Stiller ut anti-israelske tegninger

En utstilling med anti-israelske karikaturtegninger åpnet i dag i Irans hovedstad Teheran.

En iransk kvinne ser på en karikatur av Benjamin Netanyahu

En iransk kvinne ser på en karikatur av Israels statsminister Benjamin Netanyahu under åpningen av utstillingen i Teheran.

Foto: ATTA KENARE / AFP

Utstillingen omfatter 150 tegninger av artister fra 50 land og ble åpnet dagen før «nakba»; dagen da palestinerne markerer at de ble drevet ut av Palestina i 1948.

Flere av tegningene retter seg mot den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu og politikken som regjeringen hans fører i Midtøsten, skriver nyhetsbyrået AFP.

En av tegningene viser Netanyahu som et medlem ekstremistgruppen IS mens han holder en sabel i hånden

På en annen tegning vises et kart over Midtøsten med en kiste påskrevet «Holocaust», som klemmer flat palestinere der Israel skulle vært på kartet.

Den beste karikaturen vil få 12.000 dollar – rundt 100.000 norske kroner, opplyser organisatoren av utstillingen, Massoud Shojaie Tabatabaie.

En tilsvarende utstilling ble organisert i 2006 og da ble iranerne anklaget for å fornekte at Holocaust har funnet sted.

– Vi prøver hverken å bekrefte eller fornekte Holocaust, sier Tabatabaie, som også selv er karikaturtegner.

To iranske kvinner på utstillingen

To iranske kvinner på utstillingen

Foto: ATTA KENARE / AFP

Svar på Charlie Hebdo-karikatur

Tabatabaie sier at utstillingen er svar på publiseringen av karikaturer av profeten Mohammed gjort av de franske magasinet Charlie Hebdo.

Etter terrorangrepet mot Charlie Hebdo i januar i fjor, der 11 personer ble drept, ga magasinet ut en utgave med en forside med en tegning av profeten Muhammed som gråter og holdt et «Je suis Charlie»-skilt. Over ham stod det «Alt er tilgitt».

Iranske myndigheter fordømte da utgivelsen av nummeret av Charlie Hebdo.

Mann ser på Hitler-karikatur

En mann studerer en karikatur-tegning av Adolf Hitler under utstillingen i Teheran. Det er ikke klart hvorfor arrangøren har tatt inn en Hitler-karikatur på en anti-israelsk utstilling.

Foto: ATTA KENARE / AFP

Regjeringen har distansert seg

Den iranske regjeringen har distansert seg fra utstillingen og utenriksminister Mohammad Javad Zarif sier at den er organisert av en privat organisasjon uten støtte fra myndighetene.

I april ble Zarif intervjuet av New Yorker og der fikk han spørsmål om hvorfor landet tillot utstillingen og da svarte ham med å spørre hvorfor USA hadde Ku Klux Klan og om den amerikanske regjeringen var ansvarlig for at det finnes hatefullt rasistiske organisasjoner i landet.

– Ikke se på Iran som en monolitt. Den iranske regjeringen hverken støtter eller organiserer en karikaturfestival av den typen. Når du stopper dine egne organisasjoner fra å gjøre ting, kan du be andre om å gjøre det samme, sa Zarif.

SISTE NYTT

Siste nytt