Hopp til innhold

- U-landene må ta mer ansvar selv

– U-landene må ta mer ansvar for å komme seg ut av fattigdommen selv, sa statsminister Jens Stoltenberg på FNs talerstol natt til tirsdag.

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg på FNs talerstol.

Foto: CHIP EAST / Reuters

Skattebetalerne må begynne å se resultater, mener statsministeren.

Statsminister Jens Stoltenberg retter på diplomatisk vis en pekefinger mot verdens utviklingsland. Bistand skal ikke lenger være en selvfølge, og nå er det på tide at flere av landene tar grep selv, heter det i et avsnitt av Norges innlegg.

– Det er viktig å gjøre det klart at det er u-landene selv som har ansvaret for å bekjempe fattigdom. Vi kan hjelpe dem, men de må gjøre hovedjobben, sier statsministeren.

Stoltenberg mener myndighetene i u-landene må omfordele veksten flere nå opplever, legge om skattesystemene slik at det ikke oppstår bare en rik elite, og legge mer vekt på korrupsjon.

FN holder nå sitt toppmøte om tusenårsmålene her i New York. For å klare å være i nærheten av å nå noen av dem, må oppskriften endres. Det var også budskapet Norges statsminister hadde med seg til sine kolleger.

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump i retten i bedragerisak: - Heksejakt

– Dette er den største heksejakta nokon gong, sa tidlegare president i USA, Donald Trump då han møtte i retten i New York i dag. Retten skal behandle eit sivilt søksmål om bedrageri.