Stoltenberg støtter Tsvangirai

Statsminister Jens Stoltenberg lover den truede opposisjonslederen Morgan Tsvangirai full støtte til kampen for demokrati og menneskerettigheter i Zimbabwe.

Jens Stoltenberg
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Tirsdag snakket han med Tsvangirai på telefon.

– Norge mener det samme som FNs sikkerhetsråd. Frie valg kan ikke holdes i Zimbabwe nå, derfor må første valgomgang respekteres. Det må komme i stand forhandlinger mellom regimet og opposisjonen, slik at det blir en overgang til demokrati. Dette er også Tsvangirais linje, sier Stoltenberg.

Utelukker intervensjon

Han utelukker enhver form for intervensjon, ettersom det bare vil gi president Robert Mugabe ytterligere påskudd til å bruke makt.

Robert Mugabe driver valgkamp mens Tsvangirai gjemmer seg på den nederlandske ambassade

Robert Mugabe driver valgkamp 24. juni.

Foto: TSVANGIRAYI MUKWAZHI / AP

– Vår strategi er å støtte de lokale og regionale krefter som arbeider for en forhandlingsløsning, samtidig som vi bidrar til det internasjonale presset mot Mugabe, sier Stoltenberg.

Senere på kvelden tirsdag skulle han drøfte den ytterst spente situasjonen i Zimbabwe med Sør-Afrikas president Thabo Mbeki.

- Vanskeligere å drepe folk

– Morgan Tsvangirai føler seg truet og sier han vil holde seg i den nederlandske ambassaden inntil videre. Han ønsker at Norge skal være en pådriver i arbeidet for å sikre en overgang til demokrati i Zimbabwe. Internasjonal oppmerksomhet er helt avgjørende for opposisjonen i landet. Jo mer verden ser det som foregår, desto vanskeligere blir det for Mugabes gjenger å drepe og banke opp folk, sier Stoltenberg.

SISTE NYTT

Siste nytt