Tamilenes "Svarte tigre" angrep base

Tamil-tigrene i Sri Lanka gjennomførte ved daggry det kraftigste angrepet mot regjeringsstyrkene på to tiår.

Regjeringssoldat, Sri Lanka

En regjeringssoldat holder vakt ved ett av helikoptrene som ble ødelagt.

Foto: STR / REUTERS

I tillegg til det omfattende angrepet på bakken - ifølge Tamil-tigrene selv utført av en gruppe selvmordssoldater kalt Svarte tigere - angrep geriljaen også fra lufta. 

Basen tamilene angrep, ligger i Anuradhapura-distriktet. Fem regjeringssoldater ble drept i angrepet, og 22 ble såret, ifølge myndighetene.

De samme kildene sier at 20 Tamil-tigre ble drept.

Fly ødelagt

To helikoptere og et verdifullt fly med mye spesialutstyr parkert på basen ble ødelagt i angrepet.

De siste månedene har Tamil-geriljaen LTTE gjennomført flyangrep fra småfly som trolig er smuglet inn i landet i deler. De har blant annet ødelagt oljeinstallasjoner og en flybase ved siden av øystatens enestaen internasjonale lufthavn tidligere i år.

Samtidig er LTTE jaget fra flere av sine baser i øst den siste tiden. I forrige uke ble flere titalls geriljasoldater drept i kamper med regjeringsstyrkene.

Ingen varig avtale

Våpenhvileavtalen som ble inngått for fem år siden, har aldri ført til en varig fredsavtale i borgerkrigen på Sri Lanka, der tamil-geriljaen kjemper for selvstyre i nord og øst. I praksis var våpenhvilen over i 2005.

LTTEs Svarte tigre

LTTEs 'Svarte tigre' - selmordskjempere sammen med LTTE-leder V. Prbhakaran.

Foto: HO / REUTERS

Jevnlige angrep fra begge sider så godt som ukentlig undergraver våpenhvilen. Siden kampene blusset opp igjen for snart to år siden, er rundt 5000 mennesker er drept - i kamper på land og på sjøen, i bakholdsangrep og i luftangrep.

Regjeringssoldatene har hatt et overtak de siste månedene, men eksperter sier at det langt fra er noen klar vinner i sikte, og at konflikten kan fortsette i årevis, hvis det ikke blir funnet en politisk løsning.  

Siden borgerkrigen startet i 1983, er rundt 70.000 mennesker drept.

SISTE NYTT

Siste nytt