– Glad for å kunne ta farvel med Mandela

JOHANNESBURG (NRK.no): Nå i formiddag ankom Arbeiderpartiets leder Jens Stoltenberg Johannesburg hvor han skal delta i Nelson Mandelas begravelse.

Jens Stoltenberg i Sør-Afrika

Jens Stoltenberg er på plass i Sør-Afrika for å delta i begravelsen til Nelson Mandela.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

NRK møtte Stoltenberg på flyplassen i Johannesburg fredag formiddag. Stoltenberg er blant de inviterte som skal delta i selve begravelsen for avdøde Nelson Mandela.

– Viktig og verdig

Begravelsen skal foregå søndag i Qunu i Eastern cap, hvor det vil bli lagt til rette for en langt mindre og mer intim seremoni enn minnemarkeringen i Soweto tirsdag denne uken.

– Jeg er glad for å kunne være her sammen med andre venner av ANC og familien for å vise respekt og ta farvel med Nelson Mandela, sier Stoltenberg til NRK.no.

I dag er siste dagen hvor Mandelas ligger på paradeseng i Pretoria. Lørdag morgen flys båren til Qunu hvor selve begravelsen finner sted dagen etter.

– Han har vært et forbilde for så mange, en moralsk veiviser og vår tids største leder. Det å ta farvel med ham er en viktig og verdig ting å gjøre sammen med andre, sier Stoltenberg.

Ifølge sørafrikanske myndigheter får Stoltenberg selskap av rundt 5000 politikere og andre høyprofilerte gjester fra hele verden.

– Holdt kontakt med kona

Det offisielle Norge kommer ikke til å være tilstede med representanter opplyser UD overfor NRK. Stoltenberg er invitert både på grunn av Arbeiderpartiets mangeårige forhold til ANC og for kontakten han har hatt med Mandela i arbeidet med vaksinasjon av barn.

– Det var nettopp i arbeidet med å vaksinere verdens barn at jeg begynte å jobbe sammen med Nelson Mandela som ledet dette arbeidet og hans kone Graça Machel som etter hvert tok over, forteller Stoltenberg.

Stoltenberg og Mandela

Statsminister Jens Stoltenberg og hans kone Ingrid Schulerud besøkte Nelson Mandela under en reise til Johannesburg i 2008.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Han forteller at han hadde en del kontakt med Mandelas kone i vår og sommer da det ble kjent at helsa hans var dårlig.

Stoltenberg tror det blir spesielt å være tilstede i begravelsen.

– Men det blir nok også veldig verdig. Mandela har selv bedt om å begraves der. Han drar tilbake til en landsby han har veldig stor tilhørighet til, sier Stoltenberg.

– Der ender en lang reise for et helt utrolig liv. En mann som har gjennomført tre livsverk i løpet av et liv. Han vant kampen mot apartheid, bidro til forsoningen av Sør-Afrika og kjempet mot fattigdom, Hiv og Aids og for vaksinering av barn.

– Vår tids største frigjøringshelt

Stoltenberg sier han opplever stemningen i Sør-Afrika som en blanding av sorg, vemod og glede etter Mandelas bortgang.

– Sør-afrikanerne ser at de tar farvel med en mann som har levd et langt liv og har utrettet mye. Selv om Sør-Afrika fortsatt har store problemer, så vet alle at uten det Mandela gjorde så ville situasjonen vært mye verre, sier Stoltenberg.

– Det er vår tids største frigjøringshelt og politiske leder vi tar farvel med. Vi vil aldri få en ny Nelson Mandela som utfører de samme store livsverkene som han har gjort, men vi vil få nye frihetshelter som ofrer uendelig mye og de kommer helt sikkert til å leve med inspirasjon fra Nelson Mandela.

Må avvise folk

Mandela har ligget på paradeseng i hovedstaden Pretoria i tre dager og folk har valfartet fra hele landet for å ta et siste farvel med frigjøringshelten.

Torsdag passerte to mennesker i sekundet kisten som ligger i Unionsbygningen.

Fredag advarte myndighetene om at de ikke kan garantere at alle som ønsker det, og som ikke allerede står i kø, får slippe inn i bygningen.

– Vi ber om at folk som ikke har fått mulighet til å vise sin respekt for president Mandela i Unionsbygningen om å ta farvel på sin egen personlige måte, sier regjeringstalsmann Phumla Williams, ifølge BBC.

SISTE NYTT

Siste nytt