Stillehavet ble for tøft

Sonya Baumstein (30) ble reddet i havn av den japanske kystvakta bare en uke etter at hun la ut for å ro alene over Stillehavet.

Sonya Baumstein

Sonya Baumstein (30) ble reddet i havn bare en uke etter at forsøket om å krysse Stillehavet alene ble startet. Reisen skulle tatt rundt 150 dager.

Foto: HANDOUT / Reuters


Den amerikanske kvinnen Sonya Baumstein, avsluttet forsøket sitt på å bli den første kvinnen som krysser Stillehavet alene ved å ro over med en robåt, etter å ha kjørt inn i hardt vær.

Også en del av navigasjonsutstyret hennes skal ha sviktet utenfor kysten av Japan, opplyser teamet hennes. Hun ble reddet av den japanske kystvakta åtte dager etter at hun begynte sin egentlige fire- til seks måneders sjøreise til San Francisco, ifølge expeditionpacific.com, hjemmesiden til Baumstain og teamet hennes.

– I løpet av de første sju dagene på vannet mistet Baumstein et drivanker, kritisk navigasjonsutstyr, og kjempet i sterk motvind, sier manager Andrew Cull.

Hun skal også å ha måttet skyte opp nødbluss for å advare en stor fiskebåt om at de var nærme henne på havet.

– Sonya og noen gruppemedlemmer følte at ting ikke gikk riktig. Selv om vi ikke kunne sette fingeren på det, noe føltes feil, sier han videre i uttalelsen.

Til tross for 16 forsøk på å ro alene over Stillehavet, har ingen kvinner og bare to menn fullført reisen: franske Gerard d'Aboville i 1991 og Emmanuel Coindre i 2005, ifølge Ocean Roing Society sin oversikt.

Sonya Baumstein

Sonya Baumstein har tidligere krysset Atlanterhavet i robåt fra Kanariøyene til Barbados med tre andre, padlet i kajakk fra Washington til Alaska og padlet stående over Beringstredet.

Foto: HANDOUT / Reuters

Erfaren sjøfarer

Baumstein var på reise i en spesialdesignet båt på 23 fot og 300 kilo uten motor eller seil. 29-åringen hadde planlagt å ro mellom 14 og 16 timer i døgnet i båten som er utstyrt med solpanel og kommunikasjonsutstyr. Båten har også et elektrisk apparat som kan gjøre sjøvann til drikkevann.

Dette var ikke førstereis for 29-åringen. Hun har tidligere krysset Atlanterhavet i robåt fra Kanariøyene til Barbados med tre andre, padlet i kajakk fra Washington til Alaska og padlet stående over Beringstredet.

Hun har ikke bestemt seg for om hun vil gjøre samme forsøk igjen, oppgir Cull.

Laster kart, vennligst vent...

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt