Stjernene skinte over Obama

Washington har allerede begynt Obama-festen. Tirsdag avlegger han eden som USAs 44. president. Søndag kveld ble han hyllet av stjernene.

Barack og Michelle Obama
Foto: GARY HERSHORN / REUTERS

Gratiskonserten på Lincoln Memorial er starten på tre begivenhetsrike dager i Washington DC.

Konserten hadde fått navnet "We are one" og en rekke av USAs og verdens største stjerner opptrådte for å feire mannen som blir historisk som USAs første svarte president.

Til stede var selvsagt Barack Obama selv, landets nye førstedame Michelle og USAs nye yndlinger, døtrene Sasha og Malia.

Joe og Jill Biden på We are one-konsert

Det nye visepresidentparet Jill og Joe Biden.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / AFP

Visepresidentparet Joe og Jill Biden deltok sammen med flere av partitoppene, blant annet den profilerte lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, tidligere presidentkandidat fra 2004 John Kerry og flere av Obamas nyutnevnte ministere.

Låter med budskap

I spissen for stjernene stod Bruce Springsteen, som er en ihuga demokrat og som hadde æren av å åpne konserten med The Rising - symbolsk for en president med store gjenreisningsoppgaver foran seg.

Video: Bruce Springsteen åpnet ballet

Video nsps_upload_2009_1_18_23_23_3_2770.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Ellers var det å finne artister som Bono og U2, Beyoncé, Jon Bon Jovi, Shakira, Garth Brooks, Sheryl Crow, Usher, Josh Groban, John Legend og ikke minst Stevie Wonder, som tidlig støttet Obama i valgkampen.

Artistene var av produsenten bedt om å droppe "lettvinte hits" og i stedet fremføre låter som står i stil med arrangementet og som har historiske røtter.

Woody Guthries "This land is my land" - kjent gjennom Pete Seeger og berømt gjennom Springsteens Seeger sessions - var et klart valg. Sangeren Beyoncé fikk æren med å avslutte feiringen med en kraftfull versjon av den patriotiske sangen «America the Beautiful».

Skuespillerne Tom Hanks, Jamie Foxx og Denzel Washington leste fra historiske tekster. Også Martin Luther King III holdt tale.

Folkemengdene som hadde møtt opp i Washington viste like mye entusiasme som på valgnatta.

«America the Beautiful»

- Jeg vil takke alle talerne og artistene som har opptrådt her i dag, for at de har minnet oss på, gjennom sang og taler, hva vi elsker med Amerika, sa Barack Obama selv da han takket folket som hadde møtt opp og artistene.

Barack Obama med døtrene Malia og Sasha under We are one-konserten

Selv med et stjernespekket lag, kan tiden bli litt lang.

Foto: MARK WILSON / AFP

- Jeg står her i dag, så håpefull som aldri før - at Amerika vil råde, og at våre forfedres drømmer vil fortsette å leve, sa Obama.

To dager før presidentskiftet gjorde Obama det klart at han ønsker større forståelse blant amerikanere av forskjellig bakgrunn.

- Mennesker som elsker dette landet kan forandre det. Menn og kvinner med ulike historier, men med et felles håp.

Symbolikken tung

Det var ventet 800.000 tilskuere på arrangementet som ble holdt på Lincoln Memorial. Den berømte plassen preges en seks meter høy statue av mannen som avskaffet slaveriet, gav de svarte sin frihet og holdt unionen sammen gjennom borgerkrigen, Abraham Lincoln. Lincoln er Obamas politiske presidentforbilde .

Plassen er også for symbolsk på en annen måte - det var her Martin Luther King jr. i 1963 holdt sin legendariske tale "I have a dream".

Nett-TV: Se Drømmen om et bedre land

35 år etter klarte Obama å oppfylle Kings drøm.

We are one-konserten
Foto: MANDEL NGAN / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt

Blinken: – Diplomatiet fortsetter, USA vil svare på russiske sikkerhetskrav

Russland og USA vil fortsette å snakke om Ukraina-konflikten og om russiske sikkerhetsgarantier. Det sa utenriksministrene Sergej Lavrov og Antony Blinken etter møtet i Genève i dag.