Vil lage Omega-3-kapsler uten fiskeolje fra Vest-Sahara

Eierkonsernet i Tyskland ber nå omega-3-kapsel-fabrikken sin i Brattvåg om å stoppe all kjøp av fiskeolje fra NHO-presidentens selskap hvis den kommer fra Vest-Sahara.

Hovedkvarteret til Cognis i Monheim, Tyskland

Avgjørelsen er tatt i hovedkvarteret til Cognis i Tyskland. Fabrikken i Kristiansund skal ikke bruke fiskeolje fra Vest-Sahara i framtida.

Foto: Gregor Kleinhans/Cognis

SVTs Uppdrag granskning avslørte i forrige uke at fisk fanget utenfor det okkuperte Vest-Sahara males opp for å lage fiskeolje.

Oljen brukes så til å produsere omega-3-kapsler i Norge, noe NRK har satt fokus på.

Les: Omstridt fiske bak norsk Omega-3

Blant annet ender omega-3-kapsler fra fabrikken Napro Pharma i Brattvåg i svenske og norske butikkhyller.

Antonio Trius, CEO Cognis

Antonio Trius er administrerende direktør for hele det internasjonale konsernet Cognis med hovedkontor i Tyskland.

Foto: Christian Schlüter/Cognis

Nå ber eierne, det internasjonale konsernet Cognis med hovedkontor i Tyskland, om en stopp av all bruk av fiskeolje fra det omstridte området.

– Vi ber nå vår leverandør av fiskeolje om forsikringer på at alle råvarer i framtida stammer fra andre steder enn Vest-Sahara. Jeg håper at dette viser at selskapet vårt tar dette temaet veldig alvorlig, og at vi virkelig ønsker å stoppe import av fiskeolje fra Vest-Sahara, skriver toppsjefen i det internasjonale konsernet Antonio Trius i et åpent svar til Støttekomiteen for Vest-Sahara her i Norge.

Kunne ikke garantere likevel

Leverandøren Cognis og datterselskapet Napro Pharma i Brattvåg bruker er NHO-president Paul-Chr. Riebers selskap GC Rieber Oils med base i Kristiansund. De har til NRK innrømmet at de importerer fiskeolje fra Vest-Sahara.

Les: NHO-topp importerer omstridt fiskeolje fra Vest-Sahara

I forbindelse med SVTs avsløringer ba Cognis om å få vite hvor fiskeoljen de kjøpte kom fra. Selskapet hadde ikke spesifisert hvor råvarene skulle komme fra, men bedt om å få fiskeolje fra bærekraftig fiske. Svaret de fikk fra leverandøren GC Rieber Oils var at oljen ikke kom fra Vest-Sahara, men fra fiske gjort av lokale fiskere i Marokko.

Les: Hevder fiskeoljen kom fra Marokko

Etter at dokumentaren fra Uppdrag granskning var sendt på svensk fjernsyn ba Cognis derimot om en ekstra sjekk, og da var svaret ikke like klart.

– Basert på SVTs program ba vi på nytt om å få sjekket hvor fiskeoljen vi kjøpte kom fra. Denne gangen var beskjeden fra vår leverandør at de ikke kunne garanatere 100 prosent at vi ikke fikk fiskeolje fra Vest-Sahara, skriver Trius som er toppsjef for Cognis.

Derfor ber nå sjefene i Tyskland om dokumentarsjon for opprinnelsen til all fiskeolje som er blitt levert fra GC Rieber Oils til deres anlegg Napro Pharma i Brattvåg de siste 12 månedene.

Kart - rute Vest-Sahara til Kristiansund (tett)

Dette er ruten fiskeoljen tar til Norge og GC Rieber Oils sitt anlegg i Kristiansund. Derfra kjøper Napro Pharma/Cognis oljen for så å lage omega-3-kapsler.

Foto: Grafikk: / NRK

Glemt konflikt

Vest-Sahara og farvannet utenfor er okkupert. Området er rikt på fosfater. Det finnes mye fisk i havet, og under havbunnen kan det også finnes olje.

Fisken kunne dekket behovet for protein hos en sulten befolkning. I dag oppgir FNs matorganisasjon, FAO, at 250 millioner mennesker i Afrika lider av underernæring.

Den 33 år gamle konflikten i Vest-Sahara er sjelden i mediene, til tross for at 150 000 flyktninger bor i leire under vanskelige forhold.

Da kolonimakten Spania trakk seg ut av Vest-Sahara i 1975, invaderte to naboland, Marokko og Mauretania, øyeblikkelig området. Mauretania trakk seg senere ut.

Vest-Sahara, som ligger i Vest-Afrika, har en lang atlanterhavskyst, og består for det meste av ørken.

SISTE NYTT

Siste nytt