NRK Meny
Normal

Eldre jages av slør- og mørkkledde i svensk politisk reklamefilm

Ei eldre kvinne med rullator jages av ei gruppe kledd i muslimske slør. Det er historien i en valgkampfilm laget før det svenske valget, men nå vil ikke tv-kanaler vise filmen.

Jimmie Åkesson og omstridt politisk reklamefilm

Partileder for Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, viser stolt frem reklamefilmen der burkakledde kvinner jager en eldre svensk dame. Nå er det derimot ikke sikkert filmen vil bli vist på tv.

Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

Filmen er laget for det svenske partiet Sverigedemokraterna i forkant av det svenske valget den 19. september.

– Nå har du et valg. Den 19. september kan du velge innvandringsbrems foran pensjonsbrems, er budskapet i filmen partiet ifølge det svenske nettstedet Dagens Media har satt av mellom 1,2 og 1,3 millioner svenske kroner til å lage.

Erik Almqvist

Pressesekretær i Sverigedemokraterna Erik Almqvist var den som bestilte den omstridte filmen.

Foto: Sverigedemokraterna

Valgkampfilmen ble presentert på en pressekonferanse i regi av Sverigedemokraterna i dag, og det er en av partiets kjernesaker som trekkes frem ved å la en ensom eldre kvinne stilles opp mot en gruppe kvinner kledd i muslimske slør.

– Det er et tydelig budskap, sier en fornøyd partileder Jimmie Åkesson til Dagens Media.

Pressesekretæren for partiet er også fornøyd med hvordan filmen endte opp.

– Vi er veldig fornøyde med resultatet. Vi ville ha et profesjonelt produkt, og det har vi fått, sier Erik Almqvist til Dagens Media.

Planen var å kjøpe seg reklametid på svensk TV4s kanaler for flere millioner kroner, men nå ser det ut til at partiet kan slite med å få vist filmen sin.

Sverigedemokraterna - omstridt valgkampfilm

Slik viser Sverigedemokraterna kampen om budsjettpengene mellom innvandring og pensjoner.

Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

TV4 vil ikke vise filmen

Sverigedemokraterna hadde planer om å vise filmen på TV4, TV4 Film og TV4 Sport over tolv dager frem mot valgdagen i Sverige. I tillegg planla partiet å kjøpe seg reklameplass på radiostasjoner med samme budskap.

Nå vil derimot ikke den svenske TV4-gruppen slippe filmen til.

– Filmen strider mot demokratiparagrafen i radio- og tv-loven. Den strider også mot andre demokratiparagrafer som blant annet Sverigedemokraterna selv har stilt seg bak, paragrafer om at alle mennesker er like mye verdt. Filmen strider også med ytringsfrihetsloven som forbyr hets mot folkegrupper, sier administrerende direktør i TV4-gruppen Jan Scherman til nyhetsbyrået TT.

Les også: TV4-sjefens egen utfyllende forklaring

Mediegruppen som eier TV4 og de andre kanalene som filmen skulle vært vist på er klare på at de ikke vil slippe budskapet på lufta. Dette liker ikke Sverigedemokraterna som mener de hadde en klar avtale.

– Vi har en avtale som de nå bryter. De henviser til at filmen bryter lover, sier en tydelig uenig og skuffet pressesekretær Almqvist i partiet til Dagens Media.

Sverigedemokraterna har vist filmen til en jurist som ga den grønt lys, understreker pressesekretæren.

TV4 på sin side ønsker at partiet skal levere en ny film før de går med på å sende noen reklame fra partiet. Det har ikke Sverigedemokraterna noen plan om å gjøre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt