Stor terrorrettssak i Chicago

I Chicago begynner i dag en omfattende rettssak som involverer Mumbai-angrepet i 2008, drapsforsøket på en dansk tegner og pakistansk etterretning.

Rettstegning av David Headley

Tegning av David Headley fra rettssalen 9. desember 2009.

Foto: Verna Sadock / Scanpix/AP

Rettssaken kommer samtidig som det foregår en diplomatisk krise mellom USA og Pakistan, etter at amerikanske elitesoldater tidligere denne måneden drepte Al Qaida-leder Osama bin Laden.

Bin Laden-drapet skjedde i et oppdrag på pakistansk jord, bare noen timers kjøring fra hovedstaden Islamabad. Det har ført til at myndighetene i Pakistan har havnet under press for å forklare hvordan en slik person kunne skjule seg i landet uten at noen visste det – hvis da ingen visste det.

Skaffet dekke til Mumbai-terrorist

For retten i Chicago i dag står forretningsmannen Tahawwur Hussain Rana, som er siktet for å ha skaffet utstyr til terrorister ved å opptre som mellommann og tilrettelegger. Han er også siktet for å ha ordnet dekke til en av lederne bak angrepet i Mumbai i India, der 166 mennesker ble drept.

Rettstegning av Tahawwur Rana

Tegning av Tahawwur Rana fra rettssalen 6. januar 2010.

Foto: Verna Sacock / AP
Taj Mahal-hotellet i Mumbai

Taj Mahal-hotellet i Mumbai.

Foto: INDRANIL MUKHERJEE / AFP

Ranas venn fra militærskolen i Pakistan, David Coleman Headley, har samarbeidet med den amerikanske påtalemyndigheten siden han ble arrestert i oktober 2009, og er hovedvitnet i rettssaken mot Rana.

Headley innrømte skyld i 12 terroranklager i mars 2010 da påtalemyndigheten godtok å ikke legge ned påstand om dødsstraff eller å la ham bli utlevert til India, Pakistan eller Danmark for å bli prøvd for retten der.

Ble venn med Bollywood-stjerner

Headley, som er født i USAs hovedstad Washington og er barn av en pakistansk diplomat og en amerikansk kvinne, har tidligere fortalt at han brukte flere måneder på å finne et egnet sted å angripe i Mumbai.

To år brukte han på å kartlegge Mumbai, og han tok flere båtturer rundt i byens havn for å finne et passende sted der angriperne kunne gå i land. Som en del av dekket sitt i India ble han venn med flere Bollywood-stjerner.

Han var også så ivrig etter å ta livet av den danske tegneren Kurt Westergaard–hvis Muhammed-karikatur mange muslimer lot seg provosere av–at han begynte å jobbe seriøst med drapsplanene mot ham allerede to måneder før Mumbai-angrepet.

Headley var også i gang med å planlegge et nytt Mumbai-angrep, enten mot et av Indias mest hellige hindutempler eller Bollywood.

Etter Mumbai-angrepet la amerikanske og indiske myndigheter skylden på den bannlyste pakistanske gruppen Lashkar-e-Taiba. Angrepet lagde store vanskeligheter for en skjør fire år lang fredsprosess mellom atommaktene India og Pakistan–en prosess som først i februar i år ble tatt opp igjen.

Hevder han ble lurt av Headley

Rana–som er canadisk statsborger–hevdet etter at han ble arrestert i oktober 2009 at han er en pasifist som ble lurt til å la sin gamle venn Headley bruke firmaet hans som dekke.

Men i de forberedende rettsrundene i Chicago har forsvarerne hans sagt at de kommer til å hevde at Rana handlet som han gjorde fordi han trodde Headley jobbet for den pakistanske etterretningstjenesten ISI, ikke for terrorister.

Til en amerikansk storjury har Headley sagt at han hadde fortalt Rana om «mine møter med Lashkar-medlemmer» og om «hvordan jeg hadde blitt spurt om å utføre spionasjeoppdrag for ISI».

Kurt Westergaard

Headley planla også å drepe danske Kurt Westergaard.

Foto: HENNING BAGGER / Afp

Ifølge rettsdokumentene har Headley forklart at han mente en jobb i Ranas selskap ville være det perfekte dekket for hvorfor han var i Mumbai. Men dommeren i saken, Harry Leinenweber, avviste dette forsvaret fordi Rana rettsforfølges på grunn av sine handlinger i USA, og selv om Headley handlet på vegne av ISI er verken han eller Rana unntatt fra amerikansk lov.

Beskylder pakistansk etterretning

Rettssaken kan uansett føre til sterkere beskyldninger om at den pakistanske etterretningstjenesten hadde en rolle i Mumbai-angrepet, ettersom tre av medkonspiratørene som nevnes i tiltalen, er ISI-ansatte.

Ingen av disse tre er i amerikansk varetekt, og den amerikanske påtalemyndigheten ønsker ikke å uttale seg om de vil forsøke å få personene utlevert til USA eller om de vet hvor de befinner seg.

Headley, som byttet navn fra Daood Gilani for å skjule sin pakistanske herkomst, ble medlem av Lashkar i 2002, og deltok på fem treningsleire for terrorister de neste tre årene.

Han begynte å jobbe med en pakistansk gruppe med bånd til Al Qaida, Harakat-ul-Jihad-Islami, for å ta den danske tegneren .

I dag begynner advokatene med å velge jurymedlemmer i retten i Chicago. De er ventet at åpningsinnleggene vil begynne 23. mai.

SISTE NYTT

Siste nytt