Hopp til innhold

Stoltenberg: – Bevist utover tvil at Navalnyj ble forgiftet

– Nato-landene er enige om at Russland har noen alvorlige spørsmål de må besvare, sa Natos generalsekretær fredag.

Stoltenberg and Esper attend news conference at NATO HQ in Brussels

MÅ SVARE: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg oppfordrer Russland til å samarbeide for å få alle fakta på bordet om giftattentatet mot Aleksej Navalnyj.

Foto: Pool / Reuters

Giftattentatet mot den russiske regimekritikeren Aleksej Navalnyj var tema da Natos ambassadører møttes fredag formiddag. I dette møtet brifet tyske myndigheter de andre landene i alliansen om svarene fra laboratoriet som har undersøkt prøver fra Navalnyj. De har slått fast at han ble forgiftet med nervegiften Novitsjok.

– Bruken av denne nervegiften er hårreisende, og alle Nato-landene fordømmer unisont dette angrepet, sa Jens Stoltenberg på en pressekonferanse etter ambassadørmøtet.

p6zWZX0Xqw0

ALVORLIG: Aleksej Navalnyj blir behandlet på et sykehus i Berlin. Han er fortsatt i koma, men tilstanden skal ha blitt litt bedre ifølge de tyske legene.

Foto: Michael Sohn / Michael Sohn

Han oppfordret Russland til å samarbeide for å få alle fakta på bordet, og sa at angrepet vitner om en «total mangel på respekt for menneskeliv».

– Ingen tvil

– Dette er en veldig sterk beskjed fra Nato som representerer nesten en milliard mennesker, halvparten av verdens nasjonalprodukt, så Natos stemme teller, sier Stoltenberg til NRK.

Generalsekretæren understreker at det nå er en veldig sterk internasjonal fordømmelse av forsøket på å ta livet av den fremste russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj.

OqRrKpkp43o

MANGE FIENDER: Alelksej Navalnyj har mange gang blitt arrestert for å ha arrangert ulovlige demonstrasjoner.

Han mener det er all grunn til å tro på tyske myndigheter som sier det er dokumentert, bevist, at det er brukt et kjemisk våpen som bryter internasjonal rett.

– Det vi nå trenger er en åpen, uavhengig, internasjonal granskning av det som skjedde, og den organisasjonen som er best egnet til det, er den organisasjonen som er satt opp for å håndheve forbudet mot kjemiske våpen, sier Stoltenberg til NRK.

– Haster

Etter at Tyskland onsdag gikk ut og sa at den russiske opposisjonspolitikeren hadde blitt forgiftet med Novitsjok, reagerte Jens Stoltenberg på Twitter:

– Jeg fordømmer på det sterkeste bruk av en militærgradert nervegift. Det gjør at det haster enda mer at Russland gjennomfører en fullstendig og åpen etterforskning, skrev Nato-sjefen.

Laster Twitter-innhold

Fredag melder statlige russiske medier at en domstol i Moskva har avslått et krav fra advokatene til Navalnyj om å reise sak mot staten.

Retten sa seg uenig med advokatenes påstand om at myndighetene ikke gjorde nok for å etterforske den mistenkte forgiftningen.

Russiske myndigheter hevder det ikke er nok konkrete bevis for påstanden om at Navalnyj ble forgiftet.

Mer selvhevdende

Den russiske opposisjonspolitieren Aleksej Navalnyj

FORGIFTET: Tyske myndigheter har slått fast at opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj ble forgiftet. Han behandles nå på et sykehus i Berlin.

Foto: Pavel Golovkin

I et frokostmøte med den norske tankesmia Civita fredag morgen sa Jens Stoltenberg at forholdet til Russland er vanskelig. Han trakk fram et mer selvhevdende Russland som ett av de største usikkerhetsmomentene i den globale sikkerhetssituasjonen.

– De investerer stort i militær kapasitet og har brukt militærmakt mot naboland som Georgia og Ukraina. De fører en aggressiv politikk og er ansvarlig for attentater mot opposisjonelle og folk de er uenige med, og de undertrykker opposisjon i eget land, sa Stoltenberg.

Han uttrykte også at han er urolig for Russlands utplassering av nye mellomdistanseraketter som kan nå samtlige Nato-land i Europa.

Ønsker ikke kald krig

Samtidig er han opptatt av dialog og ikke vil ha noen ny kald krig selv om man viser styrke og fasthet overfor Russland.

– Det er viktig at det har en kostnad å bryte folkeretten, men de som alltid vil ha sterkere virkemidler, kan tilspisse situasjonen og gjøre den mer farlig og krevende, svarte han på spørsmål om sanksjoner mot Russland har noen virkning

SISTE NYTT

Siste nytt