Hopp til innhold

Britiske velgere mente alvor med UKIP

LONDON (Nrk.no): Det høyrepopulistiske partiet UKIP fikk den støtten de bad om fra britiske velgere. Både i lokalvalgene og valget til EU-parlamentet kan de notere seg en solid fremgang viser foreløpig opptellingen. Spørsmålet nå er bare hvor stor suksessen blir.

Nigel Farage

Nigel Farage kan trolig notere seg for suksess i både lokalvalget og EU-valget.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

UKIP-leder Nigel Farage lovet at dette valget ville bli et jordskjelv, og grunnen bevet raskt etter av valglokalene stengte i går kveld. Da hadde britiske velgere avlagt stemmer både i lokalvalget og i valget til EU-parlamentet.

Mens de to regjeringspartiene, De konservative og Liberaldemokratene, gikk på solide smeller, kan UKIP konstatere bred støtte i velgermassen. Arbeiderpartiet Labour har fremgang, men neppe bra nok.

David Cameron og Boris Johnson

Statsminister David Cameron og London-ordfører Boris Johnson drev valgkamp sammen. Likevel ser ikke det ut til å ha forhindret en solid nedgang.

Foto: SUZANNE PLUNKETT / Reuters
Nick Clegg

Liberaldemokratenes leder Nick Clegg går et katastroferesultat i møte.

Foto: CARL COURT / Afp
Ed Miliband

Labour og leder Ed Miliband har fremgang, men er det nok foran neste års parlamentsvalg?

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

EU-resultatene offentliggjøres først søndag.

Regjeringspartiene blør

Det er lillebror i regjeringen, Liberaldemokratene (som tilsvarer Venstre i Norge), som har fått hardest medfart.

Partileder og visestatsminister Nick Clegg forsøkte seg som eneste partileder i to TV-sendte debatter mot UKIP-leder Nigel Farage, uten å ha vunnet særlig på det.

Partiet ser ut til å ha halvert antall by- og kommunestyrerepresentanter i de regionene det var valg, og å ha mistet makten i begge de to kommunene de hadde styrt til nå.

Selv om dette er et lokalvalg, har partiet slitt mye med å være lillebror i regjeringen. I mange saker har partiet måttet bite i seg tap overfor De konservative, gjerne i partiet kjernesaker. Det gjør at velgerne stiller spørsmål ved gjennomføringsevnen til Nick Cleggs parti.

De konservative, partiet til statsminister David Cameron, har heller ingen god dag derpå. Over 100 seter er tapt i lokalstyrene foreløpig, og må gi fra seg makten flere steder som regnes som viktige, og tradisjonelt sterke for de konservative.

Velgermassen til de konservative er de som politisk sett har lettest for å stemme på UKIP i stedet.

Fremgang - men ikke nok

Lederen for det britiske arbeiderpartiet, Labour, Ed Miliband, kan kanskje smykke seg med god fremgang i flere kommuner og bydeler som var på valg, men er langt fra noen vinner.

Mange kommentatorer peker på at fremgangen er for liten, og at det styrker partiet lite med tanke på parlamentsvalget om et år.

Partiet har slitt med oppslutning og troverdigheten etter alle årene i regjering, men slitasjen ser nå ut til å være mindre. Både har partiet klart å få flertall flere steder, og ellers vunnet mange seter fra både konservative og liberaldemokrater.

Ed Miliband får også i dag kritikk for sin lederstil fra sine egne. En tidligere minister fra Tony Blairs statsministertid, sier til avisen The Guardian at Miliband mangler apell hos velgerne, og at partiet derfor må jobbe mye hardere på grunn av det.

Valgskred, men ikke maktskred

En ting er den tilsynelatende imponerende økningen i antall nye representanter for Nigel Farage og hans hær av UKIPere, noe helt annet er det å få politisk innflytelse.

Partiet er ennå svært lite sammenlignet med De konservative og Labour, og det skal mye til for å kunne danne flertall alene særlig mange steder.

I flere kommuner og bydeler er det ingen parti som har flertall alene, men det er høyst usikkert om noen av de etablerte partiene kommer til å tilby UKIP å dele makten.

Om under et år er det også parlamentsvalg. Partiene har derfor liten tid til å slikke sår eller hvile på laurbær.

(Artikkelen er basert på tall fra 62 av de 161 lokalvalgene som ble avholdt i Storbritannia torsdag.)

SISTE NYTT

Siste nytt