Hopp til innhold

Stor skepsis til greske løfter

Flere land sier at der er skeptiske til om Hellas virkelig vil gjennomføre de forslagene som grekerne sier de vil forplikte seg til i sitt siste forslag til kreditorene.

Euclid Tsakaloto

Den greske finansministeren Euclid Tsakaloto (t.v.) kom lørdag ettermiddag til møtet i Brussels med de andre finansministrene i euro-sonen.

Foto: Virginia Mayo / Ap

Finansministrene i euro-landene møtes lørdag ettermiddag for å vurdere det siste forslaget til reformer som Hellas har lagt frem.

Christine Lagarde

Også sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF), Christine Lagarde, er med på møtet i Brussel. Her hun på vei inn til møtet.

Foto: Francois Walschaerts / Ap

Forslaget inneholder mange av kravene som det greske folket sa nei til i folkeavstemningen forrige uke, men blir likevel møtt med stor skepsis hos mange av finansministrene.

Eric Wiebes, som representerer den nederlandske regjeringen i samtalene, var den som uttalte seg mest tydelig om skepsisen til grekerne.

– Mange regjeringer, inkludert min, har alvorlige bekymringer når det gjelder forpliktelsene til den greske regjeringen og dens evne til å gjennomføre reformer, sier Wiebes om forslaget.

Krever garantier for gjennomføring

Den østerrikske finansministeren Hans Jörg Schelling peker på at det er nødvendig med garantier om grekerne faktisk vil gjennomføre de foreslåtte reformene.

Schelling sier at der er en 60 prosent sjanse for å komme til enighet med Hellas om en avtale, men at det bare gjelder dersom grekerne kommer med garantier.

– Hvis det ikke kommer garantier, så vil det snu, sier Schelling til den østerrikske radiokanalen ORF.

Flere land i Europa har mye gjeld, f.eks. Italia, Portugal, Irland, Beliga og Kypros. Kart. Grafikk

Flere land i Europa har mye gjeld, f.eks. Italia, Portugal, Irland, Belgia og Kypros.

Foto: Mari Grafsrønningen / NRK

Spår et vanskelig møte

En av dem som spådde et vanskelig møte på grunn av mangelen på tillit til Hellas, er eurosjef Jeroen Dijsselbloem.

– Det finnes fortsatt bekymringer og kritikk både mot forslaget, men også når det gjelder det enda vanskeligere spørsmålet om tillit. Hvordan kan vi forvente at den greske regjeringen gjennomfører det de lover, sa Dijsselbloem på vei inn til dagens møte.

Dagens møte mellom finansministrene kommer dagen før toppmøtet der alle EUs 28 statsledere kommer sammen for å diskutere eurokrisen.

Den italienske finansministeren Pier Carlo Padoan prøvde før dagens møte å dempe forventningene ved å si at de ikke handlet om «å komme frem til en avtale i kveld».

I stedet håper Padoan at dagens møte kan legge et grunnlag som fører til en avtale på søndagens toppmøte.

Den greske arbeidsløsheten er størst i Europa.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Graf: Arbeidsløshet i Hellas» i nytt vindu

SISTE NYTT

Siste nytt