NRK Meny
Normal

Stiller spørsmål ved USAs Afrika-innsats

Etter at fire amerikanske soldater ble drept i Niger i forrige måned, stiller politikere fra begge partier spørsmål om USAs økende militære innsats i Afrika.

Amerikanske spesialstyrker trener sammen med soldater fra Niger i mars.

Amerikanske spesialstyrker trener sammen med soldater fra Niger i mars i år.

Foto: ZAYID BALLESTEROS / AFP

De fire amerikanske soldatene som ble drept i et bakhold i Niger i begynnelsen av oktober, samt bråket rundt president Trumps kondolansetelefon til en av de avdøde soldatenes kone, har ført til mye oppmerksomhet i USA rundt landets militære engasjement i Afrika.

– Fotsporene i Afrika er mye større enn hva det amerikanske folk skjønner, sier den demokratiske senatoren Tim Kaine ifølge AFP.

Kaine, som var Hillary Clintons visepresidentkandidat ved valget i fjor, får støtte av sin demokratiske kollega Chris Coon.

– Tragedien i Niger, tapet av fire amerikanske soldater, har hjulpet oss til å fokusere på det faktum at vi har innbyggere og senatorer som ikke helt vet hvor i verden vi er engasjert i kampen mot denne fienden i stadig forandring i en ny tid med kamper, sier Coons.

Bryan C. Black, Jeremiah W. Johnson, David Johnson og Dustin M. Wright

Tre av de fire sersjantene som ble drept i et bakhold i Niger. Fra venstre Bryan C. Black, Jeremiah W. Johnson og La David Johnson. Dustin M. Writght er ikke på bildet.

Foto: AP

6000 soldater i Afrika

Det hvite hus opplyste til Kongressen i juni at av de 19 landene der USA har kampklare soldater, ligger 11 av dem i Afrika.

Somalia, Libya, Kenya, Niger, Kamerun, Uganda, Sør-Sudan, Kongo, Den sentralafrikanske republikken, (SAR), Djibouti og Egypt har alle amerikanske soldater.

I de fleste av landene er styrkene offisielt opptatt med å trene opp lokale styrker som kjemper mot ekstreme islamister.

Totalt har USA rundt 6000 soldater i Afrika. Rundt 800 av dem er stasjonert i Niger, der de er en del av en franskledet operasjon.

USA-DEFENSE/AUTHORIZATION Mattis and Tillerson testify about authorizations for the use of military force before the Senate Foreign Relations Committee in Washington

Forsvarsminister James Mattis (t.v.) og utenriksminister Rex Tillerson måtte mandag forklare seg for kongressen om hvilken myndighet de hadde til å godkjenne bruk av militære.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Spørsmål om myndighet

Drapene på de fire soldatene gjør at flere nå stiller spørsmål om soldatene er på treningsoppdrag eller om de er i kamp.

Denne uken måtte forsvarsminister James Mattis og utenriksminister Rex Tillerson forklare seg i Senatet om det militære nærværet.

– Jeg er ikke sikker på om Kongressen så for seg av vi skulle ha bakkestyrker i kampoppdrag i Nord-Afrika, sa den demokratiske senatoren Ben Cardin.

Han fikk følge av sin republikanske kollega Rand Paul som mente at det som kalles en treningsoperasjon i praksis er at amerikanske styrker er i kamp.

– Det høres ut som om du har en konflikt på gang her. Du har en konflikt på gang i Niger. Vi har 6000 soldater i 54 land i Afrika, sa Paul til forsvarsminister Mattis.

Styrker fra Tsjad og nigerianske elitestyrker

Styrker fra Tsjad og nigerianske elitestyrker trente i mars 2015 sammen med amerikanske styrker i Tsjad.

Foto: Jerome Delay / AP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt