NRK Meny
Normal

Stille før (den neste) stormen

WRAYSBURY (NRK.no): I morgen venter ukens tredje storm for hardt prøvede briter som opplever en av sine verste vintre. Elven Themsen ventes å nå sitt høyeste nivå på 60 år.

Det er som å komme inn et enormt svømmebasseng, hvor noen nærmest har plassert hus vilkårlig i området. Vi er Wraysbury, en småby ikke langt vest for London, som står mer eller mindre under vann, og som har gjort det i ukevis.

Idet jeg går over den første broen, ser jeg et skilt nesten slukt av vann som forteller at du parkerer bilen på eget ansvar ved cricketbanen. En cricketbane som mest sannsynlig ikke vil være synlig på denne siden av april.

Folk må holde seg hjemme

– Det er helt skremmende det hele, forteller Linn Moran.

Hun er ute og lufter hunden, eller balanserer med hunden rettere sagt. En tynn stripe vei mellom hagene og flomvannet er ikke dypere enn at hun og hunden kan gå der. Døren på huset hennes er bare noen cm høyere enn vannstanden.

– Jeg har vært hjemme fra jobb nå i fire dager, jobbet litt hjemmefra, sett etter huset og hunden. Mannen min har jeg knapt sett de siste dagene, han hjelper til med sandsekker nede på skolen her. Alle må hjelpe hverandre, sier Moran.

Etter å ha vært under vann i ukevis, har omsider militære tropper blitt satt inn for alvor denne uken. Flere store kjøretøy frakter hundrevis, trolig tusenvis av sandsekker rundt i området – og det trengs.

Hus etter hus har fått bygget opp voller av sandsekker rundt eiendommen, men for mange er det bare å holde mer vann unna, hus og hage er for lengst omringet av skittent flomvann.

Roser lokalbefolkningen

Flere veier i byen er sperret av, og det står vakter ved sperringene, aller mest for å hindre at folk som ikke er kjent der forviller seg inn.

Mange kumlokk er presset vekk av vannet, og det er fare for å havne ned i kummene dersom man ikke er kjent. Flere steder går flomvannet i brysthøyde forteller en vakt meg.

Sue Wilmot og Urusula Kawula står ved en av postene, og har akkurat sluppet inn en stor lastebil med sandsekker.

– Det er helt fantastisk støtte fra alle som bor her, og i nærområdene. De som ikke er rammet selv gir fra seg mat, klær og tilbyr husly. En politimann fra nabobyen kom ned her i går på fridagen sin, bare for å kunne hjelpe til.

Store skader

Et stykke inn veien hvor de står vakt, ligger et stort flott hus med vann på absolutt alle kanter. På trappen står Sam Ruffly i sokkelesten og ser utover. Han tar på seg to høye gummistøvler og vasser over på andre siden.

Sam Ruffly

- Det har så og si regnet siden desember, sier Sam Ruffly oppgitt.

Foto: Espen Aas / NRK

– I går var vannstanden her, sier han og måler på en benk, da gikk det ikke an å gå med gummistøvler, jeg måtte bruke båt for å få over både hunden og moren min.

Han er oppgitt over at politikerne først den siste uken har vist evne til å hjelpe.

– Det er jo ikke som om været ble dårlig nå de siste dagene, det begynte å regne i midten av desember!

Litt lenger opp i veien står en eldre mann og drar i robåten sin som har ligget fortøyd til en voll. Det er Paul Hewson, ifølge seg selv bor han og 26 andre husstander på en "øy" lenger inn.

Han sier jeg ikke må gå videre, vannet blir snart mye dypere.

– 15 eller 16 av husene hos oss er ødelagt, noen av dem totalt. Jeg har foreløpig vært heldig og har både strøm, vann og TV. Jeg har noen stakkars naboer i 90-årene som ikke har vært like heldige. De har bodd her i 62 år, og nå er alt de eier ødelagt.

Men selv om huset hans er uberørt er hagen og garasjen oversvømt, og fordi han er trygdet rister han på hodet over tanken på hva alt kommer til å koste ham til slutt. Men i likhet med andre i lokalsamfunnet rister han det av seg, og velger å skryte av samholdet hos alle innbyggerne i Wraysbury før han legger i vei innover elven som tidligere var en vei. Det er en mor som har et lite barn som gjerne ville ut en tur.

Best å gjøre det i dag, i morgen kommer den neste stormen, med mer regn – mye regn.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt