Stoltenberg: – Verden har blitt farligere

Nato-sjef Jens Stoltenberg mener at verden har blitt farligere, og at vi står overfor en mer krevende sikkerhetssituasjon.

Pressekonferanse med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og statsminister Erna Solberg. Andre statsråder vil også være tilstede

Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, talte mandag på den årlige sikkerhetskonferansen til Den norske Atlanterhavskomité.

– Vi står overfor en mer krevende sikkerhetspolitisk virkelighet. Verden har blitt farligere, men samtidig har Nato blitt sterkere, sa Stoltenberg i Universitetets aula.

Stoltenberg fortalte at de tre viktigste oppgavene Nato står overfor i tiden fremover for å håndtere en ny sikkerhetspolitisk virkelighet, er å styrke vårt kollektive forsvar hjemme, håndtere kriser og usikkerhet ute, samt styrke det transatlantiske båndet.

Værnes-soldater del av større bilde

Stoltenberg overtok som NATO-sjef omtrent samtidig med at Russland annekterte Krim-halvøya fra Ukraina. Det har preget hans periode som Nato-sjef.

I Universitetets aula slo han fast at Nato ikke ønsker noe nytt våpenkappløp med Russland eller en ny kald krig.

US Marines på Værnes

MARINE: Amerikanske marineinfanterister ankommer Værnes utenfor Trondheim i januar 2017.

Foto: Lars Erik Skjærseth

Stoltenberg avviste også at USA og Canada forlater Europa. Tvert imot, sa Nato-sjefen og viste til de 300 amerikanske soldatene som driver med rotasjonsbasert trening på Værnes.

Russland har reagert kraftig på den amerikanske tilstedeværelsen på Værnes og mener den øker spenningen i nordområdene. Også i Norge har tilstedeværelsen vært kontroversiell.

Skrøt av Jolie

Nato-sjefen, som i forrige uke møtte skuespiller Angelina Jolie, som de siste årene har engasjert seg i kampen for menneskerettigheter, benyttet anledningen til å skryte av skuespilleren.

Angelina Jolie

SKRØT: Jens Stoltenberg skrøt av Angelina Jolie som han møtte i Brussel i forrige uke.

Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP

– Hun er en engasjert og sterk person. Det er flott å se at personer som har vært store stjerner, kan bruke oppmerksomheten til noe annet, sa Stoltenberg.

Videre trakk han frem Jolies engasjement i FNs arbeid i Bosnia og i Afghanistan.

– Hun bruker statusen sin til å rette fokus på flyktningsituasjonen. Nato har hatt nytte av dette i årevis. Hun får ting på dagsorden, sa Nato-sjefen.

Søreide: – Vi må være forberedt

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) innledet også sikkerhetskonferansen. Søreide sa at vi i tiden som kommer vil møte flere dilemmaer enn tidligere.

– Vi må være mer forberedt på høye bølger, større forskjeller og mindre forutsigbarhet. Vi må være forberedt på at det beste alternativet, ikke like ofte som før, vil være tilgjengelig, sa Søreide.

Eriksen Søreide og Stoltenberg

ÅPNET KONFERANSE: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og Jens Stoltenberg, general sekretær i Nato åpnet Atlanterhavskomiteens sikkerhetskonferanse i Universitetets aula mandag morgen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Hun understreket videre behovet for en tydelig utenrikspolitikk, med tydelige verdier – først og fremst å forsvare norske interesser.

– Vi må være klare til å forsvare det vi har. Kan vi klare det?, spurte utenriksministeren retorisk.

– Vi må ikke glemme at dette er utfordringer vi har klart å håndtere før, fortsatte hun.

SISTE NYTT

Siste nytt