NRK Meny
Normal

Stor spenning før Jeremy Corbyns første landsmøtetale

BRIGHTON, STORBRITANNIA (NRK): Den omstridte nye Labour-lederen kommer til å bruke sin første landsmøtetale til å understreke sin hengivenhet til Storbritannia.

Jeremy Corbyns første tale til landsmøtet som ny leder for Labour

Jeremy Corbyn fikk nylig kritikk for ikke å ville synge nasjonalsangen, og være skeptisk til å knele foran dronningen.

Mye spenning har vært knyttet til hva slags landsmøtetale den 66 år gamle nyvalgte lederen av det britiske arbeiderpartiet Labour vil holde i dag.

Corbyn har kun vært leder i litt over to uker, men har fått svært mye oppmerksomhet i britisk presse – langt fra positiv oppmerksomhet.

«Mildere politikk»

I forkant av talen som holdes kl.15.15 norsk tid tirsdag, har deler av innholdet blitt lekket til britiske medier.

Fremfor å angripe sin hovedmotstander, statsminister David Camerons konservative regjering, skal Corbyn i stedet fortelle at han er valgt til leder for å drive en «mildere politikk», der han ønsker å oppnå et samfunn hvor folk bry seg om hverandre.

Jeremy Corbyn har siden han overtok blitt omtalt av de konservative som en sikkerhetsrisiko for landet med sin sterkt venstreorienterte politikk.

Vil hente inspirasjon nedenfra

Corbyn har sagt han ønsker å kvitte seg med Storbritannias atomubåter, uttalt seg kritisk om landets Nato-medlemskap og utelukket heller ikke å delta sammen med nei-siden forut for landets folkeavstemning om EU.

Jeremy Corbyn lederkandidat Labour

KONTROVERSIELL: Labours nye leder, Jeremy Corbyn, er en kontroversiell skikkelse i både eget parti og britisk politikk generelt.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Alle er svært omstridte temaer innad i hans eget parti, og også innad i hans egen partiledelse.

I talen kommer han til å understreke at han ikke vil tvinge gjennom sine egne personlige meninger på partiet, men at Labour i stedet skal bli en organisasjon som henter inspirasjon nedenfra.

Taus om kneling foran dronningen

Særlig hard medfart fikk Corbyn i sin første uke i jobben da han under en minnemarkering for nazistenes luftangrep på Storbritannia (Battle Of Britain), demonstrativt sto med munnen lukket da nasjonalsangen God Save The Queen ble fremført.

I et intervju med BBC senere samme uke ville han heller ikke svare på om han kom til å knele foran dronningen. Corbyn er nemlig uttalt republikaner, mens over 70 prosent av folket støtter monarkiet. Han har også fått kritikk for å være for positiv overfor IRA og i Sinn Fein under konflikten i Nord-Irland.

Trolig ingen unnskyldning for Irak

I talen sin vil Corbyn legge vekt på at han er opptatt av britiske verdier, og at det er fundamentet for hans kjærlighet til Storbritannia og dets folk.

Jeremy Corbyn var en ivrig motstander av Storbritannias deltakelse i krigen i Irak, og Corbyn har på forhånd lovet at han kommer si unnskyld på vegne av partiet for den. Den unnskyldningen kommer neppe, ifølge britiske medier.

Kommentatorer tror Corbyn nå først og fremst er opptatt av å profilere seg som en samlende leder, og legge bak seg de foregående 32 årene hvor han ofte har vært i opposisjon mot egen partiledelse.

Medlemsbølge i partiet

Han skal ha stemt mot sitt eget parti flere enn 500 ganger opp gjennom årenes løp. Nå er hovedjobben å samle partiet rundt sin egen lederskikkelse frem mot neste års lokalvalg, og enda viktigere – parlamentsvalget i 2020.

Til tross for en del interne stridigheter, er det ikke tvil om at Jeremy Corbyn har tilført fornyet entusiasme til Labour. Siden partiet led et sviende nederlag under parlamentsvalget i mai, har over 150.000 personer meldt seg inn i partiet.

Særlig mange unge har valgt å engasjere seg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt