Stoltenberg før møte i Det hvite hus: – Trump har et tydelig budskap

WASHINGTON, D.C. (NRK): Natos generalsekretær avviser at president Trump har vært uforutsigbar når det gjelder sikkerhetspolitikk. I dag møtes de to for første gang i Det hvite hus.

Jens Stoltenberg

ALVORLIGE TEMAER: Mange alvorlige temaer står på agendaen når Stoltenberg møter Trump i dag. Russland, Ukraina, Syria og NATO-finansiering er kanskje de viktigste.

Foto: LARS OS / NRK

– Når det gjelder det Nato handler om, nemlig sikkerhet, så har det kommet et veldig entydig budskap fra hele den amerikanske administrasjonen siden de tiltrådte i januar, forsikrer Jens Stoltenberg.

Han er i Washington i den mest turbulente utenrikspolitiske uka så langt i Donald Trumps regjeringstid. Spenningen knyttet til Russland har tiltatt raskt etter rakettangrepet i Syria.

I går beskyldte Det hvite hus Russland for å ha forsøkt å dekke over Assad-regimets rolle i gassangrepet i forrige uke. Det ble også lagt fram en rapport USA mener kan bevise det.

Stoltenberg vet at både Russland og Syria selvsagt vil bli tema på dagens møter, som finner sted samme dag som utenriksminister Rex Tillerson er i Moskva for å møte sin russiske kollega.

– Vi ser økt spenning mange steder, og vi lever i en tid med mer uforutsigbarhet og usikkerhet enn på lenge. Det er viktig at dialogen med Russland opprettholdes, og det er helt riktig at Tillerson har reist dit nå, sier Stoltenberg.

– I denne situasjonen er også en allianse som Nato ekstremt viktig, reklamerer generalsekretæren.

USA-CHINA/

Donald Trump, her med USAs utenriksminister Rex Tillerson, har tidligere kommet negative uttalelser om Nato. Stoltenberg håper den tiden er forbi.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

Stoler på Trump

Stoltenberg er i Washington for å tale Natos sak. Han skal møte presidenten som i valgkampen ikke ville love fortsatt amerikansk støtte til forsvarsalliansen.

Nå føler Stoltenberg seg trygg på at USA ikke vil svikte Nato og ikke forandre mening igjen.

– Europeiske allierte ser at når spenningen øker, så må vi også investere mer i vår sikkerhet. President Trump har allerede lagt merke til at vi i Europa er i ferd med å øke forsvarsutgiftene, sier Stoltenberg.

Trump har krevd at europeiske Nato-medlemmer tar en større del av regningen framover.

Mange skal være døde og flere hundre skadde etter det som skal ha vært et luftangrep med gass i byen Idlib i Syria.

STERKE BILDER: Denne videoen viser kaoset etter angrepet. Materialet er distribuert gjennom sosiale medier, og verifisert av blant andre Reuters. NRK advarer mot sterke bilder.

Neppe Nato-hjelp i Syria

Stoltenberg og Trump vil ha verdens øyne rettet mot seg når de klokka 21 i kveld møtes i Det hvite hus. Etter møtet svarer de to på spørsmål fra pressen, og det er ventet at den siste ukas hendelser vil stå i fokus.

– Men jeg tror ikke amerikanerne vil be oss om hjelp i Syria, Angrepet de gjennomførte der var et amerikansk angrep basert på amerikansk etterretning, sier Stoltenberg.

– Så du ser Trump som en hvilken som helst annen amerikansk president når det gjelder utenrikspolitisk erfaring og handlekraft?

– Jeg ser på president Trump som en som er valgt i et valg, her i dette landet, og noe av styrken til Nato er at vi er 28 demokratier der ulike politiske ledere med ulikt ståsted klarer å samle seg om et felles mål, som er at vi skal forsvare og beskytte hverandre, sier Natos generalsekretær.

Bilder fra syrisk statlig TV viser det som skal være det amerikanske angrepet på flybasen i Homs.

ANGREP: Syrisk TV har publisert disse bildene, som angivelig skal vise at amerikanske styrker avfyrte mellom 50 og 60 tomahawk-raketter mot en militær flybase i Syria.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt