NRK Meny
Normal

Stoltenberg takker av NATO-soldatene i Afghanistan

KABUL (NRK): NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg besøker i dag det krigsherjede Afghanistan og takker soldatene for innsatsen, samtidig som en ny operasjon starter.

Stoltenberg i Afghanistan

Jens Stoltenberg, som har ledet NATO siden 1. oktober, er på sitt første besøk i Afghanistan som NATO-sjef.

– Vi har gjort det vi skulle gjøre i Afghanistan. Det har blitt et tryggere land og det har også bidratt til vår egen sikkerhet, sier Jens Stoltenberg, som i går kveld kom til Afghanistan for første gang som generalsekretær for NATO.

Politi passer på soldat

Formålet er å takke soldater for innsatsen de har gjort i operasjonen som nå avsluttes og sparke i gang en ny.

En nærmere 13.000 mann stor styrke skal fra nyttår drive med opplæring av afghanske sikkerhetsstyrker. Også 75 nordmenn er med i operasjonen, som foreløpig skal gå over to år. Men bare en tredel av dem som sendes til det krigsherjede landet skal utføre selve oppdraget.

Årsaken er sikkerhetssituasjonen: Det er så farlig å reise rundt at soldatene må ha så kalte «Guardian Angles» til å passe på seg. Det vil politifolk som skal passe på NATO-soldatenes sikkerhet.

– Utfordringen her er at det kreves store styrker for at vi kan komme ut og trene afghanerne, sier oberstløytnant Roger Helmers, som har vært i Afghanistan i et halvt år og etter nyttår skal være rådgiver for den afghanske hæren.

Til nå har det først og fremst vært politifolk fra tidligere østblokkland, som Makedonia og Slovenia. Også Georgia har sendt mange til Afghanistan for å gjøre jobben selv ikke amerikanerne ikke vil ha.

– Det blir spennende å bruke sin kompetanse for å lære afghanerne å bruke ressursene riktig, sier Helmers.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Tormod Overland og Roger Helmers i Afghanistan

Tormod Overland og Roger Helmers er på plass i Afghanistan og bistår den afghanske hæren.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Dør hver eneste uke

Sikkerhetsstyrkene i Afghanistan består i dag av rundt 350.000 mann. Hver eneste uke blir mellom 50 og 100 av dem drept ifølge oberstløytnant Tormod Overland.

– Vi har overlatt krigføringen mot Taliban til dem. De lider store tap, sier han.

– På mange måter kan man si at det går gal vei. Det er store opprør og mange som blir drept, men afghanerne har fått på plass en hær som står på egne bein. Vi står nå ved et veiskille der de er klare til å ta ansvar for egen sikkerhet, sier han.

NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg i Afghanistan

Jens Stoltenberg ble vist rundt i Camp Morehead for å møte afghanske spesialstyrker.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

Soldater i Afghanistan

De afghanske sikkerhetsstyrkene er klare til å ta over ansvaret fra nyttår.

Foto: Åse Marit Befring / NRK
– Jeg er glad for at Norge bidrar i den nye operasjonen, sier Jens Stoltenberg.

Norge har bidratt helt siden den internasjonale krigføringen mot terrorceller i Afghanistan startet i 2001. Det var statsministeren Jens Stoltenberg som bestemte at Norge skulle bistå i kampen mot terror.

Nå er det generalsekretæren Stoltenberg som takker soldatene av etter den lengste og dyreste operasjonen noen gang.

Blir i to år

Overland mener det er behov for NATO en god stund fremover å bli for å drive opplæring av afghanerne. Planen er at de skal bli i to år, selv om det fortsatt er litt uklart.

– De afghanske soldatene har blitt gode til å slåss. Vi har lært dem de grunnleggende ferdighetene. Det det skorter mest nå er logistikk, sier Overland.
Blant annet klarer ikke afghanerne å få nok ammunisjon raskt nok ut dit behovet er. Korrupsjonen rir også sikkerhetsstyrkene som en mare. Både våpen og drivstoff forsvinner på veien.

Soldat i Afghanistan

Opplæring av de afghanske sikkerhetsstyrkene, er en viktig jobb fremover for ISAF.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

I to år til skal USA og NATO være i Afghanistan. Helmers mener de burde blitt mye lenger.

– Det vil ta en generasjon før de er helt oppe og står. Vi blir her i to år, men hvis det skulle ha noe effekt må vi bli lenger, mener han. Og økt terrortrussel mot Norge mener han ikke er god nok grunn til å trekke seg ut.

– Hvis det er prisen så mener jeg at da får det være sånn. Vi kan ikke la være med å bidra til at Afghanistan ikke blir et arnested for terrorister igjen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt