– Ingen tror at Afghanistan blir et land preget av fred og ingen konflikter det neste året

KABUL/OSLO (NRK): Afghanistan er rede til å ta ansvar for sin egen sikkerhet, men enkelt blir det ikke. Det sier Jens Stoltenberg til NRK etter sitt første besøk i Afghanistan etter at han tok over som generalsekretær i Nato.

Stoltenberg om NATOs rolle i Afghanistan

Generalsekretæren besøker Afghanistan i forbindelse med at ISAF-styrkenes oppdrag ble avsluttet i slutten av oktober. Nå har den afghanske regjeringshæren tatt over ansvaret for sikkerheten i landet fra Natos ISAF-styrke.

NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg i Afghanistan

Jens Stoltenberg ble vist rundt i Camp Morehead for å møte afghanske spesialstyrker.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

På det meste har det vært 130.000 Nato-soldater med topp moderne utstyr i Afghanistan.

Nå skal de erstattes av rundt 350.000 afghanere, soldater som er velutstyrte etter afghanske forhold, men ikke sammenlignet med Nato-styrkene.

– De gjorde et veldig solid inntrykk. Dette er topptrente soldater, soldater som er viktig for at Afghanistan fullt og helt nå skal ta over ansvaret for egen sikkerhet. Dette er soldater som er trent av Nato-styrkene, sa Jens Stoltenberg etter å ha inspisert noen av styrkene på militærbasen Camp Morehead i Kabul.

12.500 Nato-soldater igjen

Når Nato trekker seg ut, vil det være igjen rundt 12.500 soldater fra Nato-land, de fleste fra USA, som skal fortsette å trene de afghanske styrkene.

Også 75 norske soldater skal være med igjen i Afghanistan for å bidra til opplæring og trening.

Stoltenberg mener at det ikke er aktuelt å bruke de gjenværende Nato-soldatene i kampsituasjoner igjen.

– De er selv er klar over at det kommer til å bli konfliktfylt og vanskelig. De mener selv at de skal ta ansvaret for sikkerheten forutsatt at vi støtter dem, men altså ikke gjennom deltakelse i kampoperasjoner, sier Jens Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under videoen.

NATOs generalsekretær besøker Afghanistan. NATO starter et nytt kapittel i landet, der ansvaret for sikkerheten nå legges i afghanernes hender.

Møtte den nye presidenten

Stoltenberg møtte i dag Afghanistan nye president Ashraf Ghani, som ble valgt i sommer.

De to har samarbeidet tidligere, da Ghani var finansminister i Afghanistan og Stoltenberg var statsminister i Norge.

Den økonomiske delen kommer i fremtiden til å være en viktig del av støtten til det afghanske regimet.

– Vi fortsetter den økonomiske støtten, slik at de kan opprettholde en sterk nasjonal styrke, sier Stoltenberg.

4600 drept i år

Jens Stoltenberg og afghanere

Jens Stoltenberg snakket med afghanske soldater under sitt besøk på en militærbase ved Kabul torsdag.

Foto: Massoud Hossaini / Ap
Afghanske spesialsoldater

Afghanske spesialsoldater viste frem resultatet av Nato-treningen for Jens Stoltenberg torsdag.

Foto: Massoud Hossaini / Ap

Så langt i år er 4600 afghanske soldater og politimenn drept i kamp. Det sa den nest høyest rangerte amerikanske offiseren i Afghanistan, generalløytnant Joseph Anderson, onsdag.

– Disse tallene er ikke bærekraftige i det lange løp, sa Anderson til nyhetsbyrået AFP.

Stoltenberg mener likevel ikke at det er å gamble med hva Nato-styrkene har bygget opp gjennom de siste 13 årene ved å trekke seg ut nå.

– Ingen tror at dette blir enkelt. Ingen tror at Afghanistan blir et land preget av fred og ingen konflikter det neste året. Men vi mener de er i stand til å ta ansvaret for sin egen sikkerhet – forutsatt at Nato fortsatt er her og rådgir og støtter – men altså ikke bidrar i kampsituasjoner, sier Stoltenberg.

Fremgang for Taliban

De afghanske regjeringsstyrkene holder kontrollen over byer og distriktssentre, men på landsbygda har Taliban hatt fremgang det siste året.

Da Stoltenberg i dag holdt en tale til afghanske elitesoldater, sa han tydelig at det var nødvendig å holde Taliban i sjakk.

Soldater i Afghanistan

De afghanske sikkerhetsstyrkene er klare til å ta over ansvaret fra nyttår.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

– Mye er blitt ofret gjennom mange år for å gi Afghanistan en sjanse til å lykkes. Vi kan ikke og vi vil ikke la det vi har vunnet gå tapt. sa Stoltenberg i talen.

Nato gikk inn i Afghanistan etter terrorangrepene 11. september 2001. Stoltenberg gjør det klart at Nato ikke vil tillate at landet igjen blir et arnested for terror.

– Det er derfor Nato fortsatt vil være til stede i Afghanistan, dels med mange tusen soldater som skal gi råd, trene, veilede, dels med betydelige økonomiske bidrag fra alle NATO-land, ikke minst USA, sier han.

Samtidig gjør han det klart at tiden nå er inne til at afghanerne tar ansvar for sitt eget land.

– Vi har kommet dit, at vi på et tidspunkt må vi si at ansvaret for Afghanistan må afghanerne ta selv. De ønsker å gjøre det selv, vi mener de er klare og nå tar de det ansvaret, sier Natos generalsekretær

SISTE NYTT

Siste nytt