Hopp til innhold

Stjålet «mesterverk» fra «Allo, Allo» solgt på auksjon

«The fallen madonna with the big boobies», kunstverket som stadig dukket opp i TV-serien «Allo, Allo», er solgt på auksjon for over 150.000 kroner.

The fallen madonna with the big boobies fra Allo Allo

25 budgivere kjempet om å sikre seg bildet, som er blitt en udødelig del av britisk TV-historie.

Foto: Tom Wren / SWNS / SWNS

Den britiske komedieserien fra 1980-tallet kretser rundt ansatte og gjester ved vertshuset til hovedpersonen René i byen Nouvion i Nord-Frankrike. Både den tyske okkupasjonsmakten – i form av Wehrmacht, Gestapo og en forfengelig italiensk offiser – samt den franske motstandsbevegelsen og britene selv får gjennomgå i serien som gikk på skjermen omtrent dobbelt så lenge som andre verdenskrig varte.

Totalt laget BBC ni sesonger på til sammen 85 episoder som hemningsløst harselerer over patriotiske krigsfilmer. I NRK ble den første sendt i 1989, og siden har serien gått i reprise flere ganger med stor suksess.

René i "`Allo `Allo"

Gorden Kaye spilte hovedrollen som den franske kaféverten René i samtlige episoder av «Allo, Allo» .

Foto: NRK

I serien driver den franske kaféverten René (Gorden Kaye), et risikabelt dobbeltspill der han forsøker å balansere mellom tyske okkupanter og motstandsbevegelsens folk. Han må også være konstant på vakt mot sin hustru Edith (Carmen Silvera) mens han varter opp sine to sexy og hengivne servitriser, Mimi (Sue Hodge) og Yvette (Vicki Michelle).

Gjenganger

Et sentralt tema i serien mesterverket «The fallen madonna with the big boobies» – Den falne madonna med de store puppene – av den fiktive kunstneren van Clomp. Bildet er stjålet av motstandsbevegelsen og blir i løpet av serien blant annet dyttet ned i buksebein og stappet i tyske pølser. Det blir svidd i kantene når rammen eksploderer – en sprengladning som var tiltenkt Adolf Hitler, som skulle få bildet i gave.

Det uvurderlige bilde var midtpunktet i hver episode av den britiske komedieserien. Det dukket opp i serien på Cafe Rene under de hemmelige forhandlinger mellom franske og tyske interesser. Det dreide seg slett ikke om krigføringen, men om en lang rekke stjålne gjenstander som skal fordeles mellom partene.
Blant annet er det et gjøkur som er verd sin vekt i gull, og ikke minst portrett av den falne madonna.

Mesterverket «The fallen madonna with the big boobies» er selvfølgelig like oppdiktet om kunstneren, men bildet finnes i virkeligheten, i form av en rekvisitt. I 2007 ble bildet solgt til en anonym samler for 4.000 pund. Nå er det solgt igjen, for nesten fire ganger så mye, skriver BBC.

En samler i seriens «hjemby» Nouvion har punget ut hele 15.000 pund for den navngjetne madonnaen – et beløp som tilsvarer nesten 165.000 kroner etter dagens kurs.

Bilde fra tv-serien Allo 'allo.

De tyske offiserene kaptein Göring (Sam Kelly) og oberst von Strom (Richard Marner) har byttet klær med de britiske flygerne, uvisst av hvilken grunn. Helga (Kim Hartman) og Herr Flick (Richard Gibson) er forvirret. Humor og kaos i skjønn forening var det som preget den populære britiske komedien.

Foto: BBC

25 budgivere

– Jeg er overveldet av all interessen. 15.000 pund for en TV-rekvisitt er helt fantastisk. Det gikk for mer enn mange ekte kunstverk – selv bilder av de gamle mesterne selges ofte for langt mindre, sier en representant for auksjonshuset.

25 budgivere kjempet om å sikre seg bildet, som er blitt en udødelig del av britisk TV-historie – om enn ikke av den europeiske kunsthistorien. Og etter et omflakkende liv i hendene på udugelige okkupanter og okkuperte skal bildet altså hjem igjen til Nouvion.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober