Normal

Stor oppslutning om Podemos-demonstrasjon

Titusener av spanjoler fylte lørdag opp Puerta del Sol i sentrum av Madrid i den største demonstrasjonen så langt til støtte for det nye venstrepartiet Podemos. – Dette trengte spanjolene, sier presidenten i det norsk-spanske handelskammeret til NRK.

Mange mennesker på torg

Puerta del Sol i sentrum av Madrid var fylt opp av titusener av Podemos-tilhengere lørdag.

Foto: GERARD JULIEN / AFP

-Podemos hadde tillyst dagens «Marsj for Forandring» for å vise sin styrke etter valgseier søsterpartiet til Syriza i Hellas sist søndag.

Hvor mange som møtte opp til demonstrasjonen er ikke klart, men det var flere titusener på det store torget i midten av byen.

Presidenten i det norsk-spansk handelskammeret, advokaten Carmen Sanz, sa at det allerede før demonstrasjonen startet var stor stemning i byen.

– Det er en veldig festlig stemning med musikkorps i sentrum av Madrid, sa Sanz på telefon fra Madrid til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Smilende mann under demonstrasjon

En smilende Podemos-leder Pablo Iglesias (i midten) under lørdagens demonstrasjon i Madrids gater.

Foto: GERARD JULIEN / AFP

Krever endring

Podemos krever endringer i den spanske økonomiske politikken, noe som gjenspeiles i partinavnet som betyr «Vi kan».

Under talen sin til demonstrantene i Madrid viste partileder Pablo Iglesias både til kravet om endring og til Syrizas valgseier sist søndag.

– Hvem sa du kan ikke gjøre endringer? Hvem sa at en regjering ikke kan forandre ting? I Hellas har gjort de endret mer på seks dager enn andre regjeringer har gjort på flere år, sa Iglesias til stor jubel.

Krever gjeldslettelser

Plakater på demonstrasjon

En demonstrant holdt opp en plakat med teksten Ikke vær stille på «Puerta del Sol» lørdag.

Foto: PEDRO ARMESTRE / AFP

Selv om Spania offisielt er ute av resesjonen er misnøyen stor. Lønningene har krympet og fortsatt er en av fire uten arbeid.

Podemos krever lettelser i statsgjelden, samtidig som partiet går til sterke angrep på den omfattende politiske korrupsjonen i Spania.

– Det spanske samfunnet trengte noe sånt som Podemos. Det spanske samfunnet har gått gjennom en veldig ganske lang krisetid og situasjonen har vært uholdbar, sier Carmen Sanz.

Partiet er spådd å bli det største partiet i det spanske parlamentsvalget i november. Målingene viser en støtte på 28 prosent, og mange tror at dette vil øke.

Carmen Sanz i det norsk-spanske handelskammeret er ikke blant dem som vil stemme på Podemos, selv om sier at de har mange gode ideer.

– Jeg tror Podemos foreløpig er litt for teoretiske. De har mange gode ideer, men for meg er det de foreslår litt urealistisk, sier hun.

SE EUROPA-KORRESPONDENT, ÅSE MARIT BEFRING, SITT INNSLAG OM PODEMOS I URIX 13. JANUAR:

Det politiske Europa er preget av at fløypartier dukker opp og utfordrer det etablerte fra ytre høyre og ytre venstre. I dag skal vi ser vi på venstrepartiene som vokser seg veldig store i Spania og Hellas.
Aktualitetsmagasin fra NRKs utenriksredaksjon. Programleder er Gry Blekastad Almås.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt