktiviteter som er, blant andre ting, uforenlig med vår interne politikk for å gjennomføre betalinger», står det i uttalelsen fra banken, skriver Wall Street Journal.

– En ny type McCarty-æra

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange er ute fra fengsel England mot kausjon, men har ikke fått noen begrensninger i bruken av Internett. Til amerikanske medier sa Assange i går at de nå skal trappe opp arbeidet med å publisere dokumenter.

Ifølge Assange har de bare publisert 1621 av over 250.000 dokumenter som tilhører det amerikanske utenriksdepartementet.

Wikileaks har også sagt at de planlegger å publisere informasjon om banker, og Assange har tidligere sagt at de sitter på en skattekiste av dokumenter om Bank of America.

Etter å ha fått høre om Bank of Americas nye politikk, anklager Assange i dag USA for å gå inn i en ny type McCarty-æra, denne gang mot bedrifter.

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange får ikke penger fra Bank of America.

Foto: STEFAN WERMUTH / Afp

En talsmann for Bank of America ønsker overfor nyhetsbyrået AP ikke å kommentere bankens beslutning. Wikileaks svarte på bankens uttalelse med en Twitter-melding der de oppfordrer tilhengerne sine om å ikke gjøre forretninger med Bank of America.

Varslet «megaleak» fra bank

«Vi ber at alle om elsker frihet avslutter sine konti i Bank of America», skriver Wikileaks på Twitter. De ber også større bedrifter om å flytte pengene sine bort fra banken.

I et intervju med CNBC i går sa Assange at de snart planlegger å publisere informasjon de har om banker, og i forrige måned sa han til magasinet Forbes at informasjonen ville vise «uetiske praksiser» hos bankene.

Til magasinet Computerworld sa Assange i 2009 at Wikileaks hadde store mengder dokumenter om Bank of America.

– Akkurat nå, for eksempel, sitter vi på 5 gigabyte med informasjon om Bank of America, fra en av direktørenes harddisker. Hvordan skal vi publisere dette? Det er et problem, skal Assange ha sagt til Computerworld i fjor.

Til Forbes nå sa Assange at Wikileaks i begynnelsen av neste år vil komme med en «megaleak» fra en stor amerikansk bank.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt