Stoltenberg: – En kamp vi skal vinne

Generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO sier at beredskapen i alliansen nå er høynet. Kampen mot terror vil bli preget av tilbakeslag og skuffelser, men skal vinnes sier han.

NATO har bestemt å høyne beredskapen ved deres hovedkvarter, og vil følge situasjonen nøye.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier at kampen mot terror skal vinnes, men at det blir vanskelig.

Trusselnivået i flere europeiske land er høynet etter terrorangrepene i Belgia tirsdag morgen.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg kaller angrepet feigt og sier at dagen i dag blant annet har handlet om praktiske utfordringer knyttet til transport til og fra jobb for flere tusen NATO-ansatte.

– Ingen samfunn er fullt ut sikret mot terrorangrep. Dette er en brutal påminnelse av at terroren angriper oss, sier Stoltenberg til NRK.

Stoltenberg forteller at NATOs medlemsland nå samarbeider på mange ulike måter, blant annet ved å utveksle militær og sivil etterretningsinformasjon.

Beredskapen ved NATOs hovedkvarter er skjerpet.

– Kan ikke akseptere at vold vinner frem

– Vi må stå sammen i en kamp som kommer til å ta tid. Men vi skal vinne, fordi vi ikke kan akseptere at vold vinner frem mot demokrati og frihet som er så viktig for oss alle sier han.

– Jeg er helt sikker på at terroren ikke evner å vinne frem så lenge vi står sammen på tvers av landegrenser, regioner og religioner og etnisk bakgrunn. Vi må stå sammen om viktige verdier, som frihet, åpne samfunn og respekt for menneskeliv, mener NATO-toppen.

Han sier at kampen vil ta tid, være vanskelig og at den vil bli preget av tilbakeslag og skuffelser.

– Men vi hverken kan eller har lov til å gi opp kampen mot terror, fordi den skaper så mye frykt og så mye lidelse. Det er en kamp som vi må fortsette på mange ulike områder over land tid, sier Stoltenberg.

Ikke endret trusselnivå i Norge

Justisminister Anders Anundsen sier at det er et tett og godt samarbeid mellom sikkerhetstjenestene i Europa.

– Dette er kriminalitet som må forebygges og bekjempes på tvers av landegrenser. Trusselbildet i Norge ansees foreløpig ikke å være endret som følge av disse angrepene, men vi følger utviklingen i Belgia og Europa tett, sier Anundsen til NRK.

Samtlige politipatruljer i Oslo er nå bevæpnet, som en følge av dagens terrorangrep.

Statsminister Erna Solberg kaller angrepet sjokkerende og trist.

– At man ser et angrep midt i hjertet av Europa på den måten, sier statsminister Erna Solberg til NRK.

Hun sier at regjeringen sterkt fordømmer angrepene og tenker på de som er rammet.

– Vi tenker på familiene til de som er drept, de pårørende og det belgiske folk, sier statsministeren.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt