Hopp til innhold

Stoltenberg: Prisen vi betalte i Afghanistan var høy

MASHAR AL-SHARIF (NRK): Prisen vi måtte betale i Afghanistan var høy, men det var verdt det, sier generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg. Fredag avduket han minnesmerket over falne soldater i Afghanistan.

– Like vondt hver gang et menneskeliv gikk tapt

SPESIELT Å VÆRE TILBAKE: Som statsminister sendte han de første, norske soldatene ut i krigen. Nå avslutter han perioden som NATOs generalsekretær.

Soldater i Afghanistan

De afghanske sikkerhetsstyrkene er klare til å ta over ansvaret fra nyttår.

Foto: Åse Marit Befring / NRK
NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg i Afghanistan

Jens Stoltenberg ble torsdag vist rundt i Camp Morehead for å møte afghanske spesialstyrker.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

For Jens Stoltenberg var det spesielt å være tilbake. Det var han som statsminister som sendte de første norske soldater ut i krigen. Nå er han tilbake som NATOs generalsekretær for å avslutte den samme krigsoperasjonen.

– Det var verdt prisen. Det er en påminnelse om at vi har betalt en veldig høy pris, veldig mange land, for å bidra for å trygge våre land og svare på det angrepet som førte til at tusenvis av mennesker mistet livet 11. september 2001.

Gjennom de to døgnene han har vært i Afghanistan, har generalsekretæren reist rundt til forskjellige leire, blant annet i Herat og Kandahar, i sør og sørvest, og altså Mashar al-Sharif. På det meste var det 150.000 soldater her, nå er det kun noen få tusen igjen.

– Min vanskeligste beslutning

Stoltenberg sier at man på forhånd visste at det ville bli en stor risiko, og store farer.

– Likevel var det like vondt hver gang et menneskeliv gikk tapt. Det opplevde jeg som norsk statsminister. Jeg er sikker på at regjeringssjefer i alle andre land som har sendt soldater hit har opplevd, sier han.

Han vedkjenner at å sende soldatene ut var hans vanskeligste beslutning som statsminister.

– Jeg vet at den vanskeligste beslutningen jeg tok som statsminister har vært å sende norske soldater ut i operasjoner som dette. Det ansvaret tar jeg med meg og føler minst like sterkt som generalsekretær for 28 land i NATO, sier Stoltenberg.

Erstattes av afghanske soldater

På det meste har det vært 130.000 Nato-soldater med topp moderne utstyr i Afghanistan.

Nå skal de erstattes av rundt 350.000 afghanere, soldater som er velutstyrte etter afghanske forhold, men ikke sammenlignet med Nato-styrkene.

Når Nato trekker seg ut, vil det være igjen rundt 12.500 soldater fra Nato-land, de fleste fra USA, som skal fortsette å trene de afghanske styrkene.

Også 75 norske soldater skal være med igjen i Afghanistan for å bidra til opplæring og trening.

Stoltenberg mener at det ikke er aktuelt å bruke de gjenværende Nato-soldatene i kampsituasjoner igjen.

– De er selv er klar over at det kommer til å bli konfliktfylt og vanskelig. De mener selv at de skal ta ansvaret for sikkerheten forutsatt at vi støtter dem, men altså ikke gjennom deltakelse i kampoperasjoner, sier Jens Stoltenberg.

SISTE NYTT

Siste nytt