Stiller spørsmål ved politiets overvåkning

De to terrormistenkte etter attentatet i Paris ble radikalisert allerede tidlig på 2000-tallet, og knyttet bånd til ekstreme islamistiske grupper. Likevel ble de ikke grundigere overvåket, skriver Le Parisien.

Cherif og Said Kouachi

TRODDE IKKE DE PLANLA NOE ANGREP: Både Cherif og Said Kouachi var på et tidspunkt overvåket av politiet, men overvåkningen ble avsluttet fordi etterretningstjenesten ikke mente det var grunnlag for å tro at plana et angrep.

Foto: FRENCH POLICE / Afp

Begge brødrene, spesielt den yngste broren, Sharif (32), har tidligere dukket opp på etterretningstjenestens radar. Innenriksminister Bernard Cazeneuve bekreftet torsdag at begge brødrene har vært under overvåkning, men at dette på et tidspunkt ble avsluttet.

Ifølge innenriksministeren mente de den gang at det ikke var noe grunnlag for å tro at de planla noe angrep.

Bernard Cazeneuve

– Å overvåke en person, inkludert, kommunikasjon, reise og livsstil i en global ramme kan kreve opp mot 30 ansatte i arbeid. Denne type overvåkning vurderte vi som at det ikke var grunnlag for når det gjaldt Kouachi-brødrene, sa den franske innenriksminister Bernard Cazeneuve.

Foto: THIERRY CHESNOT / Afp

Ifølge den franske avisa er det store spørsmålet nå om politiet gjorde en god nok jobb i å holde brødrene, som senere skal ha skutt og drept 12 mennesker, under oppsikt.

– Det er grunn til å stille disse spørsmålene, innrømmer Cazeneuve overfor avisa, men understreker at politiet ikke har kapasitet til å følge alle bevegelsene til personer de har i søkelyset.

– 30 personer i arbeid for å følge én person

– E-postutvekslinger, mistenkelig telefonaktivitet. Alt dette tar tid å analysere, og selv om opplysningene skulle verifiseres, var det ingen tegn som vekket mistanke hos disse to de siste månedene, sier han til avisa.

Cazenevue peker på at man ikke kan sette en til to polititjenestemenn til å følge med på alle de rundt 400–500 personene som er registrert som sensitive i Frankrike.

– Å overvåke en person, inkludert, kommunikasjon, reise og livsstil i en global ramme kan kreve opp mot 30 ansatte i arbeid. Denne type overvåkning vurderte vi som at det ikke var grunnlag for når det gjaldt Kouachi-brødrene.

– Har kun mulighet til å overvåke de farligste

Torsdag bekreftet amerikanske myndigheter at brødrene var satt på en flyforbudsliste, som skulle hindre dem fra å fly til USA, og at den eldste av de to fikk terroropplæring av Al Qaida i Jemen i 2011.

Personer som reiser til Irak og Syria for å slutte seg til opprørsgruppen Den islamske staten (IS), har vært et økende problem for Frankrike. Men myndighetene har ikke ressurser til å overvåke alle som reiser og vender tilbake, sier en anonym tjenestemann i den franske antiterrorsektoren.

– Det vi gjør er å lage lister. De som virker mest farlige, de som virker mest sannsynlige til å utføre handlinger, er under permanent overvåking. Når det gjelder de andre, er det ressurser det kommer det an på, sier tjenestemannen, ifølge NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt