Stoltenberg om Stena Impero: – En veldig alvorlig situasjon

Fredag gikk den iranske revolusjonsgarden om bord på den britiskregistrerte oljetankeren «Stena Impero». Situasjonen har fått mange til å reagere, inkludert NATO-sjef Jens Stoltenberg.

Den iranske revolusjonsgarden har reist flagget ombord det svenskeide skipet Stena Impero

Den iranske revolusjonsgarden reiste flagget om bord det svenskeide skipet Stena Impero.

Det var fredag det britiskregistrerte skipet «Stena Impero» havnet midt i en krangel mellom den iranske revolusjonsgarden og et britisk krigsskip i Hormuzstredet.

Ifølge iranske myndigheter var skipet på kollisjonskurs med en iransk fiskebåt i iransk farvann.

Kort tid etterpå gikk den iranske revolusjonsgarden om bord på oljetanken. I videoklippet ovenfor kan du se det iranske flagget vaie i vind på det svenskeide skipet.

Ifølge en talsmann for Irans vokterråd skal handlingen være et svar på at et iransk skip nylig ble stanset i Gibraltar, skriver det iranske nyhetsbyrået Fars.

Nå ligger båten ankret opp utenfor den iranske havnebyen Bandar Abbas. Ifølge iranske myndigheter skal alle de 23 som var om bord, være i god behold.

Kort oppsummering av hva som har skjedd i Persiabukta

Nato-sjefen sier han ser på situasjonen som alvorlig.

– Det er en veldig alvorlig situasjon, fordi Iran støtter ekstreme grupper i området. Det er også alvorlig fordi det handler om trygghet i skipsfarten. Det er derfor viktig at vi gjør det vi kan for å unngå en ytterligere opptrapping, sier Stoltenberg.

– Hvordan kan konflikten løses?

– Først og fremst ved at USA og Iran snakker sammen. USA har gjort det klart at de er villige til å sette seg ned og ha en forhandlingssamtale med Iran.

Iranske spesialsoldater bordet det svenskeide skipet som seiler med britisk flagg.
FOTO: REUTERS TV / REUTERS

Bekymret

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide beskriver handlingen som uakseptabel.

– Vi er alvorlig bekymret for situasjonen rundt Hormuzstredet. Det har vært en opptrapping de seneste dagene særlig etter at Iran tok arrest i sivile skip. Det er en uakseptabel handling og det er en alvorlig eskalering i en allerede spent situasjon, sier Søreide til NRK.

Andre land fordømmer også handlingen, inkludert Tyskland og Frankrike.

Britene har sendt brev til FNs sikkerhetsråd der de argumenterer med at iranerne har brutt gjeldende internasjonale regler da de bordet skipet og at de er med på å forverre en allerede spent situasjon.

Laster Twitter-innhold

Britiske myndigheter ber nå britiske fartøy om å unngå Hormuzstredet, melder AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt