NRK Meny
Normal

Stoltenberg: Krig med Nord-Korea vil bli en global katastrofe

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, tror at en krig med Nord-Korea vil få konsekvenser for hele verden. I morgen møtes Natos utenriksministre, og der blir Nord-Korea et sentralt tema.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg ble intervjuet av NRKs korrespondent Philip Lote i Brussel i dag.

– Den siste raketten fra Nord-Korea kan nå alle Nato-land. Rekkevidden er én av forutsetningene for å kunne nå Natos medlemmer med atomvåpen, sa Jens Stoltenberg da han møtte en gruppe norske journalister ved NATO-hovedkvarteret i Brussel i dag.

Les om oppskytingen av Hwasong 15 her: Hevder å ha skutt opp ny type interkontinental rakett

Forsvarer militærøvelse

USA og Sør-Korea startet i dag den største felles øvelsen av luftstyrker som noen gang er gjennomført. «Vigilant Ace» omfatter over 230 fly og 12.000 soldater.

Amerikanske jagerfly fotografert av det amerikanske forsvaret under øvelsen med Sør-Korea i dag.

Nord-Korea kaller øvelsen en provokasjon og sier at den «presser den allerede akutte situasjonen til randen av en atomkrig».

Men Natos generalsekretær forsvarer øvelsen og sier at den bidrar til å avskrekke Nord-Korea fra væpnet konflikt. Hensikten med øvelsen er å hindre krig, ikke å framprovosere konflikt. Disse øvelsene er en del av regulære øvelser, sier Jens Stoltenberg.

Tillerson formidler USAs holdning

På spørsmål fra NRKs korrespondent om hvilke konsekvenser det vil ha for forholdet til Nord-Korea dersom USAs utenriksminister Rex Tillerson går av, slik det har gått rykter om, legger Stoltenberg vekt på kontinuiteten i den amerikanske politikken.

US Libya

USAs utenriksminister Rex Tillerson under et møte i Washington DC 1. desember.

Foto: Carolyn Kaster / AP

– Tillerson er viktig fordi han formidler det som er USAs holdning, nemlig at en sterk avskrekking og at USA har rett til å forsvare alle allierte. Men samtidig er det klart at man ønsker en fredelig løsning, som også er Natos holdning.

– Vi ønsker at en skal legge maksimalt press på Nord-Korea, først og fremst gjennom økonomiske sanksjoner, men også med diplomatiske og politiske virkemidler.

Stoltenberg sier han har satt pris på samarbeidet med Tillerson, men understreker at han først og fremst formidler det som er USAs offisielle holdninger.

– Brexit endrer ikke britenes forhold til Nato

– Storbritannia har sagt at landet vil forsterke sitt bidrag til Nato. Brexit endrer ikke landets forhold til forsvarsalliansen, sier Jens Stoltenberg.

Men Brexit understreker hvor viktig samarbeidet mellom Nato og EU er, sier Natos generalsekretær i en kommentar til de møtene som nå pågår om Storbritannias forhold til EU etter Brexit.

Les også: Ny ekspertvurdering av norsk Nato-samarbeid: – Ikke godt nok forberedt på krig mot Russland

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt