Hopp til innhold

Stoltenberg kritiserer Putin: – Russland undergraver rakettavtale

BRUSSEL / OSLO (NRK): Jens Stoltenberg krever at russerne fjerner raketter fra europeisk jord. Russland innrømmer at landet har utplassert mellomdistanseraketter vest i landet.

Natos generalsekretær mener russerne bryter avtale.

Natos generalsekretær mener russerne undergraver avtalen.

NATO-sjef Jens Stoltenberg krever svar fra Russland om det nye rakettsystemet 9M729.

Han mener rakettene er en trussel mot nedrustningsavtalen INF.

Det var hovedbudskapet da Stoltenberg møtte NRK etter en pressekonferanse i Brussel, der norsk og internasjonal presse deltok tirsdag ettermiddag.

– Nedrustningsavtalen er i fare på grunn av Russlands handlinger, sier Jens Stoltenberg.

Han la vekt på at etter flere år med benektelse, har Russland endelig innrømmet at de har utplassert en ny type landbasert mellomdistanserakett kalt 9M729.

reagan og gorbatsjov

Daværende president i USA, Ronald Reagan, og president i Sovjetunionen, Mikael Gorbatsjov – undertegnet nedrustningsavtalen INF i 1987. Bildet er fra Washington D.C. 8. desember 1987.

Foto: Novosti / NTB scanpix

– Undergraver avtalen

Natos medlemsland mener det er et klart brudd på den mangeårige avtalen mellom Russland og Nato om at ingen raketter av den typen skal utplasseres i Europa.

– Hvorfor er du så kritisk til det Russland gjør nå?

– Fordi dette er en så viktig avtale. Den forbyr utplassering av mellomdistanseraketter i Europa. Det Russland gjør nå undergraver avtalen. Det vi må unngå er et nytt våpenkappløp, sier Stoltenberg til NRK, og fortsetter:

– Russland har ikke gitt oss noe troverdig svar om disse rakettene. Vi er fortsatt bekymret over Russlands mangel på respekt for sine internasjonale forpliktelser, inkludert når det gjelder INF-avtalen.

NATO Secretary-General Stoltenberg

Jens Stoltenberg ber om svar fra Russland. Landet innrømmer at det russiske forsvaret har utplassert landbaserte mellomdistanseraketter i den europeiske delen av Russland.

Foto: Francois Lenoir / Reuters

«Avtalen står i fare»

INF-avtalen ble undertegnet av USAs president Ronald Reagan og Sovjetunionens leder Mikhail Gorbatsjov i 1987. Den forbyr utplassering av landbaserte atomraketter av mellomdistansetypen i Europa.

russisk missil

Russland innrømmer utplassering av landbasert mellomdistanse raketter av typen 9M729. Bildet viser missil av typen Topol-M.

Foto: AP

– Nå står avtalen i fare på grunn av Russlands handlinger, sier Stoltenberg.

Ifølge ham er alle allierte enige om at Russland mest sannsynlig handler i strid med INF.

– Derfor haster det at Russland svarer på disse bekymringene på en grundig og åpen måte, sier NATO-sjefen.

USA med trusler

Nato krever svar om Russlands nye mellomdistanseraketter.

USAs ambassadør til Nato, Kai Bailey Hutchison, sier USA kan bli tvunget til å «ta ut» rakettene hvis Russland ikke fjerner dem frivillig.

U.S. Ambassador to NATO Hutchison briefs the media ahead of a NATO defence ministers meeting in Brussels

USAs Nato-ambassadør Kai Bailey Hutchison mener USA må vurdere 'å ta ut' rakettene som Russland har utplassert.

Foto: Francois Lenoir / Reuters

– Hva er din reaksjon på utspillet fra USAs Nato-ambassadør om at i ytterste konsekvens må amerikanerne vurdere «å ta ut» rakettene?

– Dette er ikke tiden for å spekulere. Jeg kan ikke si annet enn at vi må få Russland til fullt ut å respektere avtalen, svarer Stoltenberg, og fortsetter:

– Vi fikk en avtale i 1987 som forbød disse våpnene. Nå må vi sørge for at Russland respekterer den avtalen og ikke utvikle våpen i strid med avtalen.

SISTE NYTT

Siste nytt